La revista gastronòmica del Maresme

Les 13 (Arenys de Mar) Reinventant la cuina tradicional

Restaurant Les 13 (Arenys de Mar)

Situat a la part més alta d’Arenys de Mar, enganxat a la que es coneix com a Riera del Pare Fita, trobem Les 13. Un petit restaurant slowfood especialitzat en cuina catalana que amaga una de les cartes més creatives i refrescants del panorama gastronòmic maresmenc. Una proposta senzilla i complicada a la vegada, capaç de suportar amb naturalitat l’exigent etiqueta de “reinventors de la cuina tradicional”.
 
Amb una filosofia desenfadada on els platets per compartir són els protagonistes absoluts en tots els seus serveis, es tracta d’un restaurant ideal per visitar en escapades íntimes. Sigui acompanyats per la parella o rodejats d’un grup d’amics de morro fi.

Una proposta senzilla i complicada a la vegada, capaç de suportar amb naturalitat l’exigent etiqueta de “reinventors de la cuina tradicional”.

El local

El primer que cal a l’hora de treballar sobre qualsevol evolució creativa és establir una bona base sobre la qual començar a construir el nou discurs. En el cas de Les 13, aquesta base és sens dubte el seu local. Un espai senzill d’estovalles a quadres i fotografies històriques que contextualitza el menjador dins l’imaginari col·lectiu del que hauria de ser un restaurant de cuina de tota la vida.
 
Un punt de partida casolà que lliga perfectament amb les idees de la cuina, i que dóna lloc a un local acollidor amb un ampli menjador interior on poder gaudir, sense molèsties, dels plaers d’una bona conversa.
 
A nivell pràctic, ressenyar que Les 13 es troba en un barri rodejat d’una àmplia zona blava (gratuïta en els serveis de migdia i nit), on podreu deixar el cotxe sense problemes.

Menjador interior del restaurant Les13 d'Arenys de Mar
Fotografia: Eryck J

La seva cuina

Tres són els pilars sobre els quals es construeix el concepte gastronòmic de Les 13. D’una banda el producte ecològic i de proximitat que porta implícita l’idea slowfood que envolta el projecte. De l’altra el concepte de temporada, podríem dir que inseparable d’aquesta idea de tradicionalitat sobre la qual es basa la creativitat del restaurant; i finalment l’impecable currículum de la seva xef Yolanda Majó, que tot i situar-se en un admirable segon pla, resulta una garantia absoluta davant de cada nova creació que surt de cuina.
 
Dit això, ens hem de situar en una carta oberta basada en els ja mencionats platets, on brillen amb llum pròpia creacions com la seva xatonada amb morro de bacallà, el seu rotllo de salmó marinat amb crema de formatge Murgó, el seu entrepà de fricandó, el seu carpaccio de gambes d’Arenys, la seva botifarra eco esparracada amb trinxat o la seva parmentier trufada amb ou eco i tòfona negra. Tot regat amb una més que mencionable carta de vins de proximitat.
 
Finalment, pel que fa a preus, hem de situar la carta entre els 25€ i els 30€ per persona. A més, cal tenir en compte que els migdies de dilluns i divendres Les 13 compta amb una fórmula migdia, on podreu tastar a base de platets algunes de les creacions més mítiques de la seva carta a un preu de 15€ per comensal.

Patates Braves del restaurant Les13 de Arenys de Mar
Fotografia: @restaurantles13

Un plat de butifarra del restaurant Les13 d'Arenys de Mar
Fotografia: @restaurantles13

Un plat del restaurant Les 13 d'Arenys de Mar
Fotografia: @restaurantles13

Guia de restaurants gourmet