Foodie Healthy: Què és la Cuina Energètica? Coneixem un dels moviments probablement menys coneguts en l’univers "healthy"

“Menjar en cada moment el que el cos necessita. En dies calorosos, aliments destinats a refrescar-nos. En dies en què hem estat sotmesos a estrès o a grans dosis de pressió, aliments preparats per relaxar-nos. I en dies grisos, aliments capaços de provocar-nos un somriure”.
 
Amb aquesta filosofia se’ns presenta la Cuina Energètica, un dels moviments probablement menys coneguts en l’univers Foodie Healthy del nostre país. A continuació, us presentem un repàs a les seves principals característiques, que hem elaborat conjuntament amb els responsables del restaurant Natural de Vilassar de Mar, un dels seus principals valedors a la comarca.

Digestions ràpides i energètiques per poder continuar treballant o fent esport. Si haguéssim de fer una llista d’atractius de la Cuina Energètica, molt probablement ens trobaríem amb aquests arguments com a centrals a l’hora de definir part dels beneficis del seu consum.

Orígens: Montse Bradford

Derivat de la cuina macrobiòtica, l’Energètic és un moviment gastronòmic que va arribar a Europa de mà de la Montse Bradford. Un corrent obert i ecològic, que busca sustentar equilibradament a les persones a partir d’una anàlisi, tant del seu estat d’ànim com de la seva constitució.
 
Així per exemple, en l’aspecte més anatòmic, l’alimentació ha de ser lleugerament diferent en una persona que es consideri més fredolica que no en una altra de més calorosa. Buscant solucions nutricionals en les matèries primeres per equilibrar les possibles carències de cada individu.

Un llibre sobre Cuina Energètica
Fotografia: @maresmegourmet

Verdures, Llegums i Peixos

A contrari del que pugui semblar a simple vista, per la seva associació amb el vegetarianisme, l’energètica no és una cuina vegetariana. I no ho és perquè, tot i basar-se en gran part en l’ús de les verdures de temporada i els llegums, els peixos frescos també tenen una presència en aquesta dieta.
 
L’objectiu, tal com ens expliquen des del restaurant Natural, és l’equilibri: “La idea és menjar cada dia una proteïna diferent. Tenim les vegetals, provinents del tofu, el seitan i el tempeh. Les que obtenim de les barreges de llegums i cereals. I un o dos cops a la setmana, les del peix fresc. En definitiva, totes les proteïnes que es poden ingerir en una dieta perfectament ordenada.

Una taula del restaurant Natural
Fotografia: @natural_restaurant

Una filosofia ètica

Més enllà de la clara sensibilització ecològica i slowfood de la cuina energètica, gran part de la raó de ser d’aquesta filosofia es basa en una qüestió ètica en l’ús dels recursos alimentaris del planeta.
 
Així, els deixebles d’aquesta filosofia, consideren que menjar animals és un desperdici de recursos, ja que amb tots els cereals que es necessiten per poder alimentar a tots els animals que després menjarà una part de la societat, es podria alimentar a tota la humanitat.

Un plat del restaurant Natural de Vilassar de mar
Fotografia: @natural_restaurant

Esperit creatiu

Més enllà de les qüestions ètiques i nutricionals, volem destacar l’esperit creatiu de la disciplina. I és que la cuina energètica no es limita a una simple combinació de verdures o cereals, sinó que busca l’estètica i el sabor en totes les seves creacions.
 
D’aquesta manera ens trobem amb dues línies creatives clarament marcades. D’una banda l’estrictament lligada al receptari, amb interpretacions clàssiques -en el cas del Natural- de la cuina catalana; i de l’altra, la vinculada als mateixos ingredients que serveixen com a matèria primera. Així, a causa del caràcter estacional de les verdures i a les seves pròpies característiques organolèptiques, bona part de la creativitat de la cuina energètica neix de la combinació de coccions i ingredients frescos.

Un dels menús del restaurant Natural de Vilassar de Mar
Fotografia: @natural_restaurant

Una dieta lleugera

Digestions ràpides i energètiques per poder continuar treballant o fent esport. Si haguéssim de fer una llista d’atractius de la Cuina Energètica, molt probablement ens trobaríem amb aquests arguments com a centrals a l’hora de definir part dels beneficis del seu consum.
 
I és que en una societat on cada vegada es dóna més valor als estils de vida saludables, és normal que les opcions enfocades cap a una visió healthy, però a la vegada foodie o gourmet de la cuina, tinguin cada vegada més el seu espai a la nostra gastronomia.

Un dels plats del restaurant Natural de Vilassar de Mar
Fotografia: @natural_restaurant


Natural (Vilassar de Mar)

Natural (Vilassar de Mar)

Els millors restaurants vegetarians del Maresme

Els millors restaurants vegetarians del Maresme