Sis trucs per conservar el vi O com evitar que un vi es faci malbé una vegada obert
Una advertència abans de començar: conservar el vi d’una ampolla en bones condicions una vegada ha estat oberta, no és una ciència tan complicada com pugui semblar. No fan falta coneixements científics, tenir una àmplia carrera com a #Winelover o haver cursat un prestigiós màster en enologia en territori francès. Només es necessita una mica de sentit comú i, si ens ho permeteu, aquell toc de sensibilitat gastronòmica del que tant ens agrada presumir als gourmets ?.
Presentem a continuació alguns dels consells més bàsics que us ajudaran a complir amb èxit aquesta important missió. Salut!
Repassem les regles més bàsiques per evitar que un vi es faci malbé una vegada obert
? Tapar l’ampolla
Un vi es comença a oxidar – és a dir, que comença a “perdre” les seves propietats – en el punt en què el destapem i entra en contacte amb l’oxigen de l’exterior. És un procés natural que cal tenir molt en compte quan pensem a deixar l’ampolla per l’endemà. Evidentment no el podem parar, però sí que el podem mirar d’alentir un cop hem servit les primeres copes de vi. La clau és crear un tancament hermètic i per fer-ho teniu dues opcions: reutilitzar el tap original o optar per un estri més o menys professional dissenyat per fer aquesta funció.
Fotografia: @bethandbunnies
❄️ Refrigerar el vi
Mantenir el vi encetat protegit sota la capa de fred d’una bona nevera és la millor opció per conservar-ne totes les seves qualitats. Gràcies a les baixes temperatures i l’ambient constant, podem frenar el temut procés d’oxidació durant un parell de dies sense perdre matisos ni textures. ➡️❗Això sí, hem de recordar de treure l’ampolla un parell d’hores abans de tornar-la a consumir, per tal d’evitar que el fred en pugui afectar els matisos originals.
Fotografia: @bouquetdalella
? Mantenir l’ampolla en un lloc fosc
Aquesta norma és universal, però mai està de més recordar-la: la llum del sol afecta de forma negativa un vi. És igual si és un blanc, un negre o un rosat, mai deixeu una ampolla a ple sol. I menys a dins del cotxe, i menys en ple mes d’agost. Sempre, sempre, sempre en un lloc fosc.
Fotografia: @lomig
↕️ Conservar l’ampolla en posició vertical
Molta atenció en aquest punt: Si encara no hem encetat una ampolla, es recomana guardar-la en posició horitzontal. Però atenció, si aquesta ja ha sigut oberta, el millor és deixar-la en posició vertical. L’explicació és ben senzilla, cal tenir en compte en quina posició l’aire de dins l’envàs interactua amb el líquid. A més superfície, més contacte i, per tant, més oxidació.
Fotografia: @ozgut
? Canviar el recipient
Per la mateixa regla que us aconsellàvem deixar el vi en posició horitzontal, com menys vi quedi dins una ampolla pitjor per als nostres interessos (sobretot si la proporció d’aire és molt superior a la del líquid). És per això que resulta molt aconsellable canviar el vi sobrant a una ampolla més petita, més ajustada a les necessitats del moment.
Fotografia: Francesco Ungaro
? Estris professionals
A botigues especialitzades en enologia, podem trobar diferents aparells que ens ajudaran a allargar la vida dels nostres vins. Un dels més populars i que us recomanem és el “Vacu Vin”, una espècie de tap amb una bomba – el seu preu sol rondar els 10€ – que ens permetrà extreure de manera senzilla l’aire de l’interior de qualsevol recipient.
Fotografia: @mb_casa
Els millors llibres per a #Winelovers i entusiastes del vi