Benjamí Alvarado: “Crear una DOP és una qüestió de reconeixement” Entrevistem al Senyor Benjamí Alvarado president de la DOP Mongeta del Ganxet (Denominació d’Origen Protegida)

Mongetes del ganxet

Article publicat: Desembre 2017
  
Fundada a principis de l’any 2000, la DOP Mongeta del Ganxet (Denominació d’Origen Protegida) és un consell regulador que té com a objectiu protegir i reconèixer les singularitats d’aquest apreciat llegum, cultivat a una franja de territori que engloba el Maresme, els dos Vallès i la Selva.
 
Actualment, es troba presidit pel senyor Benjamí Alvarado, a qui hem entrevistat per conèixer, de primera mà, la feina del consell regulador.

Benjamí Alvarado: “La millor manera d’evitar el “gat per llebre” és deixar clar que la Mongeta del Ganxet compleix uns estàndards molt alts de qualitat”

D’on surt la necessitat de crear una DOP per protegir la mongeta del ganxet?

El naixement de la DOP no només es dóna per un tema de protecció de la Mongeta del Ganxet, sinó que també és una qüestió de reconeixement. Perquè, tot i que és important evitar les males imitacions, pensem que és més important explicar les bondats d’un producte que, per les seves pròpies característiques gastronòmiques, mereix ser reconegut.
 
A més, aquesta és la millor manera d’evitar el “gat per llebre”. Deixar clar als consumidors finals que la Mongeta del ganxet compleix uns estàndards molt alts de qualitat.

 

Tot i això, heu establert mesures proteccionistes, com evitar la venda de la Mongeta del Ganxet a granel…

Sí. En aquest exemple és estrictament una qüestió de normativa, que de fet estem treballant per canviar, perquè hi ha moltes botigues de confiança que es podrien convertir en distribuïdors oficials sense cap problema. Però en un principi va ser una mesura pensada per evitar la picaresca d’uns quants. Hem de tenir en compte que la Mongeta del Ganxet és un producte amb una producció molt limitada, entre 30 i 50 tones cada any, que només es produeix a Catalunya i en el qual la demanda sovint en supera l’oferta…


Fotografia: @elbongust

Com és l’exportació de la Mongeta del Ganxet?

Molt petita. De fet, diria que testimonial, perquè en prou feines es coneix. Hi ha molta feina per fer, però de nou ens trobem amb el fre de la producció…

 

Parlant d’aquest tema, llegim en notícies del sector que cada vegada hi ha menys productors que s’hi dediquen. Teniu pensada alguna mesura per frenar aquest fet?

És un tema que va molt lligat a la desaparició de l’agricultura que està patint el nostre país. Perquè no és que els nostres associats deixin de fer Mongetes del ganxet, sinó que el que fan directament – o bé perquè s’han jubilat o perquè canvien de negoci – és deixar l’activitat agrícola, tant en el tema de l’horta com en el del cereal. El que aporten associacions com la nostra són un punt d’estabilitat, molt important per frenar aquesta caiguda.

 

Però pensant estrictament en el producte que ens ocupa, una de les possibilitats que tindríem per augmentar la producció seria ampliar la vostra zona d’influència…

Ho tenim en marxa. De fet, no seria un tema tant de buscar nous productors, sinó un tema de reconeixement. Perquè sabem de bona tinta que a altres zones també s’està produint bon ganxet des de fa temps, i cal reconèixer la seva feina.


Fotografia: @ninasfarmhouse

Els horts urbans també podrien ser una bona idea per donar vida a la producció…

Sí, en un altre nivell, però és una iniciativa interessant. Hi ha molta gent que en fa, amb una producció molt petita, però treballada amb molta il·lusió. I això sempre és una satisfacció, per què en popularitza la seva cultura. A més, el que té de bo la Mongeta del Ganxet és que és un producte fàcil de cultivar. Que pots plantar directament i que no necessita cap tipus de tractament.

 

Per acabar, més enllà de la Mongeta del Ganxet, el Maresme produeix moltes altres varietats de mongetes, com per exemple el genoll de Crist o la mongeta de sastre. Hi ha alguna iniciativa per reivindicar aquests altres llegums més oblidats?

I tant, quan vam començar vam agafar la Mongeta del Ganxet, que en certa manera és la reina gastronòmica de totes les varietats de mongetes que es produeixen al territori. Però això no vol dir que no n’hi hagi d’altres que cal reivindicar. Tenim pagesos que cultiven fins a 14 varietats de mongetes seques, totes arrelades al territori i totes amb moltes coses per explicar. La mongeta del ganxet ha estat el primer pas, i després han de venir tota la resta.


Fotografia: @lhortdenpau