La revista gastronòmica del Maresme

Sis trucs per conservar el vi Un article ple de consells

una ampolla de vi

Conservar el vi d’una ampolla en bones condicions un cop aquesta ha estat oberta, no és una ciència tan complicada com a priori pugui semblar. No fan falta coneixements científics ni prestigiosos màsters en enologia. Simplement és qüestió de tenir una mica de sentit comú i aquell toc de sensibilitat gastronòmica que només un gourmet de veritat podria descriure. A continuació us presentem alguns consells bàsics que us ajudaran en aquesta important missió. Perquè tothom té dret a gaudir d’un vi en perfectes condicions.
 

Tapar l’ampolla

Un vi es comença a oxidar des del punt en què destapem l’ampolla i el caldo entra en contacte amb l’oxigen. És un procés natural que no podem parar, però sí que podem alentir si tapem hermèticament l’ampolla un cop servides les primeres copes de vi. Per fer-ho, l’opció més fàcil és utilitzar el tap de l’envàs original, tot i que existeix una llarga llista d’estris destinats específicament a aquesta funció.

Un tap de vi
Fotografia: @bethandbunnies

Refrigerar el vi

Mantenir el nostre estimat licor protegit sota la capa de fred d’una bona nevera és la millor opció per conservar-ne totes les seves qualitats. Gràcies a les baixes temperatures i l’ambient constant, podem frenar el procés d’oxidació durant un parell de dies sense perdre matisos ni textures. Això sí, hem de recordar de treure l’ampolla un parell d’hores abans de tornar-la a consumir, per tal d’evitar que el fred pugui afectar els gustos originals de la barreja de raïm.

Ampolles de Bouquet d'Alella
Fotografia: @bouquetdalella

Mantenir l’ampolla en un lloc fosc La llum del Sol afecta de forma negativa al sabor del vi, i per tant, és recomanable que mantinguem el seu envàs sempre en un lloc fosc.
 
Conservar l’ampolla en posició vertical.Si encara no hem encetat una ampolla, es recomana guardar-la en posició horitzontal. Però si aquesta ja ha sigut oberta, llavors els experts aconsellen guardar-la en posició vertical, ja que si no la superfície de contacte amb l’aire seria major i acceleraria el procés d’oxidació del caldo.
 
Canviar d’ampolla. Com menys vi quedi dins l’ampolla, més ràpid serà el procés d’oxidació, ja que hi haurà molt més oxigen. Per això es recomana posar el licor sobrant en una ampolla més petita, que s’ajusti a la quantitat que ens ha sobrat per tal de mantenir-lo en bon estat.
 
Estris per allargar la vida del vi. A
botigues especialitzades en enologia, podem trobar diferents aparells que ens ajudaran a allargar la vida dels nostres vins. Un dels més populars i que us recomanem és el “vacu vi”, una espècie de tap amb una bomba que ens permetrà extreure de manera senzilla l’aire de l’interior de qualsevol recipient.

Guia de restaurants gourmet