Cinc formatges artesans per descobrir el Maresme O cinc motius per entendre com el Maresme s’està convertint en quilòmetre zero dels bons formatges...

Cinc formatges artesans per descobrir el Maresme

Aquest article ha estat possible gràcies al patrocini del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme dins el projecte Especial: Km.0. Visca el producte de proximitat

Segons dades de la revista Cupatges, a Catalunya existeixen més de 400 petits productors ?‍? de formatge artesanal. Una dada impressionant, capaç d’explicar per si sola la bona salut d’un sector “tradicional” que de mica en mica ha sabut trobar el seu espai en l’univers gastronòmic català.

Dins d’aquesta llista, destaquem cinc petits productors localitzats al Maresme ? i inscrits dins el cens de la Xarxa de Productes de la Terra. Els coneixem a continuació.

Ets un enamorat del formatge artesà? Et presentem cinc dels projects més interessants que pots trobar a la comarca del Maresme
Can Xicoy (Arenys de Munt)

Personal i profundament respectuós amb l’entorn, Can Xicoy és un projecte de recuperació rural que té com a objectiu principal mantenir viva la històrica granja familiar dels seus propietaris. La seva especialitat són els seus exquisits formatges de cabra ?, que produeixen artesanalment gràcies a la llet del seu propi bestiar. 100% Gourmet.

Formatge de Can Xicoy (Arenys de Munt) Fotografia: Can Xicoy

Formatges Artefor (Vilassar de Dalt)

Plenament gourmet, formatges Artefor és un projecte gastronòmic que se centra en el procés d’elaboració i afinament del formatge. Un tret distintiu que l’ha dut a guanyar diversos guardons en certàmens especialitzats, i que el porta a produir una deliciosa línia de productes amb un esperit completament innovador.

Formatges Artefor  (Vilassar de Dalt) Fotografia: Formatges Artefor (Vilassar de Dalt)

Formatges Can Pujol (Vilassar de Dalt)

Amb una llarga trajectòria de més de 30 anys en el sector, Can Pujol és una de les marques més consolidades de la comarca. La seva cartera de productes s’exporta arreu del territori espanyol i és apreciada per gastrònoms d’arreu del món. Tot i que produeixen una llarga i suculenta llista de formatges, cal destacar el Nevat, el seu primer formatge madurat. Un autèntic emblema de la marca.

Formatges Can Pujol (Vilassar de Dalt) Fotografia: Formatges Can Pujol (Vilassar de Dalt)

Formatges Vilatzara (Vilassar de Mar)

Treballats amb delicadesa i veritable passió per l’ofici, Vilatzara és una marca de formatges refinada i sibarita. El seu punt fort és la seva gran varietat de formatges, produïts amb llet de cabra ?, ovella ? i vaca ?. Un autèntic luxe per al paladar, nascut de les millors granges del Montseny, elaborat i afinat al cor bategant del Maresme.

Formatges Vilatzara  (Vilassar de Mar) Fotografia: Formatges Vilatzara (Vilassar de Mar)

Murgó Formatges (Sant Iscle de Vallalta)

Fundada l’any 2014, quan la seva propietària va decidir deixar la seva feina per dedicar-se exclusivament al món de la formatgeria, Murgó Formatges és probablement una de les productores més joves del sector. Elabora formatges de cabra ? i de vaca ?, treballant amb llet crua de granges de proximitat i seguint un mètode totalment tradicional.

5. Murgó Formatges (Sant Iscle de Vallalta) Fotografia: Murgó Formatges (Sant Iscle de Vallalta)