Guingueta Vaivé: platets gourmet a peu de platja Coneixem l'interior d'un dels "xiringuitos" més indispensables de la costa del Maresme
Ressituada al centre de la gran platja central de Cabrera de Mar des de fa tres temporades, la Guingueta Vaivé és un d’aquells “xiringuitos” que no poden faltar a l’agenda de tot bon gourmet. Un projecte que enguany celebra els 10 anys de vida, el qual coneixem de primera mà parlant amb en Santi i la Carla, els seus dos responsables.
(…) el nostre és un projecte que, des del primer dia, sempre s’ha preocupat molt per la cuina i per intentar fer plats curiosos capaços de sorprendre el visitant
Què és el VaivéCom el definiríeu?
Suposo que el que millor ens definiria seria parlar d’un xiringuito, perquè per ubicació i per entorn és el que som; però a la vegada també com un restaurant, perquè el nostre és un projecte que, des del primer dia, sempre s’ha preocupat molt per la cuina i per intentar fer plats curiosos capaços de sorprendre el visitant.
Estaríeu d’acord en catalogar-vos com a “xiringuito gastronòmic”?
Completament. La gastronomia de guingueta, durant molts anys, ha estat instal·lada en el peixet fregit, les quatre tapes estrella de sempre i els arrossos. És el que ve de gust menjar a peu de platja i l’ABC d’un xiringuito. Però cada vegada el món s’ha anat fent una mica més gourmet i molts xiringuitos hem anat avançant amb ell, intentant donar una volta als nostres plats. Mirant de treballar amb propostes més contemporànies com un Tataki de tonyina, per exemple. Plats que surten una mica de la carta normal del sector i que et porten a aquesta idea del “xiringuito gastronòmic”.
Fotografia: Guingueta Vaivé
Ens podríeu resumir el Vaivé amb un plat?
És difícil de dir perquè intentem que tots els nostres plats tinguin una història darrere, però suposo que el referent indiscutible de la casa és l’arròs. Sigui la paella marinera, l’arròs negre o el caldós de llamàntol. Tots tenen un punt en comú, podríem dir que molt gastronòmic. Aquella il·lusió de fer el seu suquet durant 3 o 4 hores, de treballar molt bé cada verdureta o peix que li afegeixes. I a la vegada sintetitza l’encant del xiringuito. L’estiu, la platgeta, la copa de vi blanc, la paella. Aquesta és l’essència del que volem que el visitant senti a casa nostra.
Una curiositat, d’on prové el nom Vaivé?
Doncs bàsicament de la idea de temporalitat estiu-hivern que va lligada al “xiringuito”. Va i ve. Hi és i no hi és. També del vaivé del mar, el qual sempre ha format part de nosaltres. I fins i tot en els nostres inicis, quan estàvem ubicats a la punta de la platja i la gent havia de fer un passeig per venir a visitar-nos.
Fotografia: Guingueta Vaivé
Agafant el fil dels vostres inicis, què ha canviat d’aquell primer Vaivé?
Crec que el més important és que tot l’equip ens hem anat fent més professionals. Vam començar amb molta il·lusió, amb un punt molt familiar, molt jove, molta proximitat. I amb els anys, tot i que sempre hem volgut mantenir la nostra essència, hem entès de la importància de fer que cada peça encaixi al seu lloc. De la importància d’un servei o d’una cuina realment organitzada per poder oferir el que vols als teus clients.
Fa tres anys canvieu la vostra ubicació per ocupar un espai més central a la platja. Heu notat molt el canvi?
L’hem notat. Al cap i a la fi, aquí darrere tens un pàrquing, l’estació de tren, i un trànsit de gent molt més gran. I això es nota i podríem dir que ha estat un pas endavant. També ens ha permès fer casaments, que és una cosa que aquest any està funcionant molt bé. O poder organitzar esdeveniments que també tenen molta sortida i lliguen molt amb l’esperit del nostre projecte.
Fotografia: Guingueta Vaivé
La platja és una porta d’entrada a la cuina del Maresme?
Doncs des del nostre punt de vista, sí. Realment tenim molta gent de Barcelona, per exemple, que el cap de setmana agafa el tren i arriba fins a Cabrera. I després també, des de fa un parell d’estius, es nota molt l’onada expansiva de Barcelona pel que fa a turisme. De fet només cal veure l’oferta turística de Vilassar, per exemple, i el seu boom amb els apartaments turístics. I això a nivell culinari suposa un punt d’entrada molt bo perquè molta gent descobreixi el Maresme gastronòmic.
Per acabar, què significa ser un gourmet?
Per nosaltres un gourmet és una persona de contextos. Algú amb ganes de provar coses, però de provar-les en el lloc i el moment indicats per poder apreciar-les amb tot el seu potencial. Agafem el món del vi, per exemple. Cap gourmet es beuria un vi negre a la platja sota un sol de justícia. No és el seu lloc. No val tastar per tastar. I un gourmet ho sap. I es mou, o canvia de plat si fa falta. Però sempre respecta el context.
Fotografia: Guingueta Vaivé