Los Santos Ibéricos: els pernils més maresmencs El distribuïdor oficial de pernil del Liceu i el restaurant Mandarin, té un peu i mig al Maresme

Un platet de pernil de Los Santos Ibéricos

Dividida entre la regió extremenya de Guijuelo i el Maresme, Los Santos Ibéricos és una de les marques emergents de pernil ibèric amb més projecció dins del sector. No envà, amb només un parell d’anys de vida, ha aconseguit esdevenir el distribuïdor oficial de pernil, en escenaris tan exigents com el restaurant Mandarin de Barcelona o el Gran teatre del Liceu.
 
Parlem amb el seu gerent, l’Agustí Gómez, que ens explicarà breument el seu projecte empresarial.

Som una empresa petita, que controla tot el seu procés de producció, i això ens permet tenir un producte molt fresc amb un altíssim barem de qualitat.

Què és Los Santos Ibéricos?

Una marca de pernils ibèrics que aposta per reivindicar l’experiència, podríem dir que “celestial”, de menjar un bon plat d’ibèric. Som una empresa petita, que controla tot el seu procés de producció, i això ens permet tenir un producte molt fresc amb un altíssim barem de qualitat.

Dos sobres de pernil ibèric de Los Santos Ibéricos
Fotografia: @condeorloc

Tenim entès que produïu a Guijuelo i després distribuïu des del Maresme?

Correcte. De fet el nom de l’empresa prové de Los Santos, un petit poble de Salamanca, del qual prové bona part de la meva família. Allà hi fem el 90% de producció del pernil, i després el portem a Canet de Mar, per acabar-lo d’afinar i distribuir.

  
Us podríem considerar una competència de grans marques com Joselito o 5 Jotas?

Empresarialment no, perquè són projectes que no tenen res a veure. Però pel que fa a qualitat, hi estem competint de tu a tu. De fet, una de les primeres coses que vam fer quan vam fundar la marca va ser fer una cata a cegues amb professionals del món de la gastronomia. I el resultat va ser que la majoria de gent pensava que estava provant producte de les marques que comenteu…

L'obrador de la fàbrica de pernils de los Santos Ibéricos
Fotografia: @condeorloc

Quin és el secret per degustar un gran pernil?

Sobretot, tenir molt de respecte pel producte. Entendre que la temperatura en què se serveix o que el ganivet que es fa servir per tallar-lo són importants a l’hora de determinar-ne l’experiència final. Un punt determinant que nosaltres ens cuidem molt d’explicar, tant als restauradors que treballen amb nosaltres, com als clients finals…

  
Què és més determinant a l’hora de menjar un bon pernil, el tall o el mateix pernil en si?

Sens dubte la base és el producte. Sense un bon pernil no hi tens res a fer. Et sacia, et treu la gana, però l’experiència no és ni de bon tros la mateixa. Per fer un paral·lelisme, és com en el món de les cerveses. Tu pots arribar a casa, obrir la nevera, agafar una llauna de cervesa comprada al supermercat i gaudir de la teva cervesa. Però no és el mateix que anar a un bar especialitzat i demanar una artesana d’un barril que ha estat obert aquella mateixa tarda. Gaudiràs molt més de la cervesa en el segon cas. I en aquest espai és on ens volem moure nosaltres.

Un dels esdeveniments organitzats per Los Santos Ibéricos
Fotografia: @condeorloc

Però no tindràs cada dia un mestre especialitzat a tallar pernil a casa…

Potser no. Però sí que pots tenir un sobre de pernil envasat al buit tallat per un professional. I et puc ensenyar que, abans de servir-lo, l’has de posar amb aigua tèbia perquè arribi a la seva temperatura òptima i sigui capaç de donar tot el seu potencial. Sé que potser no té el mateix glamour que tallar-te tu mateix el pernil, però si ets una persona que vol gaudir al màxim d’un bon pernil, aquesta és la teva millor opció.

 
I després també tens la possibilitat d’anar a un restaurant o a una cata especialitzada de pernils. On realment aprendràs a degustar com és realment el producte. Nosaltres, per exemple, fem cates amb un mestre que abans de tallar-te un tros de pernil, el passa per cinc punts diferents de la pota perquè agafi la seva grasseta. Us asseguro que en canvia completament el gust.

  

Per acabar, on podem tastar pernil Los Santos?

Intentem estar als millors restaurants del Maresme i carnisseries de prestigi, com Ca l’Uñó a Mataró o el restaurant Mot a Arenys de Mar. Després també es pot comprar llescat o en pota, des de la nostra web lossantosibericos.com

Una peça de pernil de Los Santos Ibéricos
Fotografia: @condeorloc