Lumber: un viatge a la gastronomia rústica americana Un ambient càlid i proper, racions generoses de gustos intensos i molt d’amor per la gastronomia nord-americana

Lumber: un viatge a la gastronomia rústica americana

Article publicat: Maig 2016
  
Un ambient càlid i proper, racions generoses de gustos intensos i molt d’amor per la gastronomia nord-americana. Aquests són els pilars sobre els quals se sustenta el restaurant Lumber, un local especialitzat en cuina clàssica del nord dels Estats Units, que amb poc més d’un any de vida ha aconseguit fer-se un lloc en el panorama gastronòmic maresmenc.

Ens agrada imaginar que de portes enfora del restaurant només hi ha bosc, i que aquí dintre estem una mica aïllats del món, que tot passa al seu ritme

Abans de començar, què és el Lumber, com ens el definiríeu?

El definiríem com un lloc especial, podríem dir que com una cabanya enmig de la ciutat. Ens agrada imaginar que de portes enfora del restaurant només hi ha bosc, i que aquí dintre estem una mica aïllats del món, que tot passa al seu ritme. Treballem la gastronomia americana en un ambient típicament americà.

  

Què us va inspirar a l’hora de muntar el restaurant?

A tots dos ens apassionava la cultura americana. I després de passar-hi diferents temporades i d’agafar experiència en el món de l’hostaleria vam decidir fer el salt. Al principi, la idea era fer una cosa amb molta llum, molt estil Las Vegas.
 
Però després, a mesura que vam anar treballant en el projecte, ens va inspirar molt la figura d’en Bon Iver. Un cantant de folk de Wisconsin, que després de patir una malaltia va anar a viure una temporada en una cabanya del seu pare a les muntanyes. Va ser el punt d’inici que va començar a donar forma al projecte.

Un plat del restaurant Lumber de Mataró
Fotografia: @linsdejeuner

Com ens explicaríeu la vostra gastronomia?

La manera d’entendre la cuina és la típica que podreu tastar a la zona del nord dels Estats Units. Treballem amb racions abundants, amb cérvol, amb vedella, amb senglar, amb carns 100% americanes que ens permeten donar un valor afegit als nostres plats.

  

Quina diferència hi ha entre la carn europea i l’americana?

Doncs principalment la manera com ha estat treballada; en el cas del cérvol, per exemple, s’explica perfectament. El cérvol europeu és principalment un plat de caça, pel que la carn és dura, indicada per estufats, guisats i plats molt elaborats. En canvi, el cérvol americà és de granja, pel que la carn és molt més tendra i melosa, i es pot servir, per exemple, en forma de filet.

Carta del restaurant Lumber de Mataró
Fotografia: @nuriaplu

Creieu que podríeu passar per un restaurant autèntic als Estats Units?

I tant, per gustos i per estètica podríem ser un restaurant de Wyoming, de Wisconsin que comentàvem abans o fins i tot de Montana, a la zona de Canadà. Evidentment hem hagut d’adaptar detalls a la manera europea d’entendre la gastronomia, com per exemple en la beguda o en la quantitat de menjar que porten els plats, però conservem molt l’essència americana.

  

La cuina americana tradicionalment ha estat vista com a poc saludable. Us ha costat introduir el concepte en el mercat?

No massa, suposo perquè nosaltres sempre hem tingut clar que volíem ser un establiment obert. Des del primer dia hem tingut opcions a la carta per vegetarians, per evitar que un grup pogués quedar dividit a l’hora de venir al Lumber i només trobessin plats amb carn.
 
A més, el tema de les hamburgueses, que potser estava associat més a tot el concepte de fast food i menjar poc saludable s’ha culturitzat bastant amb tota l’entrada de les burgers gourmet, i això també ha ajudat a netejar una mica aquesta imatge més banalitzada que tenia la gastronomia americana.

Interior del restaurant Lumber de Mataró
Fotografia: @lumbergroup

Fa poc heu obert un nou projecte porta per porta amb el restaurant, el Lumber Bar…

Sí, sempre hem tingut la idea de complementar el projecte del restaurant i obrir un bar seguint la nostra línia, ens ha semblat l’evolució més lògica. D’aquesta manera, l’experiència dels clients queda més completa, ja que tenen la possibilitat de prendre alguna cosa bé sigui abans o després de sopar.

  

Per acabar, quina valoració en feu d’aquest primer any i escaig de vida?

Doncs si ens haguéssim de posar una puntuació de l’1 al 10, tenint en compte el que esperàvem a l’inici i el lloc on ens trobem ara mateix, ens donaríem un 8. Estem molt contents amb la feina feta, molt. Però som inconformistes, i sempre aspirem a fer les coses una mica millor, per això pensem que el 8 seria la nota més justa.
 
Els que sí que es mereixen un 10 són els nostres clients. La rebuda, la manera com ens han donat el seu suport, el milió de petits detalls que ens enduem… ens falten paraules per agrair tot el seu caliu. Per això és tan important per nosaltres pensar a millorar, és la millor manera que tenim de tornar-los tot el seu suport.

Una taula al restaurant Lumber de Mataró
Fotografia: @silviacastejon