Els plats més típics del Maresme

? O com explicar la gastronomia del Maresme a través dels seus menjars més típics

Un restaurant típic del Maresme
Fotografia portada: Hostal de la Plaça

Una de les coses que més ens agrada de la gastronomia és que és capaç de crear vincles que cap altra disciplina ni tan sols és capaç d’imaginar. Espais de diàleg al voltant d’una taula ben parada, reunions generacionals a través d’un bon llibre de cuina, vincles amb el territori a través de productes de proximitat, i fins i tot relats geogràfics capaços d’explicar l’entorn sobre el qual es construeix una recepta centenària.

I és en aquest últim punt, en el relat del territori, on ens volem aturar per fer un repàs a alguns dels plats amb més trajectòria de la comarca del Maresme. Receptes de tota la vida, que per tradició o popularitat, han arribat intactes fins als nostres dies.

Receptes populars capaces de convertir el territori en gastronomia: revisem alguns dels plats històrics amb més trajectòria de la comarca del Maresme

?? Sípia amb pèsols del Maresme

Comencem pel que sense cap mena de dubte és el gran ambaixador pel que fa a productes gastronòmics de la comarca: el pèsol del Maresme. Una hortalissa delicada d’allò més suau que s’aprofita del dolç clima mediterrani del qual gaudeix la comarca per donar el millor de si mateix. Entre els plats més representatius, els “pèsols estofats a la catalana” o els “pèsols ofegats a l’estil de Llavaneres” a més de la citada Sípia amb pèsols, coneguda com el plat de Mataró.? Quan el podem tastar?

La millor època per tastar la Sípia amb pèsols se situa al voltant dels mesos de primavera

?️ On el podem tastar?

Us recomanem tastar la recepta que preparen restaurants com el Som Terra de Mataró

Sipia amb pèsols del Maresme Fotografia: @jordi_elroser2restaurant

?? Torronada de Vilassar

Testimoni directe de la llarga relació entre el Maresme i el Mediterrani, trobem plats com la Torronada de Vilassar. Un matxembrat de cigrons i cansalada que té el seu origen com a “plat de barca”, ja que era perfecte per tal d’alimentar els pescadors durant les seves llargues jornades de feina. Actualment és bastant complicat de trobar-lo a la carta de restaurants i s’ha convertit en una recepta casolana molt típica de la zona.

Torronada de Vilassar Fotografia: @muniesaclubgastronomic

?? La torrada de Mar

Continuem amb plats mariners, però aquesta vegada des de Sant Pol de Mar, ressenyant La Torrada de Mar. Un plat de barca, que la mediàtica Carme Ruscalleda (ella mateixa ens n’explica l’origen en aquesta entrevista) va decidir rescatar de l’oblit amb una sublim reinterpretació. Un plat que aprofitava el suquet de peix que els pescadors preparaven a la barca per preparar una “torrada sucada i tornada a torrar”. Tot un espectacle!

?️ On el podem tastar?

El plat va néixer com a part d’un menú degustació del desaparegut Sant Pau al voltant de l’any 2014. Actualment, ens consta que encara se serveix en restaurants de la factoria Ruscalleda.

La torrada de mar Fotografia: @michelinestrellado

??️ Els canelons vegetals de l’Hostal

Potser no és una recepta exclusivament maresmenca, però volem incloure els mítics canelons de l’Hostal de la Plaça en aquesta llista per dos motius: d’una banda, com a homenatge a la feina incansable de l’horta a la comarca; i de l’altra com a reconeixement a un dels restaurants amb una de les trajectòries més llargues i exitoses del Maresme. Un recorregut que l’ha portat a crear un concepte culinari propi (La Nova Tradició), deixant empremta en diverses generacions gràcies a plats històrics com els seus mítics menuts arrebossats o els seus canelons vegetals.

?️ On el podem tastar?

Al restaurant Hostal de la Plaça de Cabrils

Canelons vegetals de l'Hotal de la Plaça de Cabrils Fotografia: @hostaldelaplaça

??‍?️ Cassoleta de mongeta del ganxet amb cloïsses

La cuina tradicional neix dels mercats municipals. Ho saben molt bé els responsables de la D.O Tastets d’Alella, propietaris d’un dels llibres de receptes més venerables de tota la comarca. Un recull del bo i millor de la cuina alellenca de tota la vida, que es cristal·litza en plats tan suculents com la seva inigualable cassoleta de mongeta del ganxet amb cloïsses. Proximitat, història i bona cuina.

?️ On el podem tastar?

A la D.O Tastets d’Alella el bar del Mercat Municipal d’Alella*

*Com a tot bon bar de mercat, a la D.O es regeixen pel producte del dia, i per això és bastant complicat que trobeu la cassoleta dins la seva llista de plats. Us recomanem visitar el local prèviament i preguntar pel plat.

Cassoleta de mongeta del ganxet amb cloïsses Fotografia: @ladoalella

Els millors llibres de cuina tradicional catalana

Els millors llibres de cuina tradicional catalana