5 curiositats sobre la Mona de Pasqua Ens endinsem en una de les tradicions més dolces de l’any

Una mona de pasqua de la pastisseria Uñó de Mataró

Arriba el dia de la mona i milers de fillols ?? i filloles esperen amb nerviosisme l’arribada del seu padrí amb la famosa “Mona de Pasqua” ?. Una de les tradicions més dolces de Catalunya, on xocolata i imaginació comparteixen protagonisme en una de les postres ?més famoses i esperades de l’any.

Però quin és l’origen de tan arrelat costumCom eren les mones originals? Repassem algunes de les curiositats més esteses sobre la Mona de Pasqua.

Descobrim la mona de Pasqua, un espai per a la imaginació on els pastissers han tingut l’oportunitat de convertir la tradició en un elogi a la creativitat.
⏳ El seu origen

Hi ha moltes teories sobre l’origen de la mona de Pasqua, encara que les més conegudes són: l’àrab ?, que la vincula a la paraula “mouna” i que venia a significar un tribut en forma de coques i ous durs per l’arrendament de terres; la romana, on la paraula llatina “munda” identificava unes paneres ornamentades que servien d’ofrena al Déu Ceres durant el mes d’abril; ☘️ la celta, que es relaciona amb la festa a Beltane; i finalment la grega, en una tradició vinculada a la deessa Artemisa ?️.

Xocolata de la Pastisseria Uñó de Mataró Fotografia: Pastisseria Uñó
? Les primeres receptes

Tot i les teories al voltant dels seus orígens, la mona de Pasqua com a tal no va ser ? documentada fins al segle XV, quan es tractava d’un pastís disposat amb pasta de pa amb forma de tortell. No va ser fins al segle XIX que van començar a tenir la forma amb la qual les coneixem avui en dia, preparades amb una base de pa de pessic, mantega, xocolata i adornades amb plomalls i figures de xocolata.

Una mona de la pastisseria Uñó de Mataró Fotografia: @pastisseria_uno
? D’infants a adults

Els ous de xocolata són una de les estrelles de la mona de Pasqua, un element que tradicionalment es treballava com a símbol ? del pas de l’infant a l’edat adulta. I és que era costum que el padrí afegís cada any un ou a la “mona” fins a arribar als 12 anys, edat de la confirmació catòlica i que marcava l’entrada a la maduresa.

Ous de Pasqua de la Pastisseria Uñó de Mataró Fotografia: @pastisseria_uno
? La benvinguda de la primavera

Si alguna cosa té en comú la Pasqua a tota Europa, més enllà de la Mona, és per la presència dels famosos Ous de Pasqua. Un element comú que ens parla del simbolisme de la primavera i les seves associacions amb la fertilitat i que probablement unifica o explica millor els ancestrals orígens de la tradició.

Dos conills de Pascua en una mona de la Pastisseria Uñó de Mataró Fotografia: @pastisseria_uno
??‍? Espai per a la creativitat

Si per algun motiu és famosa la mona de Pasqua, és per tota la creativitat que l’acompanya. I és que amb els anys s’ha anat convertint en un producte de culte que ha substituït els originals ous durs per un repertori pràcticament infinit de figures artesanals. Un espai per a la imaginació, on els pastissers han tingut l’oportunitat de convertir la tradició en un elogi a la creativitat. Personatges de moda ?, actualitat ? o esport ⚽ s’han convertit en els veritables protagonistes de la diada.

Una mona creativa de la Pastisseria Uñó de Mataró Fotografia: @pastisseria_uno