Cinc museus del Maresme que val la pena visitar

Explorem els museus més interessants de la comarca del Maresme

Museus Maresme
Actualitzat: 2023

El Maresme és conegut pel gran públic pels seu interessant catàleg de restaurants i per les seves precioses platges que atrauen turistes de tot el món. No obstant això, aquesta encantadora comarca ofereix molt més que sol i bona cuina. Aquí trobaràs una varietat de propostes culturals fascinants que poden ser el complement perfecte per unes vacances al costat del mar o una escapada romàntica.

En aquest article, et convidem a descobrir cinc museus i equipaments culturals que et recomanem visitar a la comarca del Maresme. Aquestes propostes et permetran submergir-te en la història, l’art i la tradició de la regió, oferint-te una experiència enriquidora i diversa. Prepara’t per explorar el Maresme des d’una perspectiva cultural única!

“Explora la riquesa cultural del Maresme en tot el seu esplendor. Endinsa’t en els museus més destacats de la comarca i deixa’t captivar per les seves fascinants exposicions. Des de l’art contemporani fins a la història local, troba inspiració en cada racó! #Maresme #MuseusIncreïbles”

Museu de la Nàutica

El Masnou


Us sorprendríeu de saber que en temps antics, els navegants en alta mar s’orientaven a través de les estrelles al firmament? Abans de l’aparició dels moderns sistemes de localització per satèl·lit al segle XX, el sextant era un dels instruments de navegació marítima més utilitzats.

Aquest instrument permetia calcular la posició mesurant l’altura del sol en relació amb l’horitzó. Aquest sextant en particular pertanyia al capità Grau Millet i Estapé, comandant de la goleta Ángela. Si voleu descobrir tot això i molt més, us convidem a visitar el Museu Municipal de Nàutica del Masnou. Allà trobareu un fascinant recorregut per la història de la navegació marítima i els instruments que s’han utilitzat al llarg dels anys.

Museu Masnou Fotografia: @elmasnou_turisme


Fundació Palau

Caldes d’Estrac


L’any 2003 es va inaugurar la Fundació Palau amb l’objectiu de preservar, exhibir i difondre el llegat artístic i documental de Josep Palau i Fabre. Aquesta figura polifacètica va ser no només un destacat poeta, sinó també un creador en diferents disciplines com el teatre, l’assaig i la narrativa. A més, va ser un dels principals experts en l’obra del pintor Pablo Picasso, amb qui va mantenir una estreta relació durant els seus últims anys de vida.

La Fundació acull de manera permanent les obres de Josep Palau i Fabre, així com una selecció de peces de Picasso a la sala Estimat Picasso. Aquesta sala també compta amb un important arxiu documental i bibliogràfic dedicat al pintor. A més de les seves col·leccions permanents, la Fundació Palau acull exposicions temporals i itinerants, recitals poètics, concerts musicals, conferències i altres activitats que giren sempre entorn de la creació artística. És un espai vibrant i dinàmic que posa en valor el talent i l’impacte cultural de Josep Palau i Fabre.

Museu Caldes d'Estrac Fotografia: @fundaciopalau


Museu de l’Estampació

Premià de Mar


El Museu de l’Estampació de Premià de Mar, està situat en una antiga fàbrica de gas de estil modernista i neoclàssic, la única a Catalunya que ha estat convertida en un museu, i té com a objectiu ressaltar la importància que aquesta activitat ha tingut històricament a la comarca.

En aquest espai, es mostren les diverses etapes d’aquesta tècnica d’impressió, que va començar al segle XVIII a Catalunya, sobretot a la província de Barcelona, i va ser un precursor de la industrialització tèxtil al segle XIX. El museu, alberga una exposició permanent que repassa la història de la tècnica, la química i l’art de l’estampació manual, així com la mecanització d’aquest procés que va arribar amb la industrialització. A més, el Museu de l’Estampació de Premià de Mar acull exposicions temporals i activitats per nens, així com visites guiades.

Museu Premia de Mar Fotografia: @dasilmoo


Museu del Càntir

Argentona


Amb més de quatre mil exemplars, el Museu del Càntir d’Argentona exhibeix una àmplia col·lecció que abasta des de l’Edat del Bronze fins a Picasso. Destaquen les col·leccions de ceràmica vidriada dels segles XIV al XVIII i els càntirs del segle XIX. La majoria de les peces són de fang popular i tradicional del segle XX, tot i que també s’hi troben mostres de països com Portugal, França, Itàlia, el Marroc, Mèxic i el Perú.

El Museu del Càntir d’Argentona forma part de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona des de 1994, i cada any organitza la Fira Internacional de Ceràmica i Pisatge en ocasió de la Festa del Càntir, per promoure la terrisseria tradicional i els valors de la ceràmica de creació. Una visita imprescindible per conèixer i apreciar aquesta riquesa cultural del Maresme.

Museu Argentona Fotografia: @museudelcantirargentona

Casa Coll i Regàs

Mataró


La Casa Coll i Regàs és el màxim exponent del Modernisme mataroní, un edifici emblemàtic dissenyat i construït per l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch per encàrrec de l’empresari tèxtil Joaquim Coll i Regàs com a nova residència al carrer d’Argentona de Mataró.

Puig i Cadafalch va concebre la fusió de dues cases en un únic edifici. Aquesta construcció, datada de 1898, consta d’un soterrani per als serveis domèstics, una planta baixa senyorial, un primer pis amb dormitoris, golfes i una torre. Les habitacions s’organitzen al voltant d’un pati amb una claraboia que aporta llum al centre de l’immoble. Puig i Cadafalch va idear una decoració i un programa iconogràfic per enaltir el seu client, un destacat membre de la burgesia mataronina, pertanyent a la família Regàs, reconeguda en el món del filat i la fabricació de teixits de punt.

La Casa Coll i Regàs és propietat de la Fundació Iluro i es pot visitar en visites guiades del dijous al diumenge.

Museu Mataró Fotografia: @casacolliregas


Museu Monjo

Vilassar de Mar


La Gliptoteca Enric Monjo és un espai dedicat a l’art que reuneix les col·leccions escultòriques d’Enric Monjo (1895-1976), fill il·lustre de la vila de Vilassar de Mar. Va ser ell qui va donar part de la seva col·lecció a la ciutat, i així es va crear el 1971 la Gliptoteca Enric Monjo. Aquesta institució també compta amb col·leccions de pintura de Carme Rovira i Maria Ferrés, així com d’art municipal.

Des del 14 d’abril de 2019, la planta baixa de la Gliptoteca és oberta permanentment per a exposicions temporals, mentre que el primer pis acull l’exposició permanent “Enric Monjo, escultor: un recorregut per la vida i l’obra de l’escultor vilassarenc”. Aquesta exposició ofereix una visió completa del seu desenvolupament artístic, des dels seus anys de formació fins a la seva destacada producció com a escultor professional. Les seves obres es troben en museus, espais públics, esglésies, catedrals i col·leccions arreu del món. Un audiovisual aporta una aproximació personal a la seva vida i obra.

El segon pis de la Gliptoteca, que inclou el taller de l’artista, el magatzem i zones de treball intern, es pot visitar mitjançant visites concertades gratuïtes, amb grups reduïts i inscripció prèvia. Els grups escolars també tenen l’oportunitat de realitzar visites concertades els dies feiners al matí, amb inscripció prèvia.

Museu Vilassar de Mar Fotografia: @trobolartquetagrada