La revista gastronòmica del Maresme

Can Puxic: un tomàquet premium per desafiar la temporada O perquè és possible gaudir de bon tomàquet durant tot l'any

Can Puxic: un tomàquet premium per desafiar la temporada

Poder oferir tomàquets de qualitat i proximitat en ple mes de desembre, gener o febrer. Aquest és un dels punts de partida de Can Puxic. Un projecte agrícola localitzat a Premià de Dalt, que des de fa dos anys ha introduït als seus hivernacles un punter mètode de treball importat directament d’Holanda. El resultat: una línia de tomàquets excepcionals, capaços de delectar els paladars més gourmets del panorama. Parlem amb els seus dos responsables, la Marta i en Francesc, perquè ens expliquin de primera mà alguns dels detalls més interessants del projecte.

…a l’hivern és més fàcil controlar les variables que afecten la qualitat del tomàquet. Com que no estan exposats a les altes temperatures, en sortir de l’hivernacle, mantenen una millor textura durant més dies.

Què és Can Puxic?

Una empresa familiar nascuda el 1902, que porta treballant en el sector agrícola quatre generacions. Estem especialitzats en el cultiu de tomàquet, i la nostra filosofia és treballar sempre amb un producte premium, d’altíssima qualitat.

 

Què ha de tenir un tomàquet per ser precisament això, un bon tomàquet?

Els dos elements més importants són la textura, que ha de ser suau i carnosa i el gust, que ha de destacar i s’ha de diferenciar en cada varietat. I perquè això passi, s’ha de tenir un control exhaustiu del seu conreu, des de la tria de llavors fins al moment precís en què són collits de les tomaqueres.

Un dels hivernacles de Can Puxic
Fotografia: @CanPuxic

Es pot aconseguir un bon tomàquet a l’hivern?

Completament. De fet, amb el nostre sistema de treball aconseguim mantenir la qualitat del tomàquet els 365 dies de l’any. El nostre mètode se centra a crear un bioclima perfectament controlat als hivernacles. Apliquem tècniques del model de cultiu holandès, un país que es caracteritza per una llarga tradició agrícola on, per qüestions climàtiques, s’han vist obligats a aplicar la tecnologia al camp. L’objectiu és que les tomaqueres tinguin sempre els nivells òptims de temperatura, llum, humitat i CO2. Aquesta és la clau perquè els tomàquets siguin organolèpticament excel·lents. A més, partint de la nostra experiència, a l’hivern és més fàcil controlar les variables que afecten la qualitat del tomàquet. Com que no estan exposats a les altes temperatures, en sortir de l’hivernacle, mantenen una millor textura durant més dies. Així doncs, inclús podríem dir que són una mica més bons a l’hivern.

El Cherrie Pera de Can Puxic
Fotografia: @CanPuxic

Amb quines varietats de tomàquet treballeu?

Ara mateix amb dues: el cherrie pera, un tomàquet dolç i afruitat; i un tomàquet rosa, originari d’Altea, a Alacant, el qual hem anat afinant les llavors perquè ofereixin el gust i la qualitat amb què nosaltres volem treballar. I la idea és anar introduint en el cicle de cultiu cada vegada més varietats locals, reivindicant els clàssics de la nostra horta com el Pometa, que és un molt característic de la zona del Maresme, o el Montserrat.

 

Per acabar, on podem tastar els vostres productes?

Al Maresme, treballem amb diferents botigues i restaurants. El podreu tastar, per exemple, al restaurant Apta de Vilassar de Dalt, a Cal Tito de Cabrera de Mar o a la Fonda Marina de Montgat. També els podeu trobar als principals mercats municipals i a botigues especialitzades com el Ro&go de Mataró, el Farnés de Llavaneres, la Fruita del Masnou o Can Fava de Premià de Mar. Fora de la comarca, podreu trobar els nostres productes en botigues gourmet al llarg de Catalunya. A més, sempre tenim oberta l’opció de la e-boutique de la nostra web.

Finca de Can Puxic a Premià de Dalt
Fotografia: @CanPuxic

Guia de restaurants gourmet