La revista gastronòmica del Maresme

Instagramers Gastronòmics vol. 5. Dolors Mateu La meva filosofia sempre ha estat la d’intentar donar un cop de mà, tocant molt de peus a terra. I com que a mi m’agrada compartir el que faig, per mi tot el que sigui aparèixer en mitjans de comunicació o en llibres sempre és una gran satisfacció. persona no disposa d’un ingredient, pot fer el mateix plat amb un altre de semblant…

Portada del blog de la cuina de la dolorss

Cuina senzilla, humil i d’arrel catalana. Aquesta és la carta de presentació de la @Dolorssmateu, una de les blogueres més antigues, prolífiques i consolidades del panorama culinari català.
 
Amb més de 1500 receptes a l’esquena, un llibre publicat per l’editorial Planeta i tres més en camí, parlem amb ella per conèixer la seva trajectòria i per entendre, de primera mà, què suposa ser una de les cuineres més influents del panorama digital català.

…una cosa que crec que em diferencia són les opcions que dono en cada recepta. Pensar que si una persona no disposa d’un ingredient, pot fer el mateix plat amb un altre de semblant…

Com comença el projecte de @DolorssMateu?

Quan vaig fer 50 anys, el meu home i els meus fills em van regalar l’adreça del meu blog. Feia mesos que tenia en ment anar fent un recopilatori de receptes que feia a casa per posar-les en un pen i donar-les als meus fills quan s’independitzessin. No tinc anotada cap recepta de la meva mare, i no volia que a ells els passés el mateix.
 
Així que vaig començar una feina de recopilació, on a base de words i de fotografies anava omplint un pen. Era una cosa personal, i sense cap altra ambició més enllà de la que us dic, deixar receptes per als meus fills. Fins que va arribar el dia del meu aniversari, em van regalar el blog i em van dir, “perquè a més de compartir les receptes amb nosaltres, les puguis compartir amb tothom”.

 

Com va ser l’acollida del públic?

En un principi no mirava les visites. Publicava una recepta diària i em pensava que només hi entrava jo. Fins que al cap d’uns mesos vaig instal·lar un comptador i vaig veure que tenia 7000 visites acumulades.
 
I vaig dir, ”què està passant? Jo no hi he entrat tantes vegades!”. Va ser un punt d’inflexió que em va ajudar a tirar endavant i a anar-hi afegint més coses. A deixar de treballar amb les receptes que feia més sovint i que tenia més “pamades” per anar afegint variacions i obligar-me a treballar amb coses diferents.


Fotografia: Cocinillas – El Español

Què creus que hi veu la gent al teu perfil?

Receptes fàcils de fer que es poden explicar en poques línies, i que realment surten, perquè les he provat diverses vegades. També, una cosa que crec que em diferencia són les opcions que dono en cada recepta. Pensar que si una persona no disposa d’un ingredient, pot fer el mateix plat amb un altre de semblant, o donar opcions per a celíacs. De fet, a les meves receptes, les notes o els suggeriments sovint ocupen molt més que les receptes en si.
 
A més d’un repertori ampli i variat, casolà, amb productes fàcils de trobar a les botigues. També introdueixo altres aspectes relacionats amb la cuina, com per exemple les conserves, que enriqueixen el blog i fan que hi arribi gent de moltes direccions.

 

Com valores el fet que el blog t’hagi dut a publicar un llibre o a sortir per televisió?

La meva filosofia sempre ha estat la d’intentar donar un cop de mà, tocant molt de peus a terra. I com que a mi m’agrada compartir el que faig, per mi tot el que sigui aparèixer en mitjans de comunicació o en llibres sempre és una gran satisfacció, perquè faig un tipus de cuina pensada per arribar a molta gent.
 
Quan era més jove, per mi la cuina estava mig amagada dins els llibres, i sovint no podia fer plats o menús perquè no tenia accés a la informació per poder-los fer. I sóc molt conscient del gran canvi que ha provocat Internet, i de les possibilitats i l’ajuda que suposa.


Fotografia: @dolorssmateu

També fas tallers, on ensenyes a cuinar en viu i en directe…

Sí, i és una cosa molt satisfactòria, perquè sovint veus que ajuda a despertar molt el cuquet i les ganes de cuinar de la gent. Els hi ensenyes una cosa amb presència, però a la vegada fàcil de fer i et diuen “doncs això és molt més fàcil del que em pensava”. I veus en primera persona com els hi entra aquest cuquet que porta les ganes de cuinar…

 

Últimament, es parla molt dels influencers i de la seva relació amb les marques. Com a influencer gastronòmica, com valores la teva relació amb les empreses del sector…

És una cosa que ha vingut de nou i a les que tots ens hem hagut d’acostumar. I on tots hem hagut d’aprendre a respectar-nos a nosaltres mateixos. A mi, en un principi em convidaven a anar a Barcelona a un event i baixava des de Balaguer i cobrint totes les despeses. A mi m’agrada ensenyar i m’agrada aprendre, i si l’event era molt interessant, estava disposada a fer el sacrifici… Però a la llarga t’adones que les coses no són tant de bona fe. Que si algú guanya diners amb el teu temps, tens dret a com a mínim cobrir les teves despeses, el valor del teu temps i del teu saber.


Fotografia: @dolorssmateu

Per acabar, cada dia s’obren més blogs de cuina, i hi ha més gent en el sector. Com notes la competència?

Doncs mira, ara al gener del 2018 farà 10 anys que tinc el blog, i la veritat és que no noto la competència. Suposo que perquè jo no ho faig per guanyar-m’hi la vida, i això em treu molta pressió. Però la veritat és que es poden comptar amb els dits de les mans blogs com el meu, que després de 10 anys a la xarxa encara continuïn actius

 

Guia de restaurants gourmet