Guia del Maresme

Et descobrim el Maresme, un dels territoris més bonics i «gourmet» de Catalunya

Guia del Maresme

El Maresme és una comarca situada just al nord de Barcelona. De forma allargada i amb una extensió de territori de 398,5 km², és coneguda per la seva gran diversitat de paisatges, contrast natural entre els blaus del mar Mediterrani i el verd intens de les muntanyes de la Serralada Prelitoral.

Per molts és considerada una comarca privilegiada, gràcies al seu clima típicament mediterrani, la seva proximitat a la gran ciutat, les seves platges i la seva excel·lent gastronomia.

Us presentem a continuació una petita guia que, des de Maresme Gourmet, hem volgut elaborar per tal que pugueu conèixer una mica millor la comarca del Maresme.🌎 On està situat el Maresme i com arribar-hi

Hi ha dues maneres d’arribar al Maresme (tres si disposeu d’una embarcació):

D’una banda el 🚉 tren, que comunica totes les poblacions del litoral a través de la línia R1 de Rodalies Renfe (curiosament la primera via de ferrocarril de la península Ibèrica).

I de l’altra el 🚘 cotxe, on destaquen dues vies principals que podríem dir que divideixen el territori en forma de creu. D’una banda la C-32, que recorre el territori des del Barcelonès fins a la Selva. I de l’altra la C-60, que la comunica amb la zona d’influència de la ciutat de Granollers.

Mapa del Maresme Un mapa de Catalunya amb la comarca del Maresme. Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

📖 Història que has de conèixer del Maresme

· Els primers habitants del Maresme es remunten a l’època dels ibers i en destaca una forta presència romana. De fet, la ciutat de Mataró (Iluro) va ser una de les principals ciutats romanes del moment.

· L’edat mitjana va ser també important a la comarca tal com en donen testimoni monuments com el Castell de Burriac a Cabrera de Mar o el Castell de Santa Florentina a Canet de Mar. Durant aquesta època, es van establir els primers poblats de pescadors de la comarca que, amb el temps, es convertirien en pobles independents. D’aquest fet se’n desprèn el famós «de dalt» o «de mar» que acompanya el nom de molts dels pobles del Maresme.

· Un dels fets històrics més importants per la comarca (parlem de cara al visitant i sobretot pel seu llegat arquitectònic), és el dels Indians. Comerciants maresmencs que van fer fortuna a Amèrica i que a principis del segle XX van construir, al llarg de la comarca, el que es coneix com «les cases Indianes».

Cases Indianes a Vilassar de Mar. Font: @vilassardemar

💶 Activitat econòmica del Maresme

A grans trets, podríem resumir que el turisme és el principal motor econòmic del Maresme. No obstant això, la comarca destaca també pel seu fort caràcter residencial, el que ha fet que el seu pols productiu es desplaci cap a l’eix de serveis.

Tot i això, i per tradició històrica, cal mencionar l’agricultura en els seus vessants de viticultura (la DO Alella és una de les onze denominacions d’origen de Catalunya), l’horta i la floricultura.

Un concert al Dynamic Hotel de Caldes d'Estrac El turisme s’ha convertit en el principal motor econòmic de la comarca del Maresme

🍳 Gastronomia del Maresme

Tradicionalment, el Maresme sempre ha estat un territori amb un fort caràcter gastronòmic (podeu consultar aquí alguns dels plats més típics de la comarca).

Tanmateix, els últims anys s’ha convertit en un autèntic territori gourmet gràcies a l’impuls d’una nova fornada de cuiners, que han donat lloc a un dels moviments de restauració més potents de Catalunya.

🍽 Restaurants del Maresme

Vols conèixer quins són els millors restaurants del Maresme? Visita la nostra guia de restaurants per descobrir les taules més gourmet de la comarca.

Veure més
Ou estrellat del restaurant Erice de Vilassar de Mar Fotografia: @erice_restaurant

😊 Què fer al Maresme?

Si féssim una enquesta ràpida sobre quina és l’activitat d’oci més famosa del Maresme (més encara si la féssim en temporada d’estiu), és probable que la majoria de persones ens remetessin a l’oferta de platja i xiringuitos de la comarca.

Així i tot, el Maresme ofereix un gran ventall de possibilitats culturals i d’oci pensades per a tots els públics i per a tota la família.

Entre les més populars, destaca una àmplia oferta enoturística molt lligada al món de la restauració, una interessant oferta d’activitats esportives i un bon recull de rutes i passejades.

🔎 10 llocs imprescindibles per visitar al Maresme

Si estàs pensant a fer una visita ràpida al Maresme, et presentem els 10 racons que no t’hauries de perdre.

Veure més
Exterior del restaurant Ostres! Quin Raconet... Un dels famosos restaurants a peu de platja del Maresme. Fotografia: Ostres…Quin Raconet

🛏️ On allotjar-te al Maresme

Com a territori turístic, al Maresme trobareu una gran varietat d’hotels i establiments on allotjar-vos amb la parella, la família o els amics.

Opcions que van des de la casa rural que ens proposa l’hotel de l’Hostal de la Plaça; la sofisticació d’hotels-boutique com el Vila-Arenys Hotel o l’Hotel Arrey d’Alella; o l’alegria i la versatilitat de propostes com la del Dynamic Hotel de Caldes d’Estrac.

Una suite de l'Hotel Arrey d'Alella Una de les habitacions de l’Hotel Arrey d’Alella

Ajuda'ns a créixer

Si t'agrada aquesta revista segueix-nos a les nostres xarxes socials.
Junts convertirem el Maresme en un autèntic territori gourmet

Nosaltres

Tant si ets un maresmenc fanàtic i orgullós de la teva terra, com si ets un turista intrèpid amant de la bona gastronomia, benvingut a Maresme Gourmet!

Publicitat

Maresme Gourmet és una eina de màrqueting que ofereix als seus clients la possibilitat de connectar amb un públic gourmet, localitzat en el territori del Maresme.

Contacte

Si necessites parlar amb nosaltres la millor manera de contactar-nos és escriure’ns un correu electrònic a la nostra adreça: info@maresmegourmet.com