Els millors llibres de cuina tradicional catalana Un recull de llibres imprescindibles per a tot bon amant de la gastronomia catalana

Els millors llibres de cuina tradicional catalana

Hi ha dos factors diferencials que defineixen la cuina tradicional catalana: d’una banda el seu ús de productes locals de temporada, el famós quilòmetre zero que tan bé reivindica el conegut moviment slowfood; i de l’altra la seva àmplia varietat de registres, conseqüència directa del ric catàleg de paisatges que de manera natural ofereix el principat.

Dos conceptes oberts que, units a la forta influència mediterrània, donen lloc a un dels receptaris més interessants del panorama gourmet internacional. En vols saber més? Et presentem un recopilatori especial amb els millors llibres de cuina tradicional catalana.

Un sofregit fet a foc lent. Un mar i muntanya per sucar-hi pa. Un bon romesco. Coneixem els millors llibres de cuina tradicional catalana
👨‍🍳 La cuina catalana. 800 receptes d’avui i sempre – Josep Lladonosa i Giró

Amb un recull de receptes que es remunten a l’època medieval, La Cuina Catalana. 800 receptes d’avui i sempre és sense cap mena de dubte un dels llibres de referència per a molts cuiners del país. Una obra magna dels fogons, de la que n’existeixen com a mínim dues versions anteriors, que l’any 2014 es va reeditar en un intent per perfeccionar-ne el repertori. Clàssic entre els clàssics.

La cuina catalana. 800 receptes d’avui i sempre - Josep Lladonosa Giró Fotografia @juditcrous
🐗 La Teca – La veritable cuina casolana de Catalunya – Ignasi Domènech i Puigcercós

Un llibre que és veritable història de la cuina tradicional catalana. Editat per primera vegada l’any 1924, el seu autor és el manresà Ignasi Domènech Puigcercós. Un autèntic cuiner de món, nascut l’any 1874, amb una de les biografies gourmet més impressionants del segle XX – va treballar a les ordres del gran mestre Auguste Escoffier a l’Hotel Savoy de Londres; va iniciar la revista El Gorro Blanco; i va ser un dels fundadors de la primera acadèmia de cuina catalana del país. Cabdal.

La Teca - La veritable cuina casolana de Catalunya - Ignasi Domènech Puigcercós Fotografia @elsfogonsdelangela
🍳 Sofregit – Enric Herce (2020)

Si hi ha una salsa que representa per excel·lència la gastronomia tradicional catalana, aquesta és sense cap mena de dubte el mític sofregit. El punt de sortida de multitud de plats de cullera que, per primera vegada en català, el cuiner Enric Herce ressenya en una obra senzillament fonamental.

Sofregit - Enric Hercé Fotografia @blackbambi_studio
🔪 Cap i pota: El gran llibre dels menuts – Jaume Fàbrega Colom

Emblema absolut de la cuina catalana més tradicional, no podia faltar el Cap i Pota en aquesta llista de llibres gourmet. O el que és el mateix, el Gran llibre dels menuts que edita el periodista Jaume Fàbrega Colom. Un volum amb una vuitantena de receptes/variacions que de ben segur farà les delícies d’aquesta popular «delicatessen». De l’alta cuina a les preparacions més casolanes.

Cap i pota: El gran llibre dels menuts - Jaume Fàbrega Colom Fotografia: Maresme Gourmet
👵 Cuina mare: Receptes senzilles i tradicionals per cuinar a casa – Joan Roca

Amb l’esperit de crear un receptari «sense massa complicacions ni tecnicismes» pensat per despertar entre el públic jove la il·lusió de cuinar, el prestigiós Joan Roca presenta en aquest llibre vuitanta receptes, en homenatge a la seva mare. Plats tradicionals, adaptats als rebostos actuals, que expliquen com ningú els inicis del mític restaurant gironí.

Cuina mare: Receptes senzilles i tradicionals per cuinar a casa - Joan Roca Fotografia @columnaedicions
🍄 La Cuina dels Bolets – Sergi de Meià

Els bolets són part imprescindible de la nostra cultura gastronòmica. Així ho afirma el prestigiós xef Sergi de Meià, a l’inici d’aquesta obra cabdal per a tot bon amant de la micologia a Catalunya. Un llibre escrit amb gust, que a més a més de receptes de temporada, inclou consells de conservació i rutes a través dels boscos més boletaires.

La Cuina dels Bolets - Sergi de Meià Fotografia @cuinetes
🥒 Vegana i Catalana. La cuina de tota la vida sense ingredients d’origen animal – Marta Castells

Tanquem aquesta llista amb un llibre poc conegut per als amants de la cuina tradicional: Vegana i Catalana. Una adaptació del receptari tradicional, és a dir dels famosos plats de l’àvia, a les sensibilitats i els principis del veganisme del segle XXI.

Vegana i Catalana. La cuina de tota la vida sense ingredients d’origen animal - Marta Castells Fotografia: @silnutricio

Ajuda'ns a créixer

Si t'agrada aquesta revista segueix-nos a les nostres xarxes socials.
Junts convertirem el Maresme en un autèntic territori gourmet

Nosaltres

Tant si ets un maresmenc fanàtic i orgullós de la teva terra, com si ets un turista intrèpid amant de la bona gastronomia, benvingut a Maresme Gourmet!

Publicitat

Maresme Gourmet és una eina de màrqueting que ofereix als seus clients la possibilitat de connectar amb un públic gourmet, localitzat en el territori del Maresme.

Contacte

Si necessites parlar amb nosaltres la millor manera de contactar-nos és escriure’ns un correu electrònic a la nostra adreça: info@maresmegourmet.com