10 gastrotendències per entendre una mica millor el 2018 Incorporem una bola de cristall a la redacció i aquest és el resultat

10 gastrotendències per entendre una mica millor el 2018

1. Cuina Vegetariana

Plena de camins gastronòmics per explorar, es consolidarà com a opció gourmet. No només per l’augment de negocis especialitzats, sinó per la seva incorporació progressiva en cartes de restaurants ja consolidats.

2. Influència Asiàtica

Des dels Gua Bao fins als Ramen, passant per fusions de cultures (Gyozes a la Catalana) o noves creacions (Nigiri de salmó flamejat amb salsa d’anguila i tòfona negra) amb accent japonès. Sigui com sigui, la cuina asiàtica estarà de moda.

Un plat de cuna vegetariana

3. Ostres

Acompanyades d’una bona copa de cava català o de xampany francès, el consum d’ostres s’ha convertit en un dels aperitius/vermuts més elegants del 2017. I pel que sembla, el mercat no pararà de créixer aquest 2018 gràcies a la bona acollida del públic.

Ostres

4. Esmorzars de forquilla

Galtes de vedella, peus de porc guisats o cigrons estofats. Els esmorzars de forquilla són un dels secrets més ben guardats de la dieta mediterrània que, gràcies a la feina ben feta de molts restauradors, després d’una bona temporada desapareguts, estan tornant a reviure entre les tendències gastronòmiques.

Esmorzar de forquilla

5. La importància del bon pa

Es fan tasts de vi, d’olis, de pernils i fins i tot de salmó. Però, i el pa? Fa falta una cultura gastronòmica que ens ensenyi a maridar cada tipus de pa amb un tipus de plat determinat. El camí potser encara és llarg, però sens dubte estem convençuts que aquest 2018 veurem les primeres experiències en aquest sentit. Clarament, una bona notícia per aquells qui gaudeixen del bon pa.

Barres de pa

6. Txuletons de llarga maduració

Protagonista de la nostra imatge de portada, el “Txuleton de llarga maduració” és, sens dubte, un dels plats estrella de la nova temporada gastronòmica. Un plat clàssic de la cuina del País Basc, que està fent les delícies dels amants de la carn gràcies a la gran qualitat de les carns d’exportació.

Txuletó de llarga maduració

7. Productes de proximitat

Sigui pel moviment Slowfood, o per la consciència ecològica que, de mica en mica està agafant el mercat, els productes de proximitat es perfilen, d’una vegada per totes, com una de les tendències del nou any. Vins, verdures, llegums, formatges o fins i tot postres amb un clar accent maresmenc que, gràcies a les noves tecnologies i a la bona salut de la qual fan gala els mercats municipals -sedentaris i no sedentaris- es van consolidant com una de les opcions de consum preferides pel gran públic.

Productes de proximitat

8. Xocolata

Dir que la xocolata serà tendència és pràcticament una afirmació sense sentit. Alguna vegada ha deixat d’estar de moda? Sigui com sigui, cada vegada trobem més artesans disposats a innovar en la creació de bombons o pastissos, on el cacau és el protagonista central.

Uns bombons de xocolata

9. Platets per compartir

La informalitat i sobretot les ganes de provar una carta completa en un sol àpat, han portat que cada vegada més, els restaurants imaginin les seves cartes com a petites degustacions d’una filosofia. Això ha provocat una evolució que ha donat lloc, molt sovint, a menús pensats en parades sibarites que no en els clàssics primer i segon plat. Un corrent que ha revolucionat el món de la cuina, i que promet continuar creixent aquest 2018.

Unes tapes del restaurant Meraki17 de Mataró

10. El Maresme

I tanquem aquest rànquing com no podia ser d’una altra manera, parlant del nostre estimat Maresme. Una comarca que, sota la influència gastronòmica de Barcelona, ha sabut trobar el seu espai en el mapa culinari català. Un territori ple de projectes joves, amb ganes de fer la feina ben feta, i posar el seu segell d’identitat en el mapa. No envà, és una de les comarques que més ha crescut a nivell de restaurants i negocis vinculats a la gastronomia en els últims anys. I que estem convençuts que es consolidarà com una de les destinacions gastronòmiques més importants i atractives del país.

Una imatge del Maresme