El Racó del Navegant: cuina de festa major Coneixem la filosofia d'un dels restaurants més interessants del Port Balís de Sant Andreu de Llavaneres

El Racó del Navegant: cuina de festa major

Article publicat: Febrer 2019
  
És igual el dia de la setmana que el visitis. No importa si el dia és gris, si el cel és blau o si et trobes enmig d’una dolça nit de primavera. Si una cosa ha distingit El Racó del Navegant al llarg dels seus 25 anys de carrera, és la seva vocació per convertir qualsevol visita al seu restaurant en un autèntic àpat de festa major. Una filosofia centrada en el prestigi que aquest mes hem tingut el plaer de conèixer de primera mà, conversant amb la Rosa i la Mònica, les seves dues responsables.

La nostra base són els més de 450 llibres de cuina recopilats d’una època en què encara no existia internet, el bon producte que defineix tots els nostres plats i sobretot l’amor per la feina ben feta.

Què és el Racó del Navegant?

Un restaurant on respirar i on gaudir de la vida a través de la gastronomia. Estem en una societat que viu de pressa, que inevitablement ens porta tot tipus de preocupacions, siguin familiars, laborals o directament existencials. I a El Racó del Navegant intentem que sigui un parèntesi a tot aquest soroll. Un restaurant on arribes atabalat i el primer que tens a taula és una copa de cava i una coseta per picar. Un restaurant amb una ànima oberta i completament acollidora.

 

Com definiríeu la vostra cuina?

La nostra és una cuina de tota la vida, encara que en certa manera modernitzada. La nostra base són els més de 450 llibres de cuina recopilats d’una època en què encara no existia internet, el bon producte que defineix tots els nostres plats i sobretot l’amor per la feina ben feta. Un ingredient que encara que sembli menor, resulta imprescindible per la nostra manera d’entendre aquest ofici.

Un llenguado a la meuniere del Racó del Navegant a Sant Andreu de Llavaneres
Fotografia: @elracodelnavegant

Ens podeu resumir la vostra cuina en un plat?

Seria fàcil mencionar el nostre Milfulls de Llamàntol, que és un plat que fem des del primer dia. Però la nostra cuina és una altra cosa. És entendre que cada detall és important. Les nostres croquetes per exemple, tenen un toc de nou moscada que les defineix i que queda gravada a la ment de qui les tasta. La nostra feina és ser minuciosos i posar aquest amor del qual us parlava en cada plat, per tal que sempre quedin igual de bones. Els petits detalls són els que fan la casa gran.

 

Sou un restaurant que també es caracteritza per treballar molt bé la sala…

És que la sala és molt important i és el gran oblidat de la cuina contemporània. Ja no es troben restaurants amb cambrers capaços de treure l’espina d’un llenguado o de preparar un Steak Tàrtar davant del client. Un detall que, per més que sembli que estigui condemnat a desaparèixer, forma part del que nosaltres entenem com a “experiència a l’hora d’anar a un restaurant”. Una experiència que porta implícita una idea de festa major, de celebració. I pensem que és un valor que val la pena conservar. De fet, nosaltres som un restaurant que es caracteritza molt per aquesta idea. Tenim molta gent que ve a casa nostra a viure un àpat especial. Sigui per un aniversari, perquè és el seu dia de festa o simplement perquè tenen ganes de trencar amb la rutina. I perquè això passi, tots els elements del restaurant han d’estar perfectament sincronitzats i han de tenir el seu pes específic.

Uns pèsols frescos del Racó del Navegant
Fotografia: @elracodelnavegant

Parlem ara del Racó 19, el restaurant que vau obrir el 2017 dins del Golf de Sant Vicenç de Montalt. Què suposa aquesta expansió per a vosaltres?

Doncs primer de tot suposa un repte gastronòmic. Perquè tot i que seguim la mateixa línia en tots dos restaurants, la carta és completament diferent d’un lloc respecte a l’altre. El Racó del Navegant està situat al Port Balís i seguim una direcció molt i molt marinera, com no podria ser d’una altra manera.
  
En canvi, el Racó 19 està situat en un entorn idíl·lic en una zona de muntanya i això ens demana reinventar completament la nostra carta. Allà fem cargols, treballem molt la brasa i en definitiva, servim plats que són molt més lògics amb l’entorn. A més, utilitzem l’espai per oferir una proposta d’esdeveniments, des de celebracions d’aniversari o petites festes de caire familiar fins a grans casaments, que són l’estrella absoluta i que fins ara no havíem pogut treballar mai i sobre la que teníem molta demanda.

 

Per acabar, què significa ser un gourmet?

Un gourmet és algú que mai seurà a taula i catalogarà un plat com a bo o dolent. Perquè sap que darrere de cada plat hi ha molta feina. Un gourmet no pot tastar una salsa al Cafè París i dir-te que és dolenta. Entre altres coses perquè sap perfectament que en la seva preparació hi entren 27 ingredients. Reduir les coses a bo o dolent és una falta de respecte no només a la feina del cuiner que ha estat una bona estona per preparar aquell plat, sinó al treball de totes les persones que intervenen en el procés de preparació. Saber respectar la feina dels altres, i sobretot entendre-la, és el que et fa ser un veritable i autèntic gourmet.

Una persona tira una fotografia al Racó del Navegant
Fotografia: @elracodelnavegant