Can Puxic: els tomàquets prèmium del Maresme O com convertir el tomàquet en un producte altament gourmet

Can Puxic: un tomàquet premium per desafiar la temporada

No cal fer gaires quilòmetres per tastar els que -molt probablement- siguin un dels millors tomàquets 🍅 del país. Can Puxic, un petit productor de Premià de Dalt, s’ha convertit en pocs anys en tot un referent en el sector gràcies a la seva aposta per la tecnologia i la seva autoexigència a l’hora d’aconseguir un producte d’una altíssima qualitat.

Parlem amb els seus dos responsables, la Marta i en Francesc, per conèixer de primera mà les interioritats d’aquest interessant projecte gourmet.

…a l’hivern és més fàcil controlar les variables que afecten la qualitat del tomàquet. Com que no estan exposats a les altes temperatures, en sortir de l’hivernacle, mantenen una millor textura durant més dies.
Què és Can Puxic?

Una empresa familiar nascuda el 1902, que porta treballant en el sector agrícola quatre generacions. Estem especialitzats en el cultiu de tomàquet, i la nostra filosofia és treballar sempre amb un producte prèmium, d’altíssima qualitat.

Què ha de tenir un tomàquet per ser precisament això, un bon tomàquet?

Els dos elements més importants són la textura, que ha de ser suau i carnosa, i el gust, que ha de destacar i s’ha de diferenciar en cada varietat. I perquè això passi s’ha de tenir un control exhaustiu del seu conreu, des de la tria de llavors fins al moment precís en què són collits de les tomaqueres.

Un dels hivernacles de Can Puxic Fotografia: @CanPuxic Creus que és un producte valorat pel món gourmet?

El tomàquet en general sempre ho ha estat una mica. El petit problema o hàndicap que tenia era que és un producte molt estacional i que depèn molt de la climatologia, i aquí és com a Can Puxic hem pogut aportar el nostre granet de sorra. Al final, el fet de treballar amb hivernacles intel·ligents et permet tenir molta més estabilitat, que és el que pensem que avui en dia necessiten els bons productes per fer-se un lloc dins el mercat més sibarita…

En aquest sentit, presumiu de tenir tomàquets tot l’any… Es pot aconseguir un bon tomàquet amb temperatures baixes?

Completament. De fet, amb el nostre sistema de treball aconseguim mantenir la qualitat del tomàquet els 365 dies de l’any. El nostre mètode se centra a crear un bioclima perfectament controlat als hivernacles. Apliquem tècniques del model de cultiu holandès, un país que es caracteritza per una llarga tradició agrícola on, per qüestions climàtiques, s’han vist obligats a aplicar la tecnologia al camp. L’objectiu és que les tomaqueres tinguin sempre els nivells òptims de temperatura, llum, humitat i CO2. Aquesta és la clau perquè els tomàquets siguin organolèpticament excel·lents. És més, partint de la nostra experiència, a l’hivern fins i tot és més fàcil controlar les variables que afecten la qualitat del tomàquet. Com que no estan exposats a les altes temperatures, en sortir de l’hivernacle mantenen una millor textura durant més dies. Així doncs, inclús podríem dir que són una mica més bons a l’hivern.

El Cherrie Pera de Can Puxic Fotografia: @CanPuxic Amb quines varietats de tomàquet treballeu?

Ara mateix amb tres: el “Cherrie Puxic”, la nostra primera varietat i una de les més conegudes; el “Rosa Puxic”, carnós i amb una textura de la qual ens sentim molt orgullosos; i el “Dark Puxic”, un tomàquet que n’hem registrat la varietat i que destaca per la seva carn i el seu gust amb notes dolces. A més, i de cara el 2022, hem començat una campanya titulada “Exotic Taster”, on volem que el públic ens ajudi a triar la nostra nova varietat de cara l’any que ve…

Per acabar, on podem tastar els vostres productes?

A la nostra web podreu trobar un llistat detallat de totes les botigues amb les quals treballem, dins l’apartat “On Comprar”. Pel que fa a restaurants del Maresme, generalment són espais de perfil gourmet com els que apareixen a la vostra revista.

Finca de Can Puxic a Premià de Dalt Fotografia: @CanPuxic