5 coses que (potser) no sabies del pèsol al Maresme Descobrim els secrets més ben guardats de la famosa “Perla Verda” del Maresme

Pèsols de la floreta amb butifarra del restaurant l'Hostal de la Plaça de Cabrils

Aquest article ha estat possible gràcies al patrocini del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme dins el projecte Especial: Km.0. Visca el producte de proximitat

Article revisat: Març 2020.

Si realitzéssim una enquesta ràpida entre gourmets i sibarites de dins i fons la comarca, és molt probable que en preguntar-los pel producte més famós de la gastronomia maresmenca, la resposta fos pràcticament unànime: el Pèsol del Maresme. La famosa “perla verda”.

Un llegum de temporada, dolç i delicat, que gràcies a la bona feina de cuiners i productors s’ha fet un raconet dins del receptari d’avantguarda d’alguns dels xefs més prestigiosos del panorama internacional. Però quin és l’origen d’aquest deliciós tresor gastronòmic? Quantes varietats n’existeixen? En repassem alguns dels seus secrets més ben guardats.

Descobrim els secrets més ben guardats de la famosa “Perla Verda” del Maresme
? Quatre varietats

De les 7 varietats de pèsols censades al Maresme, actualment només se’n cultiven quatre: el floreta, el garrofal, el ganxo i la més comercial, coneguda com a utrillo.

Una imatge d'una garrofa amb pèsols Fotografia: @RachaelGorjestani

⌛ Segle XVII

Les primeres dades històriques sobre la presència de pèsols a la comarca ens porten a Llavaneres, un dels grans productors de la zona. Concretament al segle XVII, quan l’escriptor Francisco de Zamora relata en el seu llibre “Diario de los viajes hechos en Cataluña” la presència de pèsols primerencs a les rodalies de Barcelona.

Una caixa carregada de pèsols del Maresme Fotografia:@arur3ta

? Un cultiu complementari

L’origen del cultiu de pèsol al Maresme el trobem lligat al mar, ja que els primers a sembrar-lo van ser els pescadors. Pagesos ocasionals que, fora de temporada de pesca, sembraven pèsols entre vinyes, com a cultiu complementari al del raïm.

El pèsol sobre l'arbre Fotografia: @Raul_Balam_Ruscalleda

?‍? Època de sembra

L’època de sembra se situa aproximadament entre finals de setembre i Tot Sants. Mentre que la seva recollida, tot i que pot partir del mes de gener, sol girar entorn els mesos de març, abril i maig. Sempre depenent dels temps de cultiu apropiats per a cada varietat.

Un camp de pèsols Fotografia: Lhortdenpau

?️ Actes gastronòmics

El Maresme celebra diferents actes relacionats amb el món del pèsol. Alguns dels més destacats són La Pesolada i la Mostra de Videopèsols a Caldes d’Estrac, La Festa del Pèsol i La mostra gastronòmica a Sant Andreu de Llavaneres i les Jornades Gastronòmiques del Plat de Mataró.

Un plat de pèsols del Maresme Fotografia: @triemrestaurantEl Blau de Mar, un restaurant especialitzat en Pèsols del Maresme

Els millors restaurants de pèsols del Maresme

En Josep Maria Martin del restaurant Nou Cents de Mataró amb un dels seus plats de Pèsols

Josep Maria Martin i el pèsol del Maresme