Blau de Mar: cuina de luxe en una antiga casa indiana Conversem amb les caps de cuina d'aquest interessantíssim restaurant maresmenc

Restaurant Blau de Mar (Arenys de Mar)

Restaurar una antiga residència indiana per convertir-la en un dels restaurants més deliciosos del Maresme. Amb aquest objectiu obria les portes, fa aproximadament un any, el restaurant Blau de Mar d’Arenys de Mar. Un projecte ambiciós, d’idees mediterrànies i execucions gourmet que coneixem de primera mà en conversa amb les seves flamants caps de cuina: la Yolanda Majó i la Miriam Castillo.

Tenim una frase que sintetitza molt la nostra filosofia als fogons: cuina d’arrels mediterrànies basada en l’excel·lència del producte.

Què és el Blau de Mar, com el definiríeu?

El Blau de Mar és principalment i per sobre de tot, tant a nivell estètic com des d’un punt de vista gastronòmic, un restaurant mediterrani. Un projecte informal, somrient, alegre i en certa manera divertit que té la sort de comptar amb un dels escenaris més màgics de la comarca per dur a terme les seves idees gastronòmiques. I és que estem ubicats en una petita meravella de l’arquitectura catalana de principis del segle XX, una antiga casa indiana que va viure un projecte de restauració total l’any passat amb la idea de convertir-la en el restaurant que és avui en dia…

Un dels plats del restaurant Blau de Mar a Arenys de Mar
Fotografia: Blau de Mar

Com l’hem d’entendre a nivell gastronòmic?

Tenim una frase que sintetitza molt la nostra filosofia als fogons: cuina d’arrels mediterrànies basada en l’excel·lència del producte. O el que vindria a ser el mateix, una cuina molt catalana, ben feta, treballada sempre pensant amb la temporada i mimant al màxim la matèria primera… El que a nivell pràctic resulta en una proposta de plats per compartir. Una idea de tapetes elegants i de bon vi.

 

Ens la podríeu explicar en un plat?

En treballar amb un producte tan estacional és difícil quedar-se només amb un plat. Si ens haguéssiu fet l’entrevista al mes de març, us hauríem dit que els nostres Pèsols llàgrima de Llavaneres amb botifarra de cal Tomàs. Però ara que ja s’ha acabat la temporada, podríem citar el carpaccio de gamba vermella d’Arenys amb oli dels seus caps. Un plat del qual sempre ens hem sentit molt orgulloses.

Una de les taules del restaurant Blau de Mar a Arenys de Mar
Fotografia: Blau de Mar

I no hauríem de citar també els arrossos?

Sí, i tant. El lloc ho porta, estem davant del mar i al migdia sempre vénen de gust. Però també segueixen aquesta filosofia de cuina estacional que sempre ens ha definit. No volem fer la típica paella marinera o la típica fideuà; Ens volem desmarcar una mica i anar canviant cada dos o tres mesos. Ara estem fent un arròs de sépia amb carxofes i gambes. Quan hi hagi bolets, un arròs de muntanya amb botifarra, i així adaptant-nos a cada moment de l’any.

 

Canviant una mica de terç, i ara us volem preguntar com a caps de cuina, com a Yolanda i com a Miriam, què aporteu al Blau de Mar?

Un segell personal. Per a nosaltres, aquest projecte comença quan vam aparèixer amb el nostre antic restaurant al Joc de Cartes de TV3. Allò ens va donar molta visibilitat i una de les coses que va suposar va ser el fet que els propietaris del restaurant ens coneguessin i ens oferissin de portar la nostra cuina i les nostres idees al Blau de Mar, aquí a la zona més marinera d’Arenys de Mar.

Equip del restaurant Blau de Mar a Arenys de Mar
Fotografia: Blau de Mar

Condiciona el fet de treballar en un espai tan idíl·lic?

Suposo que sí. Estem en una casa indiana preciosa i l’espai és tan lluminós i té tanta força que al final dónes més valor als plats. Suposo que això forma part de la gastronomia: és important què es menja però també on es menja…
 

Quina és la vostra meta de futur a l’hora de pensar en l’evolució del restaurant?

El gran objectiu és convertir el Blau de Mar en un restaurant de tot l’any. Que no sigui un lloc d’estiu amb una oferta gastronòmica limitada a la temporada. Per això també intentem fugir una mica del tòpic del restaurant d’arrossos que comentàvem. Volem desmarcar-nos, i tot i que veiem que tenen sentit a la carta i que formen part de la nostra filosofia, no els volem tenir com a actor principal. Trobem molt més interessant la idea de platets, dels àpats pensats per compartir amb la parella o els amics…
 

Per acabar, què significa ser un gourmet?

Per a nosaltres, el concepte de gourmet va molt lligat amb la idea de l’apassionat de la cuina. No amb l’intrèpid que prova de tot o amb la persona amb molta experiència a l’hora de visitar restaurants. Per a nosaltres, un gourmet està obligat a saber com es prepara una croqueta, per exemple. A saber que porta llet, farina, mantega, etc. Perquè és l’única manera de poder apreciar realment la laboriositat i la feina que hi ha darrere un plat.

Un plat de tonyina del restaurant Blau de Mar a Arenys de Mar
Fotografia: Blau de Mar