La revista gastronòmica del Maresme

Km.0: Temps de bolets al Maresme Coneixem la cara més boletaire del Maresme

Una caixa de bolets en una botiga d'Alella

Des de temps immemorials, els bolets han estat considerats a la cuina catalana com a petites joies gastronòmiques de la natura. Bé sigui cuits a la brasa, en forma de guisats o com a conserva, aquests deliciosos fruits del bosc són els protagonistes d’alguns dels plats més mítics de la nostra cuina de tardor.
 
Però quina és la seva presència a la comarca? Quines en són les varietats més comunes? Ens endinsem en el seu univers per conèixer, de primera mà, la cara més boletaire del Maresme.

Gràcies al seu clima temperat i a la gran presència de zones boscoses properes al Mediterrani, la producció boletaire del Maresme sempre s’ha distingit per l’alta qualitat del seu producte.

Una breu explicació tècnica

Els bolets són el cos fructífer del que tècnicament es coneix com a fongs ascomicets o basidiomicets. Creixen en llocs humits i no gaire lluminosos, i encara que se’n poden recollir tot l’any, és al llarg de la tardor quan n’augmenta la producció i se’n dispara la varietat.

Dos bolets en un bosc del Maresme
Fotografia: Festa del Bolet

Un producte de qualitat

Gràcies al seu clima temperat i a la gran presència de zones boscoses properes al Mediterrani (la comarca conté tres parcs naturals com són la serralada de Marina, la serralada Litoral i el Montnegre Corredor), la producció boletaire del Maresme sempre s’ha distingit per l’alta qualitat del seu producte. Així, productes com el rovelló esclata-sang, són considerats per grans xefs de la gastronomia mundial com un dels productes més especials i deliciosos del planeta. No obstant això, i a causa de la seva gran popularitat, la producció de bolets maresmencs s’ha anat reduint, convertint-lo cada vegada més en un producte exclusiu, realment difícil de localitzar per a persones poc bregades en l’ofici.

Dos bolets en el marc de la festa del bolet de Vilassar de Dalt
Fotografia: Festa del Bolet

Els bolets més comuns de la comarca

Sis són les varietats que més destaquen en la producció boletaire de la comarca. D’una banda trobem els ja citats rovellons esclata-sang, un dels més populars de la zona; de l’altra els ous de reig, un bolet poc amant del fred, de gust dolç i olor suau; els populars i famosos ceps; els mítics rossinyols; les versàtils trompetes de la mort; i finalment els carlets, un bolet tardà i de carn abundant, ideal per fer conserves.

Un cistell ple de rovellons
Fotografia: Jacinta Lluch Valero

Associacions boletaires

Moltes són les associacions que al llarg dels anys ha anat teixint la comarca, entre les que en sobresurt una de les més actives i longeves, la dels amics dels Bolets de Vilassar de Dalt. Gràcies a elles, el Maresme compta amb una gran varietat de propostes boletaires, entre les quals destaca una llarga llista d’excursions, fires i esdeveniments dedicats a tan apreciat producte

Imatge de la festa del bolet de Vilassar de Dalt
Fotografia: Festa del Bolet

Plats més representatius

Molts són els restaurants del Maresme que ofereixen bolets a la seva carta de tardor. Des dels que ens presenten propostes més clàssiques i representatives de la cuina maresmenca com el fricandó, la vedella amb bolets o els rovellons a la brasa; fins als que aposten per la creativitat i la fusió culinària tan típica de la cuina contemporània, convertint en clàssics receptes italianes com el risotto de ceps o el filet de porc farcit de bolets.

Un plat de rovellons a la brasa del restaurant Xeflis de Cabrils
Fotografia: Restaurant Xeflis

Guia de restaurants gourmet