Els coberts més mítics del disseny industrial Quan el talent es posa al servei de l'elegància

Existeix una història d’amor pràcticament desconeguda entre els grans mestres del disseny industrial i la producció de coberts destinada al gran públic de masses. Un relat de talent i bon gust, que al llarg dels anys ha anat creant una col·lecció de peces úniques, autèntiques icones de l’elegància gourmet.
  
Recopilem algunes de les més mítiques – la selecció és del tot personal- creades per alguns dels nostres dissenyadors preferits. Art per l’hora de servir la taula.

Repassem algunes de les creacions més elegants dels grans mites del disseny industrial en el món dels coberts


Antonio Citterio per Iittala

Dissenyador industrial, arquitecte i per sobre de tot un perfeccionista absolut. Antonio Citterio (Meda, 1950) és, sense por a equivocar-nos, un dels grans genis del disseny italià contemporani. Elegant i discret, diuen d’ell que la seva és una cerca funcional de la bellesa. Una firma atemporal com bé demostra aquest bonic joc de coberteria dissenyat per la prestigiosa firma Iittala.

Antonio Citterio amb un dels seus dissenys de coberts
Fotografies: @arclinea_official i iittala


Arne Jacobsen per Georg Jensen

Quan ens mencionen el disseny nòrdic, a tots ens venen al cap les línies minimalistes, senzilles i funcionals dels mobles escandinaus. El que pocs coneixen és el pare d’aquest corrent estètic, el danès Arne Jacobsen (Copenhague, 1902-1971). Un geni del disseny que, entre molts altres projectes, creà els que foren els coberts de la mítica pel·lícula 2001: Una odissea de l’espai de Stanley Kubrick. Un disseny de mitjans dels 60, que encara avui ens sembla futurista.

Arne Jacobsen amb un dels seus dissenys de coberts per Georg Jensen
Fotografies: Brian Duffy per @britishvogue i georgjensen


Gio Ponti per Sambonet

L’italià Gio Ponti (Milà, 1871 -1979) fou per molts un “home renaixentista”. Un arquitecte reconegut – és autor de la mítica Torre Pirelli que durant anys fou la més alta d’Europa-; un dissenyador gràfic consagrat; un escenògraf modern i un mestre del disseny industrial. Fortament influenciat per la iconografia americana dels anys 50, seves són peces com aquests coberts batejats amb el nom de “Conca” que creà per la marca Sambonet. La Dolce Vita.

Gio Ponti amb un dels seus dissenys de coberts per Sambonet
Fotografies: @giopontiofficial i Sambonet


Toyo Ito per Alessi

Conegut a casa nostra per ser l’autor de les Torres Fira de l’Hospitalet de Llobregat, Toyo Ito (Tokio, 1941) és sense cap mena de dubte un dels noms propis de l’arquitectura contemporània. No obstant això, i en un intent per expandir els seus límits més enllà de la seva zona de confort, és autor de diverses peces industrials com aquests populars coberts que el japonès dissenyà per la firma Alessi.

Toyo Ito amb un dels seus dissenys de coberts per Alessi
Fotografies: © Yoshiaki Tsutsui i Alessi


Jasper Morrison per Alessi

D’estètica elegant i un fi humor britànic, Jasper Morrisson (Londres, 1959) es defineix a si mateix com un dissenyador “supernormal”. Un amant dels objectes útils i discrets que aconsegueixen passar a l’eternitat “sense necessitat de fer soroll ni requerir atencions innecessàries”. Amb estudis a Londres, París i Tòquio, destaquem de la seva feina com a dissenyador obres com aquests icònics coberts que projectà per la marca Alessi.

Jasper Morrison amb un dels seus dissenys de coberts per Alessi
Fotografies: © Mattia Balsamini i Alessi


Stefano Giovannoni per Alessi

Sempre hem considerat a Stefano Giovannoni (1954, La Spezia), i això és opinió personal, com una mena de playboy del disseny industrial. Un supervendes d’ànima lliure i esperit radical, capaç d’enlluernar al gran públic amb un estil personal – us sonen els tamborets en què seu a la foto?- i amb un toc “canalla”. Entre la seva infinitat de treballs, rescatar aquests estilitzats coberts que l’italià va dissenyar per la marca Alessi.

Steffano Giovanni amb un dels seus dissenys de coberts per Alessi
Fotografies: Stefano Giovannoni i Alessi

Philippe Starck per Dregrenne

El nom de Philippe Starck (París, 1949) estarà sempre més lligat al del mític espremedor manual en forma de calamar que el francès va projectar el 1990. Però la veritat és que aquest dissenyador multidisciplinari -compta amb un dossier de més de 10.000 projectes- inclou centenars de propostes espectaculars. Bona prova en són aquests coberts bicolors, que dissenyà per la també francesa Degrenne.

Philippe Starck amb un dels seus dissenys de coberts per Dregrenne
Fotografies: © Lea Crespi i Alessi


Les marques de copes de vi més importants del món

Les marques de copes de vi més importants del món

Els millors regals de Nadal per a gourmets i sibarites

Els millors regals de Nadal per a gourmets i sibarites