Guia Pràctica: Servir el vi Et presentem tres consells bàsics a tenir en compte a l’hora de servir un bon vi
Article Publicat: Setembre 2015
Acabem d’arribar a casa. Preparem un sopar ràpid però elegant per relaxar-nos amb la nostra parella mentre ens expliquem les bones notícies del dia. Posem música tranquil·la a la ràdio i decidim que per celebrar la normalitat anirem a buscar un vi a la petita bodega que tenim reservada per a les ocasions especials. Triem una ampolla a l’atzar, li traiem la mica de pols i veiem que és una de les joies de la nostra peculiar sala del tresor. ‘Un dia és un dia’ pensem mentre tornem a la cuina.
El que convé ara és no ficar la pota, ja que obrir una ampolla de vi és una de les formes d’art i d’artesania a priori més senzilles que hi pugui haver, però que a la pràctica es pot convertir en un dels punts més delicats a l’hora de degustar correctament un bon vi. Un pas en fals o un abús de confiança poden acabar destrossant aquella perla rosada que portava tant de temps esperant-nos. És per això que t’hem preparat tres consells bàsics a tenir en compte a l’hora de servir un bon vi.
Un pas en fals pot acabar destrossant aquell vi que portava tant de temps esperant-nos
1️⃣ Primer pas: Compte amb el tap
Suposem d’entrada que l’ampolla que has triat per obrir aquesta nit no serà la primera que obres a la teva vida. Fa falta una mica de pràctica perquè l’operació surti correctament i perquè el tap surti de l’ampolla sense gaire esforç. És ⚠️ molt important no trencar el suro i que cap tros del tap caigui dins de l’ampolla. En aquest sentit, és imprescindible treballar amb una eina adequada i no amb el primer llevataps que trobem. Al mercat n’hi ha de tots els estils i formes, trobar el que més s’adapti a les teves mans és una qüestió bàsica per realitzar aquesta operació amb èxit.
Fotografia: Jacobo Shemaria
2️⃣ Segon pas: Deixar reposar el caldo
La majoria de vins es poden servir tan aviat com s’obre l’ampolla, però hi ha vins que necessiten que els aboquem en una gerra per poder oxigenar-se i així aconseguir donar tot el seu gust i aroma. Per norma general, ✅ els vins negres requereixen més aquest procés que els blancs, tot i que hi poden haver excepcions. El més recomanable és informar-se sobre el vi en qüestió, ja que passar-se en aquest procés també en pot acabar destrossant la seva essència.
Fotografia: Ricclav
3️⃣ Tercer pas: Triar les Copes
Les copes on beurem són l’instrument que farem servir per degustar les qualitats del vi i com a tals han de ser les indicades per a cada elecció. És important no omplir-les massa; de fet, el recomanat és quedar-nos amb ¼ del total per així deixar un espai prudencial en el bol perquè el vi pugui respirar quan el movem. Finalment, a l’hora de triar la copa és important tenir en compte que, ➡️ per norma general, els vins negres necessitaran bols més grans que els vins blancs a causa de l’esmentat procés de respiració.
Fotografia: nuni3.atrevete
Els 10 millors vins catalans (que hem tastat) aquest 2020