Una, dues o tres estrelles. Una guia per entendre les Estrelles Michelin 2017 Fins al dia d’avui, al Maresme comptem amb dos restaurants estrellats. El Sant Pau de la prestigiosa xef Carme Ruscalleda, un dels vuit restaurants d’espanyols amb tres estrelles Michelin, i el Tresmacarrons del xef Miquel Aldana

Article publicat: Novembre 2016

Ha arribat el dia. Aquesta nit a les 8 del vespre es lliuraran a Girona les prestigioses Estrelles Michelin. Uns guardons gastronòmics que, des de fa anys, identifiquen els millors restaurants del món classificant-los en un rànquing d’estrelles on s’avalua l’excel·lència de la seva feina.
 

Fins al dia d’avui, al Maresme comptem amb dos restaurants estrellats. El Sant Pau de la prestigiosa xef Carme Ruscalleda, un dels vuit restaurants d’espanyols amb tres estrelles Michelin, i el Tresmacarrons del xef Miquel Aldana, que el passat 2015 va passar a formar part de l’elit gastronòmica en rebre la seva primera estrella.
 

Haurem d’afegir un nou restaurant a la llista? Quines seran les sorpreses de l’any? Us ho expliquem tot en aquesta petita guia digital que hem elaborat especialment per l’ocasió.

Quin serà el nou tres estrelles del país? Apareixerà una nova estrella Michelin al Maresme? Qui pujarà de categoria?

La gala. Els Germans Roca

Emplaçada a l’Àgora, el nou espai que els germans Roca han fet construir al costat del Mas Marroch, el seu restaurant dedicat als esdeveniments, la gala comptarà amb la direcció gastronòmica del mateix Celler amb aparicions estel·lars de cuiners de la zona. Conscients del focus que suposarà l’entrega de premis, el mateix Joan Roca va declarar a la presentació de l’esdeveniment, la necessitat de convertir la gala “en un espai de lluïment per a la nostra gastronomia, la nostra cuina, el nostre paisatge i el nostre territori”. L’espectacle a la taula, sens dubte, estarà servit.

Menjador on es lliuraran les Estrelles Michellin 2017
Fotografia: @i_damas

La selecció. Visites anònimes

Espanya compta oficialment amb 12 inspectors amb nòmina a Michelin. Dotze persones anònimes encarregades de recórrer uns 30.000 kilòmetres l’any a la recerca dels millors xefs i les millors taules. Per tal que l’elecció sigui justa, cada guardonat amb una estrella haurà rebut com a mínim quatre visites d’aquests inspectors en diferents moments de l’any. Cada premiat amb dues estrelles, deu visites. I cada restaurant distingit amb tres estrelles, a més del filtre dels inspectors nacionals, passarà pel de diferents inspectors estrangers. On no pot faltar l’ull dels inspectors francesos, que són els que, segons es diu, sempre acaben de tenir l’última paraula a l’hora d’atorgar el màxim guardó. Tot de manera anònima i secreta, pagant el compte i sense demanar cap tracte especial al qual reben la resta de clients.

Un plat d'Alta Cuina
Fotografia: @thelondonhaloodie

La promesa. Un nou tres estrelles

Està confirmat, segons va revelar Ángel Pardo, el responsable de relacions exteriors de Michelin per Espanya i Portugal, la pròxima edició de la Guia Michelin comptarà amb moltes noves primeres estrelles -moltes d’elles totalment desconegudes pel gran públic-, un bon nombre de restaurants que pujaran de categoria i un restaurant que entrarà al selecte grup de les tres estrelles. Entre les apostes dels experts, una de catalana, l’ABaC del televisiu Jordi Cruz que competirà amb les candidatures de restaurants tan consagrats com el madrileny Santceloni d’Óscar Velasco, o el basc Mugaritz del xef Andoni Luis Aduriz. Els rumors però, situen el premi fora de les grans ciutats, pel que la nostra aposta personal és l’Aponiente del xef Ángel León.

Restaurant Aponiente
Fotografia: @aponiente_

Les crítiques. Una visió massa clàssica

Com cada any, no són poques les veus que ataquen el famós certamen gastronòmic, criticant-lo pel classicisme de les seves decisions. I és que, tot i que des de la marca francesa sempre s’ha afirmat que la primera estrella va únicament lligada als plats que s’ofereixen en un restaurant, són molts els que pensen que existeixen molts altres factors capaços de decantar la balança. Així ho afirmen xefs i crítics d’arreu del món que veuen, en la cuina francesa, el reflex dels valors que persegueix la marca. “Treballant en samarreta, o buscant una proposta més informal, mai entraràs en el circuit de les estrelles”, ens expliquen. “Els seus estàndards han quedat antiquats, i persegueixen més un proteccionisme de la cuina francesa de tota la vida, que no pas la innovació culinària”.

 
En conclusió

Sigui com sigui, la gala de les Estrelles Michelin serà el punt de sortida a una nova temporada gastronòmica, que de ben segur ens farà gaudir com bons gourmets d’alguns dels millors plats de la gastronomia del país. Quin serà el nou tres estrelles del país? Apareixerà una nova estrella Michelin al Maresme? Qui pujarà de categoria? Aquesta nit, sortirem de dubtes! Molta sort a tots!

Logotip Michellin
Fotografia: @simplicity_best_dk