Vi+: Enoturisme i oci per redescobrir el Maresme Descobrim el mes per excel·lència de la DO Alella

Durant tot el mes d’Octubre, el Consorci de Promoció Enoturística de la DO Alella organitza el festival Vi+. Un seguit d’activitats adreçades a tot tipus de públics, que pretenen fer arribar l’enoturisme i la cultura vitivinícola als veïns més inquiets de la comarca.
 
Per conèixer una mica millor el festival parlem amb la Laura Nadeu, gerent del Consorci, perquè ens expliqui de primera mà els objectius i la filosofia del Vi+.

Enoturísticament som una destinació encara poc madura, poc coneguda, i creiem que si volem créixer, el primer que hem de fer és mirar d’implicar un públic local al projecte

Com ens definiries el Vi+?

És un festival articulat en petits esdeveniments, que pretén acostar la cultura vitivinícola als veïns de la comarca i actuar de dinamitzador del territori. Enoturísticament som una destinació encara poc madura, poc coneguda, i creiem que si volem créixer, el primer que hem de fer és mirar d’implicar un públic local al projecte. Així que la idea és fer un festival atractiu, que faci soroll, que expliqui què significa el concepte d’enoturisme i que, a la vegada, doni a conèixer tot el potencial de la DO.

 

A quin públic va adreçat?

Hem mirat de fer activitats per tots els públics, des dels gourmets com vosaltres que busquen tastets maridatge en cellers o restaurants, fins a persones que busquen activitats més específiques com xerrades relacionades amb la literatura o la història vitivinícola de la comarca. Ens adrecem a tots els públics, des dels familiars, ja que fins i tot tenim activitats específicament dissenyades per a un públic infantil, fins als més aficionats al món del vi.

Un vermut al celler Bouquet d'Alella
Fotografia: @bouquetdalella

Cal ser un expert per entrar en el món de l’enoturisme?

En absolut, de fet és tot al contrari. Sí que és cert que el vi és l’eix vertebrador de totes les activitats, però això no significa que calgui ser sommelier per disfrutar d’aquest tipus de turisme. En un principi, sí que s’associava l’enoturisme a visites guiades en un celler, plenes de comentaris tècnics sobre química i fermentació, però a mesura que han anat passant els anys, la cosa ha anat evolucionant. Ara, una visita al celler és una experiència vivencial, més vinculada a un univers cultural i històric que no pas a un públic tècnic i expert.

 

Ens pots destacar una activitat de la qual et sentis orgullosa?

És difícil de dir, perquè les activitats més enllà del vi giren al voltant de conceptes molt diferents entre si, com poden ser la poesia, el teatre o la natura. Però suposo que una de les que ens sentim més orgullosos és la que vam organitzar des del consorci, la Jornada d’Enoturisme i Social Media. Una xerrada diferent a la que sovint s’ofereix en aquest tipus d’esdeveniments relacionats amb el món del vi i que simbolitza una mica aquesta amplitud de mires amb la que entenem l’enoturisme.

Un acte al celler Alta Alella
Fotografia: @altaalella

I si et preguntéssim pel futur, per d’aquí a 10 anys, com voldries que fos el festival?

És difícil de dir, perquè ara l’enoturisme es troba en un moment d’expansió en què el ventall de possibilitats cada dia s’amplia més. Però suposo que el gran objectiu seria aconseguir, a través del festival, que els veïns de la llarga llista de municipis de la DO se sentissin el festival com a seu. En gran part perquè la marca Alella fa que persones de Mataró, per exemple, no se sentin el projecte com a seu. Així que l’objectiu seria aquest, aconseguir un festival que, a través de les seves activitats, acosti el territori i les seves històries a les persones.

Una ampolla de vi DO Alella
Fotografia: @monicgalindo


Els millors llibres per a #Winelovers i entusiastes del vi

Els millors llibres per a #Winelovers i entusiastes del vi