Descobrint Sant Andreu de Llavaneres Coneixem un dels pobles gastronòmicament més interessants del Maresme

Article publicat: Juliol 2015

Gràcies als seus pèsols suaus i delicats, o a les seves excel·lents coques de pinyons farcides de crema, Sant Andreu de Llavaneres és famós per ser un dels pobles gastronòmicament més interessants del Maresme.
 
Ple de tresors per descobrir, avui us convidem a què gaudiu amb nosaltres dels encants d’una de les viles amb més història de la comarca.

Abans de començar: Un consell

Abans de començar, un avís per navegants. Sant Andreu de Llavaneres és un poble dividit en dos grans nuclis urbans. Un primer situat a tocar de la costa, conformat per un antic barri de pescadors, i un segon ubicat a una distància considerable que acull el nucli històric de la vila. Si el voleu visitar, us aconsellem que agafeu el cotxe, ja que és probable que la caminada entre els dos nuclis se us faci molt feixuga. A més, aparcar resulta relativament fàcil. Sobretot al nucli urbà, on l’antic camp de futbol municipal s’ha habilitat recentment com un gran pàrquing públic.

El centre de Sant Andreu de Llavaneres

Primera parada: Una volta pel casc antic

D’accés per als vianants i encara amb aromes de poble de tota la vida, el casc antic de Llavaneres és l’opció perfecta per fer la primera parada en la nostra ruta turística i estirar una mica les cames després del viatge amb cotxe.
 
Ple de boniques construccions modernistes, fruit d’un passat on la comarca era territori d’estiueig de la burgesia barcelonina, el centre de Llavaneres destaca per conservar una essència i un estil molt característics. Casolà i a la vegada senyorial. Evidentment, en destaquen edificacions històriques com Ca l’Alfaro o la seva Església Parroquial.
 
Però uns gourmets com nosaltres no podem deixar de destacar les quatre pastisseries de la zona, les úniques que compten amb la certificació de qualitat d’elaborar l’autèntica Coca de Llavaneres. Una parada obligatòria per començar la visita de la manera més dolça possible.

Interior del Casc Antic de Sant Andreu de Llavaneres
Fotografia: @Darix_Silva

Segona parada: Rutes a peu

Una vegada hem estirat les cames, tenim dues grans propostes per vosaltres. La primera directament pensada per tots aquells que tinguin ganes de fer una bona caminada envoltats de natura. I és que Llavaneres compta amb un gran nombre d’excursions que estem segurs que faran les delícies dels més aventurers. Amb origen la majoria d’elles a la font de la Llorita, la nostra preferida és la que porta fins als Rocs de Can Magí, un antic poblat neolític de la comarca.

Bolets en un bosc de Sant Andreu de Llavaneres
Fotografia:@Carmebugu

Tercera Parada: El Museu Municipal

Si sou més de fer visites tranquil·les o si simplement no teniu ganes de caminar tant, us recomanem que visiteu el Museu Municipal del poble. Situat a l’edifici de Can Caralt, una antiga masia del segle XVIII, el museu acull una col·lecció variada de pintura i escultura, on també destaquen una bona col·lecció d’objectes històrics. Com per exemple el seu interessantíssim recull de càmeres i projectors del segle XIX.

Museu Municipal de Sant Andreu de Llavaneres
Fotografia: Museu Municipal de Sant Andreu de Llavaneres

Quarta Parada: Un dinar al port

Tot i que el nucli urbà compta amb una bona oferta de restaurants a visitar, hem volgut acabar aquesta ruta a la zona del barri mariner del poble. Una zona presidida pel Port Balís, un gran port esportiu que acull alguns dels restaurants més gourmets i delicats de vila. Un espai que, com tot Llavaneres, estem convençuts que farà les delícies dels més sibarites i on volem destacar restaurants com L’Oliver o El Racó del Navegant.

Restaurant l'Oliver del Port Balís de Sant Andreu de Llavaneres
Fotografia: @loliver.restaurant