La revista gastronòmica del Maresme

Plats i postres. Una entrevista al DOS Cuiners (Mataró) La nostra aposta són les tapes i un tipus de menú degustació que vagi més enllà dels típics dos plats d’un restaurant.

Patates braves del restaurant Dos Cuiners de Mataró

Article publicat: Novembre 2015

  

El restaurant DOS Cuiners és el projecte de l’Oscar i la Maria del Mar, una parella de cuiners consagrats que fa aproximadament un any es van decidir a obrir el seu propi local al centre de Mataró. Amb una experiència que els ha portat a ser protagonistes d’algunes de les cuines més reconegudes de Barcelona, com les del restaurant Gaig o la Torre d’Altamar, els entrevistem per conèixer de primera mà el seu projecte més íntim i personal.
 
Un restaurant, el DOS Cuiners, que de mica en mica s’ha convertit en un indispensable de la gastronomia del Maresme.

Suposo que anem cap a la creativitat, sense que això vulgui dir cuina molecular.

Què és el DOS Cuiners, com el definiríeu?

El DOS Cuiners és casa nostra. Un espai on seure tranquil·lament en una taula amb la parella o els amics, i gaudir d’una bona conversa mentre et deixes sorprendre per un tipus de cuina molt de mercat, però també molt personal. La nostra aposta són les tapes i un tipus de menú degustació que vagi més enllà dels típics dos plats d’un restaurant.

L'Oscar i la Maria del Mar, els propietaris del restaurant Dos Cuiners de mataró
Fotografia:Dos Cuiners

Quina és la vostra filosofia, què és el que trobarà el visitant als vostres plats?

Principalment producte. Tant en la nostra proposta de tapes com en els menús de migdia, on ens cenyim a l’esquema més clàssic dels dos plats i les postres. Intentem sempre treballar amb la qualitat, amb la temporada i en allò que ens agrada a nosaltres. Amb un tipus de cuina molt de mercat, però a la vegada molt posada al dia, intentant sorprendre a la persona que ve a casa nostra.

 
Hi ha un ingredient indispensable a la cuina del DOS Cuiners?

El foie. Sempre que fem un menú degustació en posem, perquè la veritat és que és un producte que fem nosaltres, i que des del primer dia ha tingut molt d’èxit al restaurant. Tenim un productor que treu el fetge de l’ànec i ens el porta l’endemà al restaurant totalment fresc, sense estar envasat al buit ni haver entrat en contacte amb cap conservant. I clar, això es nota en el resultat final. I després també la ceba, el tomàquet, i l’all, el que vindrien a ser la base dels guisats.

Interior del restaurant DOSCuiners de Mataró
Fotografia:Dos Cuiners

Parlem de les vostres postres, tenim entès que són un element molt important per vosaltres.

Doncs sí, la Maria del Mar és la que s’encarrega de fer totes les postres de manera artesanal, i els hi donem molta importància. Considerem que són una mica l’últim record que s’endú una persona després de menjar al restaurant, i això és important perquè no concebríem un gran dinar sense rematar-lo amb unes bones postres. A més, sabem de bona mà que a la gent li agraden molt. Al migdia, per exemple, tenim clients que ja ens pregunten per la nostra crema de mascarpone amb maduixetes abans de demanar el primer.

 
Cap a on evoluciona la vostra cuina?

Una mica el que intentem és fer cada vegada més una cuina més elaborada. Amb plats que requereixin més preparació i productes una mica més bons dels que fem servir, i a veure fins a on arribem. Suposo que anem una mica més cap a la creativitat, sense que això vulgui dir cuina molecular ni experiments estranys. Ara, per exemple, al menú de migdia hem tingut una vieira amb puré de pèsol del Maresme i una vinagreta de pernil, que és un plat de mercat però una mica més elaborat dels que fèiem al principi.

 

Per què l’aposta d’obrir un restaurant a Mataró?

Nosaltres vivíem a Barcelona fins fa cosa de 10 anys, que ens vam traslladar a Vilassar de Mar. Al principi anàvem amunt i avall, però pel tema dels horaris i per aquesta necessitat que tenim tots els cuiners de voler obrir un negoci propi vam acabar decidint-nos per obrir un negoci, i fer-ho a Mataró. A nivell de cuina, ens agradaven molt els productes que oferia el Maresme, i a més pensàvem que no hi havia gaires restaurants a la zona que oferissin el tipus de proposta gastronòmica que teníem al cap.

Un dels postres del restaurant DOS Cuiners de Mataró
Fotografia:Dos Cuiners

Si haguéssiu de definir el Maresme amb un plat, amb quin ho faríeu?

Amb el pèsol. Amb una recepta que ja vam presentar l’any passat quan vam participar en el Mercat de Mercats, els pèsols amb gambetes.

 
Què significa per vosaltres ser un gourmet?

Un gourmet és una persona que sap el que està menjant, que té paladar per diferenciar les coses. La setmana passada, per exemple, teníem espàrrecs blancs al menú. Era temporada i el producte era d’aquells que es desfan a la boca. Els havíem bullit nosaltres mateixos a la cuina, i els teníem a la carta una mica com a tresor. Per nosaltres, els gourmets són les persones que se n’adonen d’aquestes petites coses. Que et demanen aquell plat, sabent què és temporada i que estan davant d’una cosa especial i diferent.

Guia de restaurants gourmet