10 coses que (potser) no sabies del Masnou Un recorregut per un dels pobles amb una de les agendes culturals i turístiques més interessants del Maresme
El Masnou és una població marinera, situada a l’extrem sud de la comarca amb una de les agendes culturals i turístiques més interessants del Maresme. Ens endinsem en el seu folklore i la seva oferta per visitants en aquest article sobre 10 coses que (potser) no sabies del Masnou.
Ens endinsem en el folklore i l’oferta cultural del Masnou, un dels pobles més vius de la comarca
? El malnom: Els Geperuts
Com la majoria de pobles de la comarca, el Masnou disposa del seu propi malnom per identificar els seus vilatans: els geperuts. Segons explica Carme Giralt Ros, en un escrit publicat en una Guia de Malnoms de la Comarca, el terme geperuts prové de la tradició marinera de la vila, així com de l’arquitectura dels seus habitatges. I és que durant el segle XIX, era freqüent que els treballadors de la vila (en la seva majoria navegants, pescadors o treballadors de les drassanes), pengessin les seves jaquetes humides de treballar al mar en els poms de les escales interiors de les cases. Això les deformava, i es creava una gepa molt característica de la qual en va derivar el malnom.
Dibuix original realitzat per Núria Fusellas Gaspà. Gener 2011
Una curiositat: El meridià verd
L’any 2000, en reconeixement al meridià de París, es va inaugurar el meridià verd. Una línia recta traçada geomètricament entre Dunkerque (al mar del Nord) i la platja d’Ocata al Masnou. Situada exactament a 2° 20′ 14,025″ a l’est del meridià de Greenwich, es tracta d’un homenatge a la mesura que va servir per establir la mida exacta d’un metre, i que prenia l’Observatori de París com a punt de partida. Una fita històrica que avui s’ha convertit en pretext de nombroses rutes excursionistes.
Fotografia: @nmaronda
? Un postre típic: Les Masnovines
Creades a mitjans dels anys 60, les Masnovines s’han popularitzat com una de les postres més característiques de la vila. Un postre que forma part de la Xarxa de Productes de la Terra, disponible tot l’any i que podreu trobar en dues pastisseries del poble: La pastisseria Miquel i la Pastisseria i Confiteria La Moreneta. Els seus ingredients: pa de pessic, crema catalana, un bany de licor de conyac i un toc de gelatina de poma. Un record obligat si visiteu el Masnou.
Fotografia: @nmaronda
? L’excursió: Terra de Mar
Des de fa diverses temporades, el departament de Turisme del Masnou organitza diverses visites guiades gratuïtes pel seu patrimoni, així com activitats lúdiques en forma de gimcana. Entre les que més ens han agradat, en destaquem dues: la visita a la seva Mina d’Aigua, un laberint de més de 27 quilòmetres sota terra; i Tasta el Masnou (amb un preu de 7€ per persona), una activitat on descobrir els productes més gourmets de la vila. Dues activitats que complementen els dos interessants equipaments culturals de la vila: el Museu Municipal de Nàutica del Masnou (un dels museus més recomanables del Maresme) i la Casa de la Cultura
Fotografia: @neustallada
? Una iniciativa: Una platja per a gossos
El Masnou disposa d’una platja habilitada per a gossos els 365 dies de l’any. En ella podreu portar el gos deslligat sempre que tingueu un carnet de tinença cívica i responsable. Un espai ideal per gaudir de les vostres mascotes, situat a tocar del municipi de Montgat.
Fotografia: @savoga
? Per menjar: Una vila gourmet
Masnou és conegut per allotjar el Tresmacarrons, el que ara per ara és l’únic restaurant amb Estrella Michelin del Maresme i per gaudir d’una de les zones de restauració, el Port Esportiu, amb més oferta gastronòmica de la zona. I és dins d’aquesta oferta on us volem mencionar Les Caves Rekondo, un restaurant curiós per albergar, en el seu interior, un celler excavat sobre la pedra que data del 1794.
Fotografia: @xavier.puig
? El festival: Ple de Riure
A finals del mes de juliol, ja és tradició que el Masnou celebri el Ple de Riure. Un festival de teatre i circ de fama internacional que ha allotjat, al llarg dels seus 22 anys d’història, artistes de la fama de Pepe Rubianes, Toni Albà o Leo Bassi. Un festival que va arrencar al Pati del Casino del Masnou de la mà del trio còmic Chapertons, en col·laboració amb l’ajuntament, i que gràcies al seu saber fer s’ha confirmat com una de les propostes culturals més interessants de la comarca.
Fotografia: @gerardnunezgarcia
? Atletisme: La cursa més antiga de Catalunya
La Sant Silvestre és una de les proves més mítiques del calendari esportiu d’arreu del món. Una cursa popular que se celebra a finals d’any, sovint coincidint amb el dia 31 de desembre, dia de Sant Silvestre. Una cursa important pel Masnou perquè enguany, després de 39 edicions, s’ha establert com la més antiga de Catalunya. La podreu gaudir el dia 26 de desembre al llarg del seu passeig marítim en un tram de 5 km.
Fotografia: josebphoto.com
? Surf, caiac de mar i vela lleugera: un poble que mira al mar
Masnou és el que podríem considerar com l’exemple perfecte d’un poble acostumat a viure de cara al mar. Prova d’això és el fet que el Club Nàutic del Masnou és l’entitat amb més medalles olímpiques en competicions de vela en tot el país. Tota una fita que demostra l’esperit mediterrani d’una vila amb un gran nombre d’escoles – el Club Ocata Vent, l’Escola Nàutica Masnou, Maresme Waves, Front-med i el ja citat Club Nàutic del Masnou- dedicades als esports marítims com el surf, el caiac de mar o la vela lleugera.
Fotografia: @portmasnou
? Fascurt: un festival pels amants del cinema
Si abans us citàvem el Ple de Riure com un dels referents culturals dels estius masnovins, mencionem ara el segon gran esdeveniment dels mesos de calor: El Fascurt. Una opció perfecta per gaudir de curtmetratges d’autor a peu de platja durant tres nits. Amb 30 curts a concurs, seleccionats entre més de 700 propostes d’arreu, es tracta d’un dels festivals amb més prestigi del territori català.
Fotografia: @antonicat