Instagramers gastronòmics vol. 2: Miquel Antoja

Coneixem un dels cuiners més famosos de Catalunya

L'Instagramer Miquel Antoja

Article publicat: Abril 2016

Professional de la cuina i expert de les xarxes socials. Aquesta podria ser la carta de presentació d’en Miquel Antoja, un cuiner amb ànima d’instagramer que gràcies a les seves fotografies senzilles i delicioses, i a la seva massa de seguidors propera a les 50 mil persones, s’està convertint en tot un referent dins l’univers foodie català.

Pastisser expert, treballador incansable i una de les persones amb més responsabilitat dins la cuina del restaurant Sant Pau de Carme Ruscalleda, ens fa un forat a la seva estreta agenda per explicar-nos de primera mà què significa això de “ser un cuiner instagramer”.

Em frustrava una mica preparar plats especials cada dia, peces de xocolata o bombons, i que la cosa només es quedés a la feina Quan entra instagram a la teva vida?

Em vaig descarregar l’aplicació pràcticament quan va sortir, amb la idea de fer una mica un currículum online. Em frustrava una mica preparar plats especials cada dia, peces de xocolata o bombons, i que la cosa només es quedés a la feina.

Buscava una eina per anar una mica més enllà, per mostrar aquell bombó de xocolata blanca amb cardamomo que havia estat preparant minuciosament durant tot el matí a la resta del món. I instagram era perfecte per a aquesta idea.

Un croissant mossegat, una de les fotos més mítiques del compte d'en Miquel Antoja Fotografia: @miquelantoja Et consideres un cuiner instagramer?

Suposo que sí. A Catalunya hi ha molt poca gent dins del sector que s’hi dediqui. Hi ha cuiners famosos, cuiners premiats o cuiners mediàtics que surten per televisió, però pocs cuiners que trobin un forat per treballar les xarxes socials aportant alguna cosa a la comunitatLes xarxes socials són cada vegada una cosa més important per la professió?

Jo penso que sí, sobretot per les persones que comencen, perquè troben l’espai aquest per crear una marca personal, i anar construint un currículum a partir de fotografies del seu dia a dia.

A més, també són importants per trencar la por davant de noves propostes gastronòmiques. Una bona fotografia, un bon making off veient com preparen un plat, fan que et vinguin ganes de conèixer un nou restaurant. I això és molt important per la professió.

En Miquel Antoja en una fotografia Fotografia: @miquelantoja Com assumeix el món de la cuina el fenomen foodie i xarxes socials?

Jo crec que bé. És bo veure com cada vegada hi ha més gent amb ganes de cuinar o que té voluntat de provar coses noves. Es nota que hi ha una onada d’il·lusió, i que cada vegada hi ha fotografies més bones a la xarxa de persones que s’esforcen molt per expressar el seu punt de vista de les coses. I això agrada al món de la cuina.Hem vist que has fet el salt a youtube, i que ara també treballes amb receptes…

Sí, el meu perfil digital és una cosa que ha anat evolucionant. Al principi només penjava plats meus, després vaig començar una mica a mostrar els llocs on anava a menjar, i ara he saltat al món de les receptes.

És una mica una extensió de la meva feina. Al Sant Pau acostumo a treballar amb molts nois de pràctiques dels qui m’encarrego d’una part de la seva formació. I vaig pensar: si ho fas per ells, també ho puc fer fora de la feina. I així he començat aquest nou projecte vinculat a l’ensenyança i a youtube. És una cosa que m’omple molt, i que també estic compaginant amb cursos que munto pel meu compte, vinculats sobretot al món de la xocolata…

Una peça de xocolata preparada per en Miquel Antoja Fotografia: @miquelantoja Alguna recepta de la qual et sentis orgullós?

Encara estic començant, la idea és acabar amb 100 receptes en un any, ara mateix n’hi ha molt poques. Però podeu mirar el cremós de xocolata. És una textura que agrada molt a la gent que, tot i tenir el vídeo a internet, encara em pregunten igualment com la preparo.Per acabar, què troba la gent al teu perfil?

Molta salivera. Fotografies que et faran entrar la gana encara que sigui després de menjar.

Un crep de xocolata preparant per en Miquel Antoja Fotografia: @miquelantoja

Els millors llibres de receptes del món de la cuina

Els millors llibres de receptes del món de la cuina