Com es posen els coberts correctament a taula? Repassem les normes de protocol més bàsiques a l’hora de parar taula

Com es posen els coberts correctament

No només a l’hora de degustar un plat amb un aspecte més o menys deliciós comencem a menjar per la vista. L’atenció pels detalls, l’ordre i la pulcritud són elements imprescindibles a l’hora de marcar el tempo formal (o informal) d’un bon àpat gourmet.

És per això que us proposem un repàs ràpid a les normes de protocol més bàsiques que hauríeu de tenir en compte a l’hora de parar taula.

Coberts, plats, gots, copa i tovalló. Revisem les normes de protocol més bàsiques a l’hora de parar taula.

☝️ Normes generals

1️⃣ Peces bàsiques. Sempre hem de posar a taula un cobert per als entrants, un altre per al segon plat i finalment una cullera per a les postres.

2️⃣ Ordre. Els ganivets es col·loquen a la dreta i les forquilles a l’esquerra. Sempre seguint un ordre d’ús en el qual els primers que farem servir aniran a la part exterior del plat, i els que utilitzarem en plats posteriors a la part interior.

3️⃣ Flexibilitat. Tot i que les normes de protocol se segueixen al peu de la lletra en esdeveniments formals, no cal ser tan estrictes a casa nostra. En aquest sentit, si teniu un convidat esquerrà, us recomanem que distribuïu els coberts en sentit invers al de la resta de comensals.

Una persona parant taula Fotografia: Guillaume de Germain

? Una taula informal

Per norma general, en una taula amb una disposició informal trobarem els següents elements:

?️ Un tovalló. Normalment es col·loca sobre el plat i no l’hem de tocar fins al moment en què es comença a servir el menjar. En aquell moment és quan l’hem de posar sobre la falda.

?️ Plats. El més habitual és parar taula amb un sol plat per comensal, tot i que dependrà del menú. Si l’entrant és una sopa o una crema, posarem un plat fondo a sobre un plat pla. (Important: Mai poseu un plat fondo directament sobre la taula. Més enllà del seu sentit estètic, evitareu taques innecessàries als inicis de l’àpat.)

? Begudes. Posarem dues copes sobre la taula. Una de petita per beure vi, a la dreta; i una de més gran -també podem utilitzar un got- per l’aigua.

? Coberts. Més enllà de la norma d’ús – la que diu que hem de col·locar els coberts de l’exterior cap a l’interior seguint l’ordre en què se serviran els plats – l’única regla que hem de tenir en compte és la de posar sempre el fil dels ganivets mirant cap al plat.

Exemple de taula informal Fotografia: Freepik

? Una taula formal

?️ Un tovalló. Tot i que l’hem col·locat sobre el plat, també el podeu posar a l’esquerra de la taula. Dependrà de l’espai del qual disposeu.

?️ Plats. El més habitual és trobar de dos a tres plats col·locats un sobre l’altre, seguint l’ordre del menú. A més, al costat superior esquerra, posarem un platet per deixar el pa.

? Begudes. Respecte a la disposició dels gots de la taula informal, afegirem una tercera copa destinada al vi blanc.

? Coberts. Normalment ens trobarem amb un joc de coberts per a cada plat, de nou seguint un ordre d’ús. A la part superior del plat, hi situarem els coberts de les postres.

Exemple de taula formal Fotografia: Freepik

Els coberts més mítics del disseny industrial

Els coberts més mítics del disseny industrial

Les marques de copes de vi més importants del món

Les marques de copes de vi més importants del món