Restaurants /

Gastronomia Japonesa

Els millors consells per convertir-se en un expert en gastronomia japonesa

Coneixem els secrets més ben guardats de la cuina nipona

Gastronomia Japonesa
Actualitzat: 2022

És correcte menjar sushi amb les mans? Quina és la temperatura ideal a la qual hauríem de servir un plat de makis? Quin sentit té la presentació geomètrica i perfeccionista d’un plat de nigiris?

Ens endinsem en la gastronomia nipona per conèixer de primera mà i a tota velocitat algun dels consells més imprescindibles per convertir-nos, d’una vegada per totes, en uns autèntics experts en cuina japonesa.

Estàs buscant un bon restaurant japonès al Maresme? Et recomanem que visitis el nostre article dedicat als millors restaurants japonesos del Maresme

La proporció correcta en un nigiri és d’un 60% d’arròs i un 40% de peix, mirant de destacar els matisos suaus i purs de l’arròs per sobre les notes intenses i personals del peix cru

Gustos Equilibrats

Si per una cosa es caracteritza la cuina japonesa, és pel gran respecte en l’ús de productes frescos i naturals en la majoria dels seus plats. Cada làmina de peix, cada petita alga i pràcticament cada granet d’arròs han estat col·locats minuciosament en cada plat a la recerca d’un equilibri perfecte entre els ingredients més bàsics i els tocs més especials.

Així, per exemple, la proporció correcta en un nigiri és d’un 60% d’arròs i un 40% de peix, mirant de destacar, encara que sigui d’una manera molt subtil, els matisos suaus i purs de l’arròs per sobre les notes intenses i personals del peix cru. Deixant un espai molt petit pel toc personal en l’ús de les salses, que en cap cas poden ser utilitzades de manera abusiva, ja que fer-ho suposaria una falta de respecte cap al mateix sentit de la cuina nipona.

Gastornomia Japonesa Plats Tipics Fotografia: Katsumi Mataró

Originàriament el sushi es menjava amb les mans

Tot i que en el nostre imaginari col·lectiu tenim la imatge que és obligat utilitzar els famosos hashis o bastonets xinesos a l’hora de menjar sushi, res més lluny de la realitat, ja que tradicionalment el sushi sempre s’ha menjat amb les mans. De fet, en alguna de les seves especialitats es tracta de la millor opció, ja que és molt probable que amb un ús matusser dels bastonets acabem desintegrant la nostra peça de sushi.

En aquest apartat, un consell important: la majoria de peces s’han de menjar d’una queixalada, i màxim i si fos estrictament necessari en dues, mirant de no deixar mai la peça que es té a les mans altra vegada sobre el plat.

Un plat de sushi del restaurant Hapo de Mataró Fotografia: Hapo Sushi Sake Bar

Productes estacionals

Tot i que exòtica, la cuina japonesa es basa en els productes frescos, pel que és molt important entendre que s’ha de respectar la temporada de cada producte a l’hora de degustar tot bon plat de sushi. Així, per exemple, plats com els Gunkanzushi de Uni, uns deliciosos saquets d’arròs embolcallats amb algues nori i ous d’eriçó de mar, només estan disponibles durant la temporada hivernal. I en cap cas es poden servir fora de la temporada lògica en què es pot trobar el producte fresc.

Un plat de sushi del Yume Sushi & Oysters de Sant Vicenç de Montalt Fotografia: Yume Sant Vicenç

La temperatura

Podríem considerar que la temperatura correcta a la qual s’ha de servir un plat de sushi, com a mínim pel que fa l’arròs, és la temperatura ambient. Un fet importantíssim, ja que pot afectar de manera molt directa a l’equilibri de gustos que mencionàvem anteriorment. Per fer-ho és tradicional utilitzar el Uchiwa, un vano molt característic de la cultura japonesa, que serveix per ventar l’arròs i aconseguir que arribi a la temperatura ambient.

Pel que fa a les begudes, és normal menjar sushi acompanyat de Sake molt fred, la beguda tradicional japonesa. Tot i que per les seves característiques, el menjar japonès és apte per prendre acompanyat de tot tipus de vins.

Una ampolla de Sake Fotografia: Particle Wave