La revista gastronòmica del Maresme

Grans Cuiners vol.3 Paul Bocuse Coneixem Paul Bocuse, un dels pares de la cuina moderna, fundador de la famosa “Nouvelle Cuisine” i autor d’alguns dels llibres de receptes més respectats i venerats del mercat.

Grans Cuiners vol.3 Paul Bocuse

Multitud d’Estrelles Michelin, la Legió d’Honor Francesa i el prestigiós títol al xef més important del segle XX són alguns dels reconeixements que, als seus 91 anys, ha aconseguit Paul Bocuse. Un dels pares de la cuina moderna, fundador de la famosa “Nouvelle Cuisine” i autor d’alguns dels llibres de receptes més respectats i venerats del mercat.
 
Enamorats de la bona cuina, viatgem fins a Collonges-au-Mont-d’Or per conèixer la trajectòria i l’obra d’una de les figures més imprescindibles del panorama gourmet internacional.

Resulta complicat definir un receptari tan extens com el de Bocuse, pare de la “Nouvelle Cuisine” en un sol plat, ja que són molts els clàssics que defineixen la seva cuina.

Els Orígens: Una nissaga de cuiners

Paul Bocuse va néixer l’any 1926 a la ciutat francesa de Collonges-au-Mont-d’Or, dins d’una família de cuiners que durant generacions s’havien dedicat al món dels fogons. Tant per part de mare, propietaris de l’Hotel du Pont (rebatejat més endavant com l’“Auberge du Pont de Collonges” el restaurant més famós de Paul Bocuse); com per part de pare, propietaris del famós restaurant Bocuse, obert des de l’any 1765.
 
Gràcies a aquesta base, el jove xef aviat es va poder posar davant els fogons i va poder entrar ja com aprenent, amb només 15 anys, al prestigiós menjador del xef Claude Moret. Combatent a la Segona Guerra Mundial, el jove aspirant es va continuar formant en diverses cuines, fins que l’any 1958 va decidir obrir el seu primer restaurant a l’antic hotel dels seus avis materns.

Un plat de Paul Bocusse
Fotografia: Wikimedia Commons

La Nouvelle Cuisine: Una nova manera d’entendre la cuina

Només tres anys va trigar el jove Bocuse a rebre la seva primera Estrella Michelin l’any 1961. Però no va ser fins a la dècada dels 70 quan va començar a transcendir, després de llançar al mercat el seu famós llibre “La cuina de mercat”.
 
Un receptari atrevit, amb més de 1200 receptes que definien la seva manera de treballar, on la matèria primera, les salses lleugeres i la seva especial atenció a la presentació definien la seva feina. Un estil de cuina que va transcendir gràcies a la feina dels crítics gastronòmics Henri Gault i Christian Milleau, que la van batejar amb el terme de “Nouvelle Cuisine”.

El restaurant de Paul Bocusse
Fotografia: @svenwassmer

Plats Insígnies: Sopa de Trufes Negres

Resulta complicat definir un receptari tan extens com el de Bocuse en un sol plat, ja que són molts els clàssics que defineixen la seva cuina. Però si l’hem de definir amb un plat, ens quedarem amb la seva Sopa de Trufes Negres, el plat que va crear especialment per commemorar el dia en què el president francès Giscard D’Estaing li va imposar la creu a la legió d’Honor Francesa.
 
Una sopa individual, segellada amb una capa de pasta de full, que es trenca amb la cullera i es barreja amb el caldo, alliberant un repertori d’aromes tant inconfusibles com delicioses.

La famosa sopa de Trufes Negres de Paul Bocusse
Fotografia: @nilperifranko

Bocuse d’Or: Els premis més prestigiosos del món de la cuina

Coneguts per molts com les olimpíades de la gastronomia, els Bocuse d’Or són un dels premis més prestigiosos del món de la cuina actual, que donen nota de la influència i el prestigi del xef francès. Creats l’any 1983 en una fira culinària de Lió, va ser el mateix Bocuse, president honorari de l’exposició, qui va concebre la idea de convertir l’esdeveniment en una competició culinària on, per primera vegada a la història, els concursants haguessin de treballar en viu i en directe.
 
Una idea que va enamorar tant al públic com a l’organització, i que al llarg dels anys ha anat evolucionant fins a convertir-se en un campionat mundial no oficial de xefs, a l’altura dels ja mencionats jocs olímpics.

Els guanyadors del Premi Bocusse d'Or
Fotografia: @bocusedor

Guia de restaurants gourmet