Instagramers gastronòmics vol. 4: Pilar les Receptes Coneixem una mica millor una de les instagramers de més èxits del panorama gastronòmic català

La Instagramer @PilarLesReceptes

Article publicat: Novembre 2016
  
Bloguer de prestigi i des de fa un any instagramer d’èxit. Aquesta és la trajectòria de la Pilar Criado, una gironina amant de la bona cuina que, a poc a poc i amb bona lletra, ha aconseguit col·locar el seu perfil entre els més influents de la xarxa. El seu secret, una gastronomia apta per a tots els públics que, amb un nivell de dificultat més que assequible, ha estat capaç de seduir més de 100 mil seguidors en xarxes socials.
 
Parlem amb ella per conèixer la seva història, les seves inquietuds i quins són els reptes de futur d’aquesta nova instagramer gastronòmica.

Al principi vaig començar navegant, mirant molts blogs, guardant receptes i llegint molt sobre gastronomia… fins que em vaig decidir a llançar el meu propi blog

Quan comença el projecte de les Receptes que m’agraden?

Comença el 2014, en una temporada que vaig estar de baixa asseguda al sofà esperant una pròtesi de maluc. No podia caminar, i el portàtil es va convertir en un refugi per omplir totes aquelles hores mortes en què no sabia què fer. Al principi vaig començar navegant, mirant molts blogs, guardant receptes i llegint molt sobre gastronomia… fins que em vaig decidir a llançar el meu propi blog.

La Pular amb el cuiner Pere Arpa del restaurant Ca l'Arpa
Amb el cuiner Pere Arpa del restaurant Ca l’Arpa. Fotografia: @pilarlesreceptes

Quan ets conscient que la cosa comença a fer-se gran?

Diria que en dos moments. Un primer quan veig el nombre d’entrades que comencen a tenir les receptes que publico. Per mi, en un principi, era una afició, una manera d’omplir les moltes hores en què estava al sofà morta de fàstic, i de cop em trobo que una recepta meva té 50 mil visites. En aquest moment m’adono que està passant alguna cosa.
 
I després també, quan va fer un any que tenia el blog, vaig voler organitzar un concurs de receptes per premiar els meus seguidors per la seva fidelitat. I vaig provar de contactar amb una empresa que esponsoritzés el premi i amb un cuiner de prestigix perquè fes de jurat del certamen. I quan veig que les dues coses surten bé i que em donen un premi valorat en més de 300 € també tinc aquesta sensació, que el blog es comença a fer gran.

 

Quan comences a treballar a Instagram?

Ui… vaig trigar molt a tenir Instagram. Bé, de fet vaig començar com una bloguera sense xarxes socials. Tenia el meu perfil privat a Facebook, però para de comptar. No va ser fins que el blog va agafar volada que la mateixa gent del món digital em va començar a preguntar “Com és que no tens aixòCom és que no tens allò?” que em vaig començar a moure en xarxes socials. En un principi vaig obrir la fanpage de Facebook, després el Twitter i, finalment, Instagram tot just fa un any, que és la xarxa on ara mateix estic més centrada.

Un dels plats fotografiats a Instagram per la Pilar
Fotografia: pilarlesreceptes

Tenim entès que no tens cap tipus de formació en el món de la cuina. D’on et ve la teva vocació de cuinera?

Cap ni una, però es podria dir que és una cosa familiar. A casa meva sempre s’ha cuinat molt bé, les meves dues àvies cuinaven molt bé i sempre han estat una inspiració per a mi. A més, tinc la sort que des de petita els meus pares sempre van ser amants dels productes podríem dir “gourmets”, i des de sempre he estat acostumada a menjar coses com el foie o les ostres, que era una cosa poc habitual a la majoria de les cases…

 

Quines portes t’ha obert el projecte de les Receptes que M’agraden?

Moltes. Mira, per exemple, l’altre dia em van convidar a l’Escola d’Hostaleria de Girona per ensenyar-me-la, i la persona que em va convidar i em va fer la guia és el coautor dels llibres d’en Joan Roca. I em va dir que li agradava molt el meu treball, i que em seguia. I jo pensant, com pot ser que em segueixi si el que faig no té res a veure amb ells? Són coses que impressionen. També he presentat un acte amb el propi Joan Roca, he conegut els millors cuiners de la província, molts d’ells amb estrella Michelin…

La Pilar amb els Xefs de l'Hotel Restaurant Empòrium.
Fotografia: @pilarlesreceptes

Et marques reptes de futur?

Lligant una mica amb la pregunta anterior, una de les coses que m’ha permès el blog és organitzar cursos de cuina que faig al mercat del Lleó a Girona. En un principi, cuinava jo mateixa i la gent aprenia i tastava el que preparava… però la cosa ha anat evolucionant. I m’ha permès treure altres línies de cursos, com la cuina amb estrelles, on venen cuiners amb Estrella Michelin a fer el curset, o el de cuina amb tast que estem engegant aquest any, on convidem productors a presentar-nos els seus productes i on treballem una mica més amb vins… Així que suposo que els reptes de futur van cap a organitzar cada vegada més coses en aquest sentit.

 

Per acabar, quina és la teva visió del món de la cuina actual?

Crec que cada dia el territori té més importància a la cuina moderna. El clima, la terra, la història del lloc on ha estat preparat un plat…. cada vegada tenen més importància, i això es nota a taula. Cada vegada tendim més cap als productes purs, cap a donar importància a l’essència del que mengem. I això suposa que cada cop es treballa menys amb salses pesades que emmascarin la matèria primera típiques de la cuina clàssica francesa, i més amb coses crues, com el cebiche o el tàrtar, que donen més rellevància a aquest producte. Crec que cada cop més es busca que el territori s’expressi al plat.

Una de les cates organitzades a #FogonsdelLleo
. Fotografia: @pilarlesreceptes


Els millors llibres de receptes del món de la cuina

Els millors llibres de receptes del món de la cuina