Temps de Maduixes 2021: tornen les jornades gastronòmiques de la maduixa Parlem sobre les populars jornades dedicades a la Maduixa del Maresme amb en Xavi, el responsable del restaurant El Racó de Can Feliu de Vilassar de Dalt
Després d’una edició “des de casa”, enguany tornen amb més força que mai – i ja en el seu format més habitual – les populars jornades gastronòmiques dedicades a la ? Maduixa del Maresme. O el que és el mateix, el famós Temps de Maduixes 2021.
Organitzades pel Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme i pel Consell Comarcal del Maresme (Xarxa Productes de la Terra), l’esdeveniment programat de l’1 de maig al 6 de juny, té com a objectiu donar a conèixer – i tastar – un dels productes singulars més importants de la comarca. ?️ Entrevistem a en Xavi Sabaté Bové, gerent i sommelier del restaurant El Racó de Can Feliu de Vilassar de Dalt, per conèixer millor les jornades i les propietats que fan tan especial la maduixa maresmenca.
(…) En un tast a cegues sempre guanya la Maduixa del Maresme. Per aroma, per gust, per textura. O simplement com a resposta a la pregunta, quina penses que és més bona?
Què és el Temps de Maduixes? I què representa pel món de l’hostaleria?
Temps de Maduixes són unes jornades gastronòmiques que des del món de l’hostaleria ens serveixen com a pretext per reivindicar un dels productes més excel·lents de la nostra horta: les maduixes del Maresme. Una fruita estacional que crec que és molt interessant que es promocioni com a tal davant d’un món globalitzat, on el que podríem catalogar com a “maduixa genèrica” s’ha convertit en un ingredient més que es pot consumir tot l’any sense problemes. Temps de Maduixes és una manera de valorar un dels atractius de la nostra cuina, una manera de recordar al comensal que visita un restaurant que és una bona idea optar per aquell postre amb maduixes de temporada just en aquest moment determinat de l’any, i no optar per una altra proposta podríem dir que més atemporal…
Fotografia: El Racó de Can Feliu
Què creus que fa tan especial les maduixes del Maresme com per fer-les mereixedores d’unes jornades gastronòmiques? Quina és la seva principal virtut?
És molt senzill, només cal que facis un tast a cegues. No importa si ets un gran gourmet, si tens un paladar de sommelier o si no en tens ni idea de gastronomia. En un tast a cegues sempre guanya la Maduixa del Maresme. Per aroma, per gust, per textura. O simplement com a resposta a la pregunta, quina penses que és més bona? Només per això ja es mereixen unes jornades. Però és que a més, ens trobem davant d’una fruita que és gairebé impossible d’exportar perquè és extremadament sensible. Que pràcticament s’ha de consumir al punt de ser collides, sobretot si la vols gaudir en tota la seva esplendor. És una cosa que evidentment passa amb moltes coses en el món de la gastronomia, però en aquest cas, crec que es nota una mica més. És una fruita de Km.0 que és important que es consumeixi en Km.0.
Fotografia: El Racó de Can Feliu
Amb el que dius, podríem dir que és difícil de trobar…
A veure, deixem-ho en què has de buscar una mica. No és difícil i el gran públic pot accedir-hi de forma relativament fàcil en mercats setmanals o fires que s’organitzen en el marc del Temps de Maduixes. És evident que no és la primera maduixa que trobes al supermercat com passa amb tants altres productes de proximitat. Però penso que això també la fa en certa manera més atractiva. Al final és un actiu pel món de la restauració que algú vingui de visita al Maresme, provi un platet de les nostres maduixes perquè surten destacades a la carta i quedi amb la boca oberta…
Fotografia: El Racó de Can Feliu
Quina és l’aportació del Racó de Can Feliu a les jornades? Quin plat en destacaríeu de la vostra proposta?
Doncs és un dels elements que sobresurt dins la nostra carta de primavera. Un producte al qual tractem amb molt de respecte i que s’adapta molt bé a la nostra filosofia basada en la cuina de mercat i el producte de proximitat. El tenim present en amanides i com a complement en diferents plats, però si me’n feu triar un, suposo que el que més orgullosos ens fa sentir és una de les nostres postres. Un gotet de iogurt amb una base de pa de pessic, les maduixes com a protagonistes absolutes i un toc de xocolata en forma de “xips” de cacau. És un plat molt nostre que sintetitza molt bé el que és El Racó de Can Feliu, i que a la vegada crec que parla molt bé i potència aquesta fruita tan especial que és la Maduixa del Maresme.
Fotografia: El Racó de Can Feliu
Per acabar, tenim entès que recentment el restaurant s’ha adherit al Compromís per la sostenibilitat turística ‘Biosphere’. Què significa això per vosaltres?
És un projecte al qual personalment ens acabem d’adherir tot just fa uns mesos, però que vol fer valdre el producte de proximitat amb la idea d’oferir experiències culinàries autèntiques. Allò que s’ha dit tantes vegades, i que ara està tan en voga en la definició del concepte d’enoturisme, de visitar un territori i tastar el que és realment aquell territori. I en aquest cas, fer-ho d’una manera sostenible, reduint la petjada de carboni. És una iniciativa molt interessant, que penso que ha de ser un motor per tirar endavant i definir la personalitat no ja d’un restaurant, sinó de tot un territori.
ℹ️ Aquest article s’emmarca dins el Temps de Maduixes 2021, les jornades gastronòmiques de la ? Maduixa del Maresme que se celebren de ? l’1 de maig al 6 de juny i en el qual participaran ? 15 municipis i fins a 32 propostes gastronòmiques.
? Més informació saborsmaresme.cat i turismemaresme.cat