Des de fa uns anys, l’enoturisme s’ha posat de moda. Sommeliers, gourmets, restauradors, periodistes especialitzats… el turisme de proximitat vinculat al món del vi de mica en mica ha anat guanyant terreny entre les tendències que més funcionen a casa nostra quan es parla de vacances o desconnexions. Però a què es refereix exactament aquesta etiqueta? A passejos per vinyes de postal amb una copa de vi a la mà? O hi ha alguna cosa més? És una activitat pensada per a tots els públics? O cal ser un “entès” per gaudir de l’enoturisme?
Repassem a continuació virtuts, mites i llegendes d’aquesta modalitat turística que tan bé s’ha adaptat a la nostra manera d’entendre el cap de setmana.
Cultura, turisme de proximitat i el vi com a protagonista. Què pot donar de si l’Enoturisme?
Origen de l’Enoturisme
Resulta complicat establir un origen històric exacte quan parlem d’enoturisme. En primer lloc perquè el turisme com a tal l’hem de considerar fill del segle XX, en un fenomen lligat a l’aparició d’una classe mitjana; i en segon terme per la llarga tradició documentada de visites d’emperadors – podríem començar a citar documents de l’època romana-, monarques i tota classe de personalitats eclesiàstiques i civils a bodegues i cellers.
Dit això, ens hem de situar l’any 2005, quan la Unió Europea aprova un document elaborat per l’organització VINTUR pensat per definir el terme amb exactitud. Avui dia, la paraula encara no ha estat acceptada pel Diccionari de les Lletres Catalanes o la Real Acadèmia de la Lengua Española (R.A.E).
Fotografia: @escapadespercatalunya
Una definició d’Enoturisme
A falta doncs d’una definició “oficial”, què hem d’entendre com a enoturisme? Per nosaltres es tracta d’una modalitat de turisme molt vinculada a la gastronomia. Una manera de donar valor a allò que estem menjant, o en aquest cas a allò que estem bevent, d’aprendre a donar valor a un producte artesà i, per tant, singular. Evidentment fa falta un territori vinícola, o potser, per ser una mica més precisos fa falta una denominació d’origen, però el més important és crear un vincle amb el paisatge. Un lligam d’olors, records i moments que siguin capaços de convertir una ampolla de vi oblidada a l’estanteria d’un celler en alguna cosa més que un objecte inanimat.
Fotografia: joancapdevilavallve.com via @somgastronomia
Perfil de públic de l’Enoturisme
L’Enoturisme pot i ha de ser per a tots els públics. És evident que un #winelover o un aficionat a la gastronomia el gaudirà més que ningú, però una altra persona amb un perfil completament diferent el pot gaudir tant o més. La clau és de nou l’entorn, aquest valor tan bàsic de la cuina que fa que les coses siguin millors en el seu origen i que converteix en avorrida l’estandardització. O quina gràcia té que un arròs sigui exactament igual al centre de la ciutat que en un poblet perdut entre vinyes?
Si repassem estadístiques, cal parlar en aquest punt d’un turista molt local a qui li agrada fer escapades curtes per relaxar-se acompanyat de la família o els amics. Un perfil de mitjana edat (de 35 a 55 anys) que busca una excusa per reunir-se amb els seus i respirar aire pur durant un cap de setmana.
Fotografia: @do_emporda
Tipus d’enoturisme
Com hem dit, la connexió amb el paisatge és, per nosaltres, la clau per entendre l’Enoturisme (els més puristes us diran que si no apreneu alguna cosa, no esteu fent enoturisme). Una idea oberta que permet tota mena de propostes i on el límit -aquest és un dels avantatges de no tenir una definició acadèmica- el posa la imaginació. De totes maneres, si ens posem a classificar, podríem parlar de propostes clàssiques com una visita a un celler; altres vinculades a esdeveniments, en aquest punt de ben segur que us sonen les famoses “Festes de la verema”; i d’altres més lliures, com passar una nit entre vinyes en una bonica casa rural.
L’únic important és l’experiència, el record. I a ser possible, ser capaç de tastar un vi un cap de setmana d’hivern al sofà de casa i reviure les imatges d’un gran dia d’estiu.
Fotografia: @enoguia_wine_tourism
Els millors llibres per a #Winelovers i entusiastes del vi