La revista gastronòmica del Maresme

La Coca de Llavaneres: un emblema gastronòmic Coneixem algunes de les singularitats més remarcables d’una de les postres maresmenques més famoses dins i fora de la comarca

Coca de Llavaneras

Article publicat: Juliol 2018
  
Protagonista en cartes de postres, pastisseries i celebracions, la Coca de Llavaneres és probablement un dels dolços maresmencs més coneguts arreu de Catalunya. Però quin és el punt de partida d’aquesta emblemàtica coca farcida de crema catalana? Quina és la seva recepta original? Fem un recorregut per la història i les singularitats de la Coca de Llavaneres.

El més important a l’hora de parlar de la recepta d’aquest emblema gastronòmic no són els mateixos ingredients en si, sinó el procés artesanal que envolta tota l’elaboració de la coca.

Els seus orígens

L’origen de la Coca de Llavaneres es remunta a l’any 1955, quan un pastisser de la vila, en Gaspar Sala Ros (fundador de l’encara activa Pastisseria Sala amb més de 150 anys d’història), rep un encàrrec d’una família benestant de Barcelona. El repte: fer unes postres per a un casament. Sota pressió, es tanca al seu obrador i comença a fer volar la imaginació, creant diferents postres a partir de la popular crema catalana. Finalment, després de diverses proves, crea la recepta que ha perdurat fins als nostres dies.

Coca de Llavaneras de la Pastisseria Sala
Fotografia: @pastisseriasala

La Recepta

El més important a l’hora de parlar de la recepta d’aquest emblema gastronòmic no són els mateixos ingredients en si, sinó el procés artesanal que envolta tota l’elaboració de la coca. Des de l’elecció de la indispensable matèria primera fins a la sempre delicada presentació. A partir d’aquí, s’utilitza pasta de full de mantega, crema catalana aromatitzada amb canyella i llimona, massapà, pinyons del país i sucre.

Imatge del procés d'elaboració de la Coca de Llavaneres
Fotografia: @j.r.sala

Un segell de qualitat

Un dels problemes que des de fa anys afecta el prestigi de la Coca de Llavaneres és l’ús indiscriminat de la marca per identificar variacions més o menys encertades del producte original. És per això que l’Ajuntament de Llavaneres, juntament amb diverses entitats del poble, van crear un segell de qualitat que n’identifica els productors autoritzats i que en protegeix la seva excel·lència. La Coca de Llavaneres gaudeix ara de Marca de garantia i s’està treballant per convertir-la en una Indicació Geogràfica Protegida (IGP).

Segell de qualitat que identifica la Coca de Llavaneres
Fotografia: Ajuntament de Llaveneres

Aspecte exterior

Un dels punts més importants en l’elaboració d’aquest postre maresmenc, és la cocció lenta amb la qual ha d’estar elaborat. Un procés d’uns 45 minuts a 180 graus, que li donen un color daurat i lleugerament blanquinós.

Coca de Llavaneres a l'aparador d'una pastisseria
Fotografia: @pastisseriacomas

On la podem trobar?

El poble de Sant Andreu de Llavaneres compte amb 4 pastisseries artesanals que produeixen la Coca de Llavaneres: La Pastisseria Sala, de la qual és originària i que posseeix el ja mencionat segell de qualitat; la Pastisseria Llavaneres, Cuco’s Delicatessen i Sala Vives Degustació.

Imatge de Sant Andreu de Llavaneres
Fotografia: Ajuntament de Llaveneres

Guia de restaurants gourmet