Terra de Mar: Els nous itineraris turístic-gastronòmics del Masnou Un passeig per la història del Masnou

Article publicat: Maig 2017
  
“Si estiguéssim asseguts en un museu contemplant un quadre i aquesta imatge representés el Masnou, Terra de Mar vindria a ser la llegenda. Aquella petita nota informativa, detallista i ben treballada, pensada per satisfer la curiositat d’aquelles ments més inquietes”. Amb aquestes paraules ens definia en Jaume Oliveras, alcalde del Masnou, Terra de Mar.
 
Els nous itineraris turístics, promoguts per l’Ajuntament del Masnou, que comencen aquest diumenge 28 de maig i que pretenen acostar part de la història del municipi a visitants inquiets amb ganes de conèixer una mica millor el passat de la nostra comarca. Parlem amb ell per aprofundir sobre el projecte i per conèixer, de primera mà, què hi podrà trobar el visitant en aquestes interessants excursions.

Tenim dades que ens diuen que la gastronomia és un dels elements més ben valorats pels masnovins sobre el seu municipi, i per això li hem volgut donar una rellevància especial.

Què és Terra de Mar?

Un itinerari cultural que organitzem els mesos de maig, juliol, setembre i novembre, que pretén acostar la història del Masnou tant als seus habitants com als visitants amb ganes de conèixer una mica millor el nostre municipi.
 
Un projecte que neix a partir d’una sèrie d’actuacions arquitectòniques que hem pogut fer al municipi, gràcies a tota una sèrie de fons europeus que ens han permès recuperar part del nostre patrimoni, rehabilitant edificis emblemàtics del Masnou, com la Casa de la Cultura, la Mina Museu o la Casa del Llac del Marquès.

La Casa de la Cultura del Masnou
Fotografia: @elmasnou.cat

Què hi podrà trobar el visitant?

Depèn del que hi busqui. Per començar, hem de diferenciar el recorregut amb dos vessants. Una primera més lliure, on el visitant es pot descarregar una aplicació i anar seguint la senyalització que va trobant pels carrers del municipi, per tal de seguir l’itinerari al seu aire.
 
I una segona guiada, que potser és la més vistosa, i que hem volgut acompanyar d’un petit tastet de productes típics del municipi, que pensem que també són una manera d’explicar el caràcter i la història del Masnou.

 

Una idea molt gourmet…

Sí, en certa manera. Tenim dades que ens diuen que la gastronomia és un dels elements més ben valorats pels masnovins sobre el seu municipi, i per això li hem volgut donar una rellevància especial. Així, hem organitzat unes petites excursions a preu popular, d’una hora de duració, que hem rematat amb un petit tastet. En aquesta primera edició, per exemple, serà d’Embotits de Can Rac, una de les cansaladeries més mítiques del poble, acompanyats de vermuts de Can Cisa i vins de la D.O. Alella. Després, vindran les anxoves, el salmó, les masnovines… Cada itinerari és una petita aventura diferent.

Un embotit de Can Rac
Fotografia: @elmasnou.cat

Cal tenir algun tipus de formació prèvia a l’hora de venir a aquests itineraris?

Només cal tenir ganes de passar una bona estona. Per mi són com la llegenda d’un bon quadre. M’explico: si estiguéssim asseguts en un museu contemplant un quadre i aquesta imatge representés el Masnou, Terra de Mar vindria a ser la llegenda. Aquella petita nota informativa, detallista i ben treballada, pensada per satisfer la curiositat d’aquelles ments més inquietes.
 
Estan pensats per aquelles persones que coneixen el Masnou, que hi viuen o que el visiten sovint, i que tenen curiositat per conèixer una mica millor la seva història i part de la seva identitat.

 

Sona molt interessant… Com serà el poble que hi trobaranCom era el Masnou dels itineraris?

Es trobarà principalment amb el Masnou de mitjans del segle XIX. Un poble de pescadors, amb les seves drassanes, amb capitans de “barco”… Un poble ple de vida, amb moltes històries per explicar. Un raconet de la nostra història que, a partir de reconstruccions com la del mòdul interpretatiu que es troba a la Casa de Cultura, ha sabut trobar la manera d’explicar-se al món, que ha sabut trobar una espina dorsal on definir-se i resultar atractiu per als visitants.

Fotografia aeria del Masnou
Fotografia: Ramon Boadella