Sommeliers Internacionals: Vega Sicília Que ha portat Vega Sicília a ser un autèntic mite en el món del vi?

Considerats per molts com els millors vins de la península Ibèrica, els Vega Sicília són uns vins espanyols localitzats a la denominació d’origen Rivera del Duero, integrada dins la província castellanolleonesa de Valladolid. Exclusius i tremendament perfeccionistes, es tracta de vins madurs, perfectes per maridar amb tot tipus de carns, siguin estofades o cuites a la brasa.
 
A continuació, us presentem una petita aproximació a la seva bodega, on coneixerem algunes de les característiques que els han portat a ser autèntics mites en el món de la viticultura.

Exclusius i tremendament perfeccionistes, es tracta de vins madurs, perfectes per maridar amb tot tipus de carns, siguin estofades o cuites a la brasa

1864. Les primeres vinyes

Fundats fa més de 150 anys per l’empresari basc Eloy Lecanda, la història de Vega Sicília comença com una petita excentricitat, en ser molt probablement la primera finca de l’estat espanyol en plantar Cabernet sauvignon, Malbec i Pinot Noir. En un sector poc acostumat a la innovació, aquest va ser el punt de partida singular per a la creació d’uns vins amb una personalitat diferent, cridats a ser especials per pròpia naturalesa.
 
El projecte va continuar avançant, i al fundador el van succeir diversos propietaris que van portar a treballar alguns dels que es consideren pioners de l’enologia moderna, com Txomin Garramiola primer i Jesus Andón després. Gràcies a la seva feina i a la seva influència, la bodega va començar a funcionar amb el mètode de treball de les bodegues riojanes. Aconseguint com a resultat final, uns vins amb un llarg procés d’envelliment en bótes de fusta. Un procés que acabaria donant com a resultat una primera anyada excepcional, situada entre 1915 i 1917.

Vinyes Vega Sicilia
Fotografia: @eceron01

El millor vi és el que està per fer

Diuen els savis que l’única manera d’optar a l’excel·lència és pensar que el millor encara està per arribar. Que val la pena continuar treballant cada dia amb esforç per optar a donar el millor d’un mateix en cada moment. Així ho van entendre a Vega Sicília i, des del primer dia, van tenir clar que les lleis del mercat mai alterarien la seva manera artesana de treballar amb els seus vins.
 
Així, algunes de les normes no escrites de la casa diuen que, si una anyada el vi no ha sigut excepcional, la seva petita producció de no més de 333.000 ampolles no es posarà a la venta. Dos fets que, units a l’alta demanda del producte, han provocat una clara inflació del preu, que en situa l’ampolla de “Único” -la seva varietat més prestigiosa de la que es produeixen 130.000 ampolles- al voltant dels 300€.

Interior de les Bodegues Vega Sicilia
Fotografia: @ali_rosen

Único, Valbuena i Único Reserva Especial

La producció de la bodega es pot resumir en tres grans vins, que pivoten sobre el que es coneix com el raïm Tempranillo. Una grana d’origen espanyol, de pell gruixuda que creix en altituds relativament altes i que és capaç de suportar les grans oscil·lacions tèrmiques que es poden donar a l’estiu castellà.
 
D’aquesta manera trobem, d’una banda, el mencionat “Único”, l’autèntic emblema de la casa, madurant durant cinc anys en diferents botes de diferents mides i edats, i el resultat de la barreja entre un Tempranillo i un Cabernet Sauvignon. El Valbuena 5º, una versió una mica més lleugera de l’“Único” que, a més del Tempranillo, barreja Merlot i parts de Merlec. I finalment l’“Único Reserva Especial”, un vi sense data, elaborat amb partides de vi de diferents anyades. En la seva última edició, la del 2010, el vi resultant era una barreja del caldo de 53 bótes, seleccionades entre 1990, 1994 i 1996.

Tres ampolles de Vega Sicilia
Fotografia: Megan Lawrie Cole

Expansió Internacional

Més enllà de la bodega original la marca s’ha vist envolta al llarg de la seva història en diferents lluites de poder, que l’han portat a prosperar i a convertir-se en una autèntica multinacional del món de l’enologia. Així, seva és en bona part la responsabilitat de la reconstrucció de la D.O. Tokaji, de la qual en són productors dels vins Oremus.
 
Així com de la producció dels Pintia, de la D.O. Toro, a Zamora, o dels Alión de la D.O. Ribera del Duero, també a Valladolid. Petits projectes que posen de manifest el caràcter emprenedor d’una marca, associada per propis i estranys a les virtuts de la feina ben feta.


Fotografia: @temposvegasicilia_