La Mongeta del Ganxet al Maresme

Coneixem una de les ambaixadores gastronòmiques de la comarca

Mongeta del Ganxeta

Article revisat: Novembre 2020

Ambaixadora gastronòmica de la comarca, la Mongeta del Ganxet és considerada per molts com un dels llegums culinàriament més excel·lents de la península (la seva pell fina i la seva textura cremosa són úniques en la seva espècie).

És distingida des de l’any 2007 amb el segell de Denominació d’Origen Protegida (DOP), el qual agrupa els dos Vallès, la Selva i el Maresme. És durant la tardor quan s’inicia la seva collita i quan comença a aparèixer en plats i mercats en tota la seva esplendor. La mongeta del ganxet es caracteritza per la seva forma de ronyó i per tenir una pell extremadament fina. El seu gust és esponjós i persistent i la seva textura, un cop cuita, és suau i cremosa.


Una breu explicació tècnica

El fesol o mongeta del ganxet és un llegum importat d’Amèrica, que apareix per primera vegada en territori català aproximadament a finals del segle XIX. Es caracteritza per la seva forma de ronyó i per tenir una pell extremadament fina. El seu gust és esponjós i persistent i la seva textura, un cop cuita, és suau i cremosa.

Mongetes del Ganxet Fotografia: @katy_sandravilardebo

Denominació d’Origen Protegida (DOP)

Des de l’any 2007, la Mongeta del Ganxet passa a ser Denominació d’Origen Protegida per la Generalitat de Catalunya. Distinció que es va ampliar l’any 2012, quan la mateixa Unió Europea va estendre la seva protecció a nivell europeu i la va premiar amb la menció d’Apel·lació Geogràfica Protegida. Un distintiu que a efectes pràctics i a grans trets, suposa que la producció, elaboració i transformació de la mongeta del ganxet s’han de realitzar en una zona geogràfica delimitada, perquè es consideri una mongeta del ganxet com a tal. Aquesta zona comprèn la depressió del Vallès fins al delta del riu Tordera.

Segell DOP de la Mongeta del Ganxet Fotografia: @fruits_sentmenat

Conreu al Maresme

El Maresme és el segon territori amb més plantacions de mongetes del ganxet de la DOP, amb un 24% dels cultius totals d’aquesta apreciada llegum. La majoria es concentren a la zona entre Malgrat de Mar i Palafolls, tot i que també podem trobar pagesos que en cultiven a diferents punts de la comarca.

Una Plantació de mongetes del Ganxet Fotografia: @eescuer

Calendari de sembra: quan plantar Mongeta del Ganxet

El més important en el calendari de sembra de la Mongeta del Ganxet és aconseguir fer coincidir la seva maduració amb la tardor meteorològica. D’aquesta manera s’aconsegueix que la mongeta no desenvolupi pells extremadament dures per protegir-se del fred. Això suposa que la seva sembra se situï teòricament entre el 5 i el 20 de juliol, aprofitant terres que fins a la data solen ser amfitriones de cereals.

Una planta de mongetes del ganxet en el seu estadi més inicial Fotografia: @cemetery_garden

Plats més representatius de La Mongeta del Ganxet

Tot i ser una nouvinguda a la gastronomia catalana, la Mongeta del Ganxet ha aconseguit en 200-300 anys fer-se un lloc d’honor a la cuina més tradicional. Plats com la botifarra amb mongetes són testimoni del seu arrelament a la cultura popular. Tot i que no hem d’oblidar altres receptes tan nostrades com l’empedrat de mongetes amb bacallà.

ℹ️ Us agrada la cuina tradicional? Us recomanem que doneu una ullada al nostre article sobre Els plats més típics del Maresme

Un plat típic de la gastronomia catalana amb Mongetes del Ganxet Fotografia: @marcboines

Comprar Online

Mongetes del Ganxet marca La Pilona

Paquet DOP de 5 Kg

Produïda per: AGRÍCOLA EL PROGRÉS-GARBÍ S.C.C.L. a Malgrat de Mar. (Producte del Maresme)

57,35 € / 5kg

Mongeta en Conserva

Cuita / En Conserva

Presentat en un bol de vidre i cuinat amb mongetes del ganxet, aigua i sal.

3,95€ / 340gr

També et pot interessar:
Calçotades Maresme