Suka: Viatges gastronòmics amb accent mediterrani Coneixem la filosofia un dels restaurants més interessants i creatius de Mataró

Un servei del restaurant Suka de Mataró

Article publicat: Juliol 2016

  

Encara que sovint se’ls confongui amb un japonès per la fonètica oriental i un punt nipona del seu nom, el Suka és un dels restaurants gastronòmicament més heterogenis de la comarca. Fanàtics absoluts dels productes internacionals, podríem definir la seva cuina com un viatge gastronòmic constant, a mig camí entre la cuina tradicional i les receptes més contemporànies.
 
Una proposta atractiva i sens dubte arriscada, que mirarem d’entendre una mica millor parlant amb en Jess Fitó, en Jorge Beltrán i la Belen Fitó, responsables i ideòlegs del projecte.

Ens agrada molt la cuina asiàtica, la cuina sud-americana… i això fa que la nostra gastronomia estigui molt en contacte amb aquests continents

Com ens definiríeu el Suka?

Com un restaurant viu i molt i molt inquiet, dedicat a la cuina de fusió. Ens agrada molt la cuina asiàtica, la cuina sud-americana… i això fa que la nostra gastronomia estigui molt en contacte amb aquests continents. Aconseguint un resultat molt atractiu, on es mariden plats de tota la vida amb ingredients i tècniques atrevides i amb un punt d’exotisme.

 

Què trobarà el visitant als vostres plats?

Molt de treball, tant conceptualment com creativament. D’una banda, perquè ens agrada estar a l’última, i sempre estem voltant per fires i mercats per incorporar, al nostre repertori, les últimes tendències del sector.
 
I, d’una altra, perquè mirem de treballar molt els nostres plats, intentant sempre sorprendre els clients. El menú degustació, per exemple, un menú elaborat de nou plats, el canviem cada setmana…

Restaurant Suka Mataró
Fotografia: Suka Restaurant

D’on surt tanta inspiració?

Doncs bàsicament de la idea aquesta que us comentava d’estar a l’última. Per nosaltres és molt important, de tant en tant, fer escapades i anar tastant coses noves aquí i allà. Hem estat al Madrid Fusión, per exemple, al mercat de Sant Sebastià… ens ajuda molt a no estancar-nos. A tenir ganes d’oferir coses noves al públic.
 
Ara, perquè us en feu una idea, introduirem còctels amb esferificacions a la carta, un plat que, si no arribem a anar a fires, mai hagués arribat al restaurant de Mataró.

 

Sona molt bé…

Sí, és un plat que volem servir de benvinguda, amb una esfera de vermut, una anxova i taronja… esperem sorprendre molt.

Un plat del restaurant Suka de Mataró
Fotografia: Suka Restaurant

Dèiem a la introducció que el nom de Suka té un toc oriental. Era la vostra intenció a l’hora de batejar el projecte?

De cap manera, ha estat una etiqueta que ens ha posat la gent, i que ha causat certa confusió en el nostre públic. Si ho arribem a saber, potser ens plantegem un altre nom, perquè ens agradi o no, les etiquetes en gastronomia són importants. Volíem un nom curt, fàcil de recordar, com Hojasanta o Manorota, dos noms de restaurants de Barcelona que ens agraden perquè són senzills i tenen una cosa que els fa especials.
 
En un principi ens havíem de dir “Sa Santa Cuina”, perquè veníem de treballar una temporada molt llarga a Eivissa, però de mica en mica el projecte va anar evolucionant, i entre influències i inspiració vam arribar a Suka, que ens semblava que complia tots els requisits i lligava amb una idea, la de sucar pa, que tenia molt a veure amb la cuina que volíem oferir.

L'equip de cuina del restaurant Suka de Mataró preparant un dels seus plats
Fotografia: Suka Restaurant

Durant els vostres inicis, us autodefiníeu com un taller de tapes, però ara cada vegada més fugiu d’aquesta etiqueta, a què és deguda aquesta evolució?

És una d’aquelles coses que vas aprenent a mesura que vas treballant. En un principi pensàvem que parlar de tapes era ideal per identificar la cuina de tastets que volíem proposar, però ben aviat ens vam donar compte, a través del feedback que ens donaven els clients, que el nostre concepte no anava cap a les tapes, perquè ens agrada treballar amb plats molt més generosos. No tenia sentit oferir una carta on els clients haguessin de triar 6 o 7 plats, quan amb tres o quatre quedarien tips.

 

Què significa ser un gourmet?

Un gourmet és una persona amb paladar, capaç d’identificar els gustos dels productes que està menjant. Una persona que sap diferenciar, per exemple, una tonyina blue finn d’una yellow finn, només tastant-la. És una cosa que en un principi pot semblar fàcil, però requereix amor per la gastronomia i ganes d’aprendre, dues de les qualitats més bàsiques que tot bon gourmet hauria de tenir.

Un plat del restaurant Suka de Mataró
Fotografia: Suka Restaurant