Varietats de tomàquets catalans: de l’hort a taula

👉 Explorem la riquesa culinària dels tomàquets catalans

Varietats Tomaquets Catalans
Publicat: 2023

Salutacions, amants de la cuina catalana i els seus sabors únics! Avui, ens endinsem en un viatge gastronòmic a través de la varietat de tomàquets catalans, el rei indiscutible de la cuina d’estiu arreu del país.

Acompanyeu-nos en aquest fascinant recorregut pel món dels tomàquets catalans, descobrint les seves varietats i els seus beneficis per a la salut. Prepareu-vos per conèixer alguns secrets culinaris i dades curioses sobre aquest tresor gastronòmic que és, sens dubte, un símbol inigualable de la nostra terra. Bon profit!

Descobreix els secrets dels #tomàquets catalans, símbol de la nostra tradició culinària! Una delícia en cada plat, rics en nutrients i amb una varietat que et sorprendrà. De l’Horta Catalana a la teva taula, aquests tomàquets són la joia de la gastronomia local. #Catalunya #gastronomia

Tomàquet Pometa del Maresme

Comencem el nostre article destacant una de les joies gastronòmiques del Maresme: el Tomàquet Pometa. Aquest tomàquet autòcton és considerat una autèntica delícia per als paladars més exigents i destaca per la seva alta qualitat.

El Tomàquet Pometa del Maresme té un color vermell intens quan arriba a la seva maduresa, i el que el fa especial és que no té ni un punt d’acidesa, el que el converteix en una opció perfecta per a amanides i altres plats frescos.

Amb una forma arrodonida que emula la poma, aquesta varietat autòctona es distingeix per la seva aparença impecable, sense taques ni solcs que la deformin. Tot això contribueix a la seva presentació atractiva i irresistible.

Tot i que la seva baixa productivitat podria semblar un obstacle, els esforços realitzats per recuperar el cultiu del Tomàquet Pometa han portat a resultats positius. Aquesta varietat, tot i fer front a altres híbrids amb major producció, s’ha guanyat un lloc especial en el cor i la taula dels amants de la gastronomia del Maresme.

Tomaquet Maresme Pometa Fotografia: @productesterra


Tomàquet pera de Girona

El “Tomàquet de la Pera” és una varietat apreciada i tradicional a les hortes empordaneses, que ha estat recuperada en els últims anys. Es tracta d’un tomàquet gran, amb forma esfèrica i aplanada, amb protuberàncies a la superfície i un interior compacte i sense llavors. El seu sabor és distintament dolç, el que el converteix en una opció deliciosa per consumir cru en amanides.

Aquest tomàquet és especialment valorat per la seva dolçor quan està ben madur, sent ideal per a l’elaboració de salses i conserves. Tot i això, també és una delícia cuinat a la brasa. No obstant això, cal destacar que el cultiu del “Tomàquet de la Pera” requereix una cura especial i atenta per obtenir òptims resultats.

Tomaquet Pera Girona Fotografia: @daniel_kartoffler


Tomàquet del Benach

El “Tomàquet del Benach” és una varietat de tomàquet que es conrea en algunes explotacions de les comarques tarragonines. Aquesta varietat és especialment apreciada per la seva aparença atractiva i el seu sabor intens, que enlluerna els paladars.

Amb el nom científic Lycopersicon esculentum mill, aquest tomàquet prové de tomaqueres vigoroses de fulles grans. Els fruits, que tenen una mida mitjana-gran en madurar, exhibeixen un color vermell extremadament intens, lliures de taques i solcs, amb una cicatriu irregular i algunes protuberàncies concèntriques a la part del peduncle.

La seva carn és ferma i consistent, mentre que l’interior conté poca polpa, la qual cosa el converteix en una opció perfecta per degustar-lo cru, sigui en amanides o en altres plats freds.

Tomaquet del Benach Fotografia: @currosp


Tomàquet de Montserrat

El “Tomàquet de Montserrat”, conegut també com el “tomàquet de rosa”, és una varietat tradicional que trobem a les hortes vallesanes, i que ha estat objecte d’un procés de recuperació en els últims anys. Aquesta hortalissa delicada i de baixa productivitat és apreciada per la seva peculiaritat i també es cultiva en altres zones del país.

Aquesta varietat de tomàquet té característiques úniques. El seu gran calibre és acompanyat d’un interior buit i poca polpa, i el color extern es presenta en un encantador to rosa. La seva forma evoca la d’una carbassa, amb ondulacions arrodonides i suaus, atorgant-li una aparença fabulosa.

El “Tomàquet de Montserrat” sorprèn amb el seu sabor lleugerament dolcenc i refrescant. Gràcies a la seva baixa quantitat de polpa, és una elecció perfecta per degustar-lo cru, sigui en amanides o en altres plats freds. Cada mossegada ens ofereix una explosió de frescor i autenticitat, recordant-nos les arrels i tradicions culinàries de les terres vallesanes.

Tomàquet de Montserrat Fotografia: @elcrestall


Tomàquet de l’Albercoc o Tomàquet del Bages

El tomàquet de l’albercoc és una varietat única i peculiar que es conrea principalment al Bages. La seva pell exterior és groguenca, i té un sabor distintiu que recorda a l’albercoc. Aquesta combinació de colors i gustos fa que aquest tomàquet sigui especial i apreciat pels amants de la gastronomia.

El seu sabor i toc dolç peculiar fan que aquest tomàquet sigui ideal per utilitzar en diverses preparacions culinàries. Es pot gaudir d’aquest tomàquet fresc en amanides, com a ingredient per a salses, o fins i tot en suc de tomàquet.

És un veritable tresor gastronòmic que ens ofereix una experiència gustativa única i autèntica. Descobreix el gust sorprenent i versàtil del tomàquet de l’albercoc i delecta’t amb els seus colors i aromes únics.

Tomàquet Albercoc Fotografia: Oreshka


Tomàquet Mandó de Collserola

Parlem ara del Tomàquet Mandó de Collserola, una varietat tradicional local que s’ha conservat des de fa generacions a la masia de Can Mandó, dins del Parc Natural de la Serra de Collserola.

Aquest tomàquet es caracteritza per tenir un fruit gran, ple i saborós, amb una forma esfèrica-aplanada i una pell fina de color vermell-ataronjat. Després d’anys de treball i esforç, aquesta varietat s’ha recuperat amb èxit.

El Tomàquet Mandó de Collserola va ser recuperat gràcies a la iniciativa dels agricultors locals i amb el suport del Consorci del Parc Natural. Aquest projecte ha estat un èxit, ja que ha permès arribar a la comercialització i assegurar la puresa original d’aquesta varietat tan especial.

Tomàquet Albercoc Fotografia: aulagastronomicasantcugat