International Wine Challenge: Els Òscars del vi Coneixem els premis més importants del món del vi
Article publicat: Setembre 2016
Conegut internacionalment per ser un dels concursos vinícoles més importants del món, l’International Wine Challenge és, probablement, la porta d’entrada més important en el procés d’internacionalització de qualsevol marca de vi. Un concurs amb més de 15.000 referències vinícoles que reuneix, un cop a l’any, alguns dels millors sommeliers del planeta.
Aprofitant l’entrevista que vàrem realitzar a la sommelier Ester Bachs el passat mes de juliol, en què radiografiàvem l’univers del vermut al territori català, parlem amb ella sobre la seva feina com a tastadora i ambaixadora a l’International Wine Challenge.
L’International Wine Challenge és, probablement, la porta d’entrada més important en el procés d’internacionalització de qualsevol marca de vi
Quina és la teva funció dins l’estructura de l’International Wine Challenge (IWC)?
Doncs sóc la representant de relacions públiques o l’ambaixadora de Catalunya i la resta de l’estat espanyol. El concurs se celebra en dues fases cada sis mesos, i faig de nexe d’unió entre l’equip de Londres i el sector vinícola de tota Espanya: ajudo als cellers a registrar-se al concurs, coordino les campanyes amb el mercat britànic, etc. A més, quan se celebra el concurs, també hi participo activament com a jutgessa, tastant les diverses referències de vins de tot el món, i si fa falta algun aclariment sobre els estils de vins que represento, doncs passo la informació, consulto als cellers, torno feedback de què pensa el jurat del concurs, coordino les accions amb mitjans de comunicació…
Per altra banda, amb l’IWC també hem començat a organitzar actes a Espanya, com el que vam fer el passat desembre a Bilbao, el congrés “Wine Vision”, o el pròxim mes d’octubre s’organitzarà a Madrid els “IWC Spain Merchant Awards”, que són uns premis dirigits als especialistes i distribuïdors de vins, pel reconeixement de la seva professionalitat i excel·lència. És la primera vegada que aquest acte surt de Londres, i és tot un reconeixement per al sector professional de casa nostra.
Fotografia: @nzwineuk
Com són vistos els vins catalans a l’estranger?
En general ens tenen ben considerats, hi ha coses en les quals destaquem més i coses en les quals encara queda molta feina per fer, però en un sentit ampli la visió és bona. El que més els agrada, sens dubte, és la varietat que tenim a Catalunya. Els fascina que en un territori tan petit com el nostre, que pràcticament poden recórrer sencer en dues hores de cotxe, puguin trobar fins a 11 denominacions d’origen (més la de Cava) i vins de totes les varietats, des d’espumosos fins a vins negres, passant per vins blancs, vins dolços…
I la denominació d’origen Alella? És coneguda?
Molt poquet. Els vins més coneguts a nivell internacional són els Rioja, en un primer terme, i els vins del Priorat, en un segon. Però és una cosa normal i comprensible, nosaltres tampoc coneixem les denominacions d’origen japoneses, per exemple. És un món molt ampli i amb moltes coses per descobrir.
Fotografia: @robertoloppi
Quina creus que ha de ser la recepta perquè els nostres vins guanyin prestigi internacional?
Doncs crec que seguir amb el camí que molts productors ja han començat a entendre, de tornar a treballar amb les varietats locals de raïm. La Pansa Blanca o Xarel·lo, les Garnatxes… és el que ens fa ser diferents dels vins francesos, italians o de qualsevol altre lloc. Hem d’entendre que no ens aporta valor afegit anar a l’estranger i mirar de vendre un Chardonnay fet a Catalunya. Bàsicament perquè el que ens trobem és un perfil de comprador que ens cataloga de còpia i que prefereix gastar-se els diners amb l’original. Per tant, el camí passa per fer un canvi de xip, començar a recuperar totes les varietats locals de raïm i passar-nos a vendre com a originals.
Existeix algun concurs a nivell nacional que es pugui assemblar al IWC?
El que més s’hi assembla són els premis Bacchus de Madrid. I a Catalunya, podem destacar els Premis Vinari, que enguany també en sóc la directora tècnica amb l’equip de VADEVI.cat. Aquest últim és un concurs a petita escala, que tot just porta 4 anys en funcionament, que intenta donar a conèixer els vins i escumosos que s’elaboren a les denominacions d’origen catalanes que abans comentàvem.
Per acabar, ens pots donar algun consell per alguna persona que vulgui dedicar-se professionalment al món del vi com a sommelier?
Primer de tot i el més important és tenir passió pel món del vi, que és una cosa que no et ve adquirida de petit. També tenir aptituds pel servei, l’hospitalitat, per fer de les experiències gastronòmiques el màxim gaudi dels consumidors, tenir empatia i ser resolutiu. I després, tenir moltes ganes d’estudiar, perquè és una feina en la qual t’has d’estar constantment actualitzant. Sempre tastant vins nous, estant al dia per conèixer les diferents tècniques, les variacions que hi ha a cada anyada en cada zona, escoltant als productors… Si ets un apassionat de la feina que fas i amb ganes d’aprendre, segur que al món de la sommelieria hi trobaràs grans satisfaccions.
Fotografia: @thelarderat36
Els 10 millors vins catalans (que hem tastat) aquest 2020