El tomàquet pometa Un clàssic de la temporada d'estiu

El tomàquet pometa del Maresme

Aquest article ha estat possible gràcies al patrocini del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme dins el projecte Especial: Km.0. Visca el producte de proximitat

Article revisat: Març 2021

Començada la temporada d’estiu, arriba el moment de degustar un dels productes més exquisits de l’horta maresmenca. Parlem del tomàquet pometa, un fruit delicat i deliciós que no pot faltar a les vostres receptes estivals…


🍅 Què és?

Es calcula que al Maresme es conreen fins a 19 varietats de tomàquet, entre el que destaca el tomàquet “Pometa”, la principal varietat local. Un tomàquet arrodonit, amb un tacte relativament tou, que es cull molt verd i es consumeix pràcticament l’endemà de ser recol·lectat.

El tomàquet pometa del Maresme
Fotografia: Diputació de Barcelona


🍅 Producció

La seva producció es limita als mesos de més calor de l’any, començant el juliol i, en casos excepcionals, allargant-se fins a principis del mes d’octubre. Aquest fet, unit a la seva naturalesa delicada – si es toca massa, es fa malbé fàcilment – en limiten molt la producció i no el fan apte per a grans comercialitzadores.

Un camp amb tomaqueres
Fotografia: @gallines_darenys


🍅 Nota de tast

Molt indicat per a amanides, el pometa és un tomàquet dolç, aromàtic i gustós. El seu punt d’acidesa és molt mínim i es perd a mesura que madura, canviant el seu verd natural per un vermell intens sense imperfeccions.

Un tastet de tomàquet pometa
Fotografia: @silvia_llovet


🍅 Altres Varietats

Tot i ser la varietat local, el pometa no és el tomàquet més cultivat al Maresme. Ocupa un 24% de la seva producció. La resta se la reparteixen altres varietats tan populars com el “Montserrat”, el “Palosanto”, el “Pebrot”, l’”Holandesa” o el “Cirera”.

Una amanida de Maduixes del restaurant Tempo de l'Hort de Cabrils
Fotografia: @lhortdenpau


🍅 On comprar?

El tomàquet pometa es comercialitza a botigues de verdures, parades de mercat i cooperatives agrícoles de tota la comarca.

Tomàquet pometa de L'hort de Sóc Pagès
Fotografia: @socpages


🍅 Mapa de productors de tomàquet pometa*

* Censats dins la Xarxa de Productes de la Terra – Maresme

Mapa de productors de tomàquet pometa al Maresme