Trattoria d’Autore: un viatge a la Itàlia gastronòmica Coneixem el petit restaurant italià del port del Masnou

Article publicat: Agost de 2017
Actualment aquest restaurant ha tancat les seves portes.

Construïda en un petit local del Port del Masnou, la Trattoria d’Autore és el somni d’en Francesco. Un jove italià, originari de Santa Maria de Capua Vetere (Nàpols), que des de fa dues temporades ha convertit els seus fogons tricolors en un punt cardinal per a tots els amants de la bona gastronomia transalpina. Records d’una infància rural i passió per la modernitat són els principals referents d’un cuiner valent i coratjós, fet a si mateix.

Som una Trattoria perquè treballem de manera artesanal en tots els nostres plats (…) però a la vegada hem volgut afegir d’Autore perquè ens agrada la modernitat Tenim entès que una Trattoria és un restaurant clàssic italià. Com ens la definiries amb les teves paraules?

El concepte està una mica pervertit, perquè una Trattoria no és estrictament un restaurant. És un concepte molt més casolà que neix al pati de les antigues cases de poble, quan la gent anava a visitar les “mammes” per provar la seva pasta o els seus guisats. Els veïns portaven les seves pròpies taules i les seves cadires i improvisaven menjadors, on tastaven plats molt tradicionals i molt casolans. Res de pizzes com molts poden pensar, sinó plats cuits a foc baix i treballats amb molt i molt d’amor…


Aleshores, com hem d’entendre la Trattoria d’Autore?

Doncs com una extensió d’aquest concepte. Som una Trattoria perquè treballem de manera casolana en tots els nostres plats. Des del pa, que preparem nosaltres mateixos, fins a la pasta fresca o els postres. Entenem així la cuina i el concepte gastronòmic que representa Itàlia. Però a la vegada hem volgut afegir l’Autore, perquè ens agrada la modernitat i som conscients que preparem plats molt atrevits que s’allunyen d’aquest concepte original de Trattoria.

Terrassa exterior de la Tratoria d'Autore del Masnou Fotografia: @trattoriadautore Qui t’inspira a l’hora de crear noves receptes?

La principal font d’inspiració, per mi, és la meva família. Vinc d’una zona rural de Nàpols i recordo llevar-me al matí i esmorzar amb formatge fresc que tot just havia preparat el meu pare, i pa calent sortit del forn amb la massa de la meva àvia. Per mi és una biblioteca de gustos i textures inacabable, que a la meva manera intento reproduir amb tots els plats que inventem a la Trattoria.


Ens pots definir la teva cuina amb un plat?

Doncs per exemple els nostres caramels de melmelada de préssec amb gorgonzola, que és una pasta farcida plena d’almívar de tomàquet i maduixa. O les nostres Mezzalunes, una pasta que hem inventat nosaltres mateixos, farcida d’albergínia fumada, tomàquet semisec i tractada amb formatge italià i olis. En definitiva, plats amb formes, textures i contrastes creatius.

Un plat de la Trattoria d'Autore de Masnou Fotografia: @idolart Conserves alguna recepta d’aquesta infància gastronòmica que ens comentaves?

I tant! El nostre Tiramisú per exemple, és exactament igual que el que em preparava la meva àvia de petit. O el pa que servim, siguin les Focaccies o els panets de pagès, que sempre donem calents tot just sortits del forn, que per mi és una cosa que va totalment lligada a la meva infància i a la meva manera d’entendre un aliment tan bàsic i elegant com el pa.


Hem volgut titular aquesta entrevista com un viatge a la Itàlia gastronòmica. Hi estàs d’acord?

Doncs sí, crec que defineix molt bé la filosofia del restaurant. Tant a nivell arquitectònic, perquè hem intentat fer un espai desenfadat i elegant amb cadires diferents i molt de color, semblant a les Trattories originals. I després perquè a nivell culinari mirem de cuidar tots els detalls. Més enllà que el pa o la pasta el treballem nosaltres a nivell casolà, els nostres vins o els nostres refrescos, per exemple, són tots importats d’Itàlia, la qual cosa reforça una mica més aquest concepte de viatge gastronòmic.

Preparació de la pasta a la Trattoria d'Autore de Masnou Fotografia: @trattoriadautore Cap a on creus que evoluciona la Trattoria d’Autore?

Cap a les receptes més arriscades i potser amb més espai per a les fusions i les cuines internacionals. Ens encanta la gastronomia asiàtica, per exemple, amb el seu domini dels ganivets i el tractament del peix. I la idea és anar agafant petites pinzellades d’aquí i d’allà per dotar de més recursos la nostra cuina.


Per acabar, què significa ser un gourmet?

És difícil de dir, perquè com sempre em deia el meu pare, la cuina no és una ciència exacta. En el tema de la pasta, per exemple, els italians la mengem al dente, i aquí us agrada una mica més cuita. I això no vol dir que una manera o altra estigui malament, és una qüestió de gustos. O en el tema de la Carbonara, que aquí es prepara amb nata i a Itàlia és impensable. Un gourmet és un amant de la bona cuina amb la ment oberta, disposat a seure a taula i a gaudir de l’experiència gastronòmica que un cuiner ha imaginat en un plat o en un menú degustació.

Interior de la trattoria d'Autore del Port de Masnou Fotografia: @trattoriadautore