La revista gastronòmica del Maresme

La D.O. Tastets d’Alella: Melòmans del bon menjar Descobrim els secrets d'una de les millors barres gastronòmiques de la comarca

Article publicat: Abril 2017
  
Plats de tota la vida. Guisats, pintxos i alguna creació més moderna. Així és la D.O. Tastets d’Alella, la parada més deliciosa del mercat municipal d’Alella. Un projecte gastronòmic, nascut ara fa pràcticament nou anys, en un petit bar de quatre metres quadrats, i que avui és una de les barres gastronòmiques més interessants de la comarca. Parlem amb en Raül, el seu propietari, per conèixer de primera mà la seva filosofia.

A les xarxes socials hem començat a utilitzar el hashtag #aquiguisem com a tret diferencial que ens identifica

Què és la D.O. Tastets d’Alella, com ens la definiries?

La D.O. és el típic bar de mercat de tota la vida. Un lloc on es poden tastar clàssics de la cuina catalana de sempre, com per exemple unes mandonguilles amb sípia, però que a la vegada es preocupa per renovar-se i per mirar de fer propostes trencadores i una mica més modernes.

 

Sou una parada de la Boqueria instal·lada al mercat d’Alella?

Molta gent ens ho diu, i de fet és un honor per nosaltres perquè sempre hem sigut molt fans del Pinotxo, que és un referent absolut en la cuina de mercat en la que intentem moure’ns. Des de dins és difícil de valorar, però des de fora és el que rebem. De fet, fa unes setmanes va venir un australià que estava fent un Tour de vins per la zona, i després de menjar quatre platets ens deia: “Us hauríeu de canviar el nom a El Gepeto, sou el Pinotxo d’Alella”. No hi pot haver afalac més gran.

Un platet de la DO Alella
Fotografia: @ladoalella

Com ens podries resumir la vostra cuina si l’haguessis de sintetitzar en un plat?

Doncs és molt difícil. Perquè som molt inquiets i sempre estem buscant fer coses noves. No ens agrada avorrir-nos a la cuina i per això cada setmana estem posant plats diferents a la pissarra. Així que, el que més ens defineix no és un plat, sinó que és, suposo, el fet de guisar. De fet, a les xarxes socials hem començat a utilitzar el hashtag #aquiguisem com a tret diferencial que ens identifica.

 

Creus que cal reivindicar aquesta cuina de guisats perquè no es perdi?

Sí, perquè és un tipus de cuina molt mediterrània que agrada molt i que és molt nostra, però que vol molt de temps i molta dedicació, i això fa que la gent no la pugui disfrutar. A l’hora de fer una lasanya, per exemple, triguem unes tres hores a tenir-la a punt. Les dues primeres perquè estem fent bullir la carn amb la verdura i la tercera perquè, un cop esmicolada la carn, tornem a posar-la a l’olla una altra hora amb el tomàquet perquè segueixi el seu procés. És una cuina feixuga de treballar, però que dóna uns resultats fora de sèrie…

Una cassola de la DO Alella
Fotografia: @ladoalella

Qui us inspira a l’hora de cuinar?

Molta gent. Des de les xarxes socials, fins als blogs de cuina… Però sobretot de la saviesa infinita de la Transi, la cuinera que tenim darrere la barra. Una cuinera en majúscules, que ens té a tots enamorats amb un llibre de receptes heretat de la seva mare, que és com la nostra pedra filosofal. De fet, tenim clients que s’asseuen a taula i ja no miren ni la carta, ens diuen allò de “posa’m el que hàgiu preparat avui”. No hi ha res que ens faci més feliços.

 

Continueu amb la vostra fórmula de platets a preu fixe?

Sí, una pissarra amb platets a 5,5€. És una manera de treballar que ens simplifica molt la vida, i que sempre ha agradat molt als nostres clients. Així, amb un preu fixe, tant es pot tastar des d’un arròs com els que preparem cada dijous, per exemple, fins a unes mongetes amb cloïsses o una tosta de bacallà fumat amb foie. I ara, a més, hem introduït una fórmula migdia on, de dimarts a divendres, fem un menú de dos plats i beguda per 10€.

La pissarra de la DO Alella
Fotografia: @ladoalella

Ara heu introduït també els pintxos a la vostra carta, no?

Bé, sempre hi han sigut. De fet, la nostra idea, encara que hàgim evolucionat cap aquest concepte més de Boqueria que comentàvem, va néixer de les tavernes de pintxos basques, i per això sempre els hem volgut tenir presents. En tenim cada dia, l’únic que des de fa uns mesos, cada primer diumenge de mes estem fent el dia del pintxo, on en multipliquem l’oferta…

 

Per acabar, què significa ser un gourmet?

És difícil de dir, suposo que un amant de la gastronomia, algú que sent que hi té un vincle especial. Jo ho comparo amb l’art o, més ben dit, amb la música. Perquè quan escoltes una cançó et pot agradar més o et pot agradar menys, no et cal saber massa tecnicismes per decidir si una melodia et resulta agradable o no a l’oïda. Però a la vegada sempre hi ha aquella persona que, per inquietuds o per vés a saber ben bé què, es converteix en un fanàtic, en un melòman. Algú per a qui la música és quelcom realment molt important. Vital. Així que suposo que un gourmet és en certa manera això, un melòman del bon menjar.

La parada gastronòmica de la DO Alella
Fotografia: @ladoalella

Guia de restaurants gourmet