La revista gastronòmica del Maresme

Can Balcells: visca el turisme gastronòmic Coneixem un dels restaurants revelació de la temporada

Can Balcells (Alella)

Article publicat: maig 2017
  
Integrat dins l’Hotel Arrey d’Alella, un dels complexos turístics amb més encant i personalitat de la comarca, Can Balcells és un dels restaurants revelació de la temporada. Cuina de producte, un espai privilegiat ple de vida i molt de respecte per la cuina catalana en són alguns dels seus principals senyals d’identitat.
 
Parlem amb el seu xef, en David Sánchez, un gallec amant de la cuina mediterrània, perquè ens n’expliqui els seus secrets gastronòmics.

L’evolució anirà cada vegada més cap aquí, cap a convertir-nos en una parada obligada d’una destinació gastronòmica i vitivinícola amb moltes coses a dir

Què és Can Balcells, com ens el definiries?

Com un restaurant de cuina catalana i de productes de temporada, enfocat a dos tipus de públic molt diferents. D’una banda, un públic local amb ganes de gaudir d’un àpat especial i potser diferent i, de l’altra, un públic més internacional, amb ganes de descobrir la cuina d’un territori inexplorat.

 

Com us afecta el fet d’estar dins d’un complex hoteler?

Doncs jo penso que positivament, perquè més enllà de ser un restaurant diguem que normal, on la gent pot venir a menjar i a gaudir de la nostra terrasseta i la tranquil·litat d’aquest edifici preciós i històric on estem ubicats, tenim la versatilitat de poder oferir una nit d’hotel com a complement a la nostra experiència gastronòmica. I penso que això sempre és positiu, d’una banda perquè ens permet treballar molt millor amb aquest públic internacional del qual parlava, i d’una altra perquè ens permet donar una opció de trencar amb la rutina que sempre és atractiva per a persones que visquin a la vora.


Fotografia: @hotelarreyalella

Com acaba un gallec treballant amb cuina catalana?

Principalment per una coherència amb una filosofia de treball. He treballat a La Corunya, a la Toja, a Barcelona, a Eivissa… i sempre he intentat adaptar la meva cuina a la zona a la qual em trobo. Evidentment, sempre queda aquell toc del nord, però m’agrada treballar amb la cuina autòctona.

 

Ens pots definir la cuina de Can Balcells amb un plat?

Doncs suposo que triaria una paella. Un arròs amb llamàntol o un arròs amb una bona quantitat de marisc, les arrels sempre tiren…

Un arròs amb llamàntol del restaurant Can Balcells d'Alella
Fotografia: @hotelarreyalella

Els hotels sempre són vistos com a insípids, com es trenca amb aquest tòpic?

Amb feina ben feta. La Carme Ruscalleda i el seu fill, per citar un exemple, ho han demostrat al Mandarin. Un hotel que s’ha convertit en una destinació gastronòmica. Crec que és un exemple a seguir, un mirall en el qual ens hem de voler veure reflectits.
 
I també amb l’aposta pel producte i amb aquesta cuina catalana de temporada que us parlava. Estic cansat de veure que els hotels serveixen el filet amb patates fondant. Jo m’he passat tot l’hivern servint-lo amb trinxat, buscant anar una mica més enllà a la cuina estandarditzada que tant ha contribuït a aquest tòpic de gastronomia insípida d’hotel.

 

Cap a on evoluciona Can Balcells?

De moment estem fent una fórmula de menús de migdia més treballats, i una altra de tapes fresques i més informals en arribar el servei de nit. A més, estem introduint els menús gastronòmics, amb cates de vins, que són molt més complets i que ens serveixen molt més per explicar Alella al visitant. Crec que l’evolució anirà cada vegada més cap aquí, cap a convertir-nos en parada obligada d’una destinació gastronòmica i vitivinícola amb moltes coses a dir.


Fotografia: @jordixavila

A més, també teniu espai per als esdeveniments, oi?

Sí, la sala on tenim el restaurant és molt petita, tenim 8 taules i, si un es vol assegurar taula, sempre cal fer reserva. Però aquest és un complex molt més gran que es troba en una antiga masia restaurada del segle XIX plena de possibilitats. De fet, va ser la seu de les Caves Signat durant molts anys, i això ens ha deixat racons amb molt d’encant, com la bodega de la casa, un dels meus espais preferits de l’hotel. Jo crec que és un espai ideal per a gent que busca fer esdeveniments diferents. Esdeveniments petits, petits casaments, o reunions d’empresa de 50 a 70 persones com a màxim, però plens de personalitat. Plens d’encant.

 

Per acabar, una pregunta obligada a totes les nostres entrevistes, què significa ser un gourmet?

Un gourmet és una persona amb gust, amb paladar, que sap disfrutar de la bona cuina. I per mi que sap disfrutar del producte de temporada. No pot ser que demanem “Pimientos del Padrón” tot l’any, quan són un producte d’estiu. Fan falta cuiners gourmets, conscients d’això, i que apostin per fer diferents cartes depenent de l’època de l’any. Que apostin pel producte de temporada i la cuina autòctona de cada zona.

Interior de Can Balcells
Fotografia: @hotelarreyalella

Guia de restaurants gourmet