La revista gastronòmica del Maresme

Dues cerveses artesanes per descobrir el Maresme Us presentem dues de les marques més destacades de la comarca, inscrites en el cens de la Xarxa de Productes de la Terra - Maresme, per conèixer una mica millor el sector

Craft Beer

Fotografia: Tom Quandt

Històricament, el Maresme ha estat considerat terra de vins gràcies als fruits i a les alegries conreades a la seva petita D.O. Però des de fa uns anys, la feina ben feta d’un bon grapat d’enamorats de la cervesa l’està descobrint també com a un excel·lent productor de cerveses artesanes. Us presentem dues de les marques més destacades de la comarca, inscrites en el registre d’artesanes de la Xarxa de Productes de la Terra – Maresme.

Què és una cervesa artesana?

Tal com el seu nom indica, una artesana és una cervesa que s’ha fet a mà. És a dir, que s’ha produït seguint un procés manual, on l’element més important -més enllà de la matèria primera utilitzada- és l’habilitat i l’experiència del mestre artesà que s’ha responsabilitzat de la seva elaboració
 
Aquest fet suposa un producte singular que, com en el món del vi, varia anyada rere anyada els matisos del seu sabor.

Ampolles de cervesa artesana
Fotografia: Adam Wilson

Un producte local

Per concepte, les fàbriques de cervesa artesana són empreses d’una mida entre petita i mitjana, properes al consumidor i profundament arrelades al seu entorn. Un model de negoci centrat en l’excel·lència del producte final, on les edicions limitades i les col·laboracions amb empreses locals a nivell de distribució, sovint formen part del seu ADN.

Tipologies de cerveses artesanes

Existeixen dues grans maneres de distingir les cerveses artesanes: diferenciant els elements que s’han utilitzat en la seva producció i tenint en compte la seva fermentació.
 
Si ens fixem en el primer grup, trobarem dues grans famílies de cerveses: 1) les cerveses elaborades amb cereals, amb gustos suaus i sovint afruitats; i 2) les cerveses elaborades amb civada maltejada amb textures potents i amargues, que permeten als elaboradors jugar amb diferents matisos a l’hora de la seva elaboració.
 
I és dins la producció de cervesa de civada, la més popular dins el sector, on trobem una segona diferenciació basada en la temperatura de fermentació de la civada. D’aquesta manera, ens trobem amb dos grans blocs que a la vegada es ramificaran en mil i una variants. Les “Ale”, fermentades a alta temperatura, caracteritzades pels seus gustos especialment amargants i per ser servides a temperatura ambient, entre 12ºC i 18ºC; i les “Lager”, fermentades a baixa temperatura, amb un fons molt més suau i servides fredes, ja que tenen mal gust a temperatura ambient.

Una barra de cerveses artesanes
Fotografia: Stoater

Cerveses artesanes al Maresme

Destaquem dues productores artesanals de cervesa localitzades a la comarca, i inscrites al directori de la Xarxa de Productes de la Terra – Maresme.

Balate (Vilassar de Mar)

Concebuda com una cervesa gastronòmica, Balate és una marca realment diferent en el món de les artesanes. Tant per concepte, ja se serveix en restaurants d’Estrella Michelin com a substitut del tradicional vi de taula, com per una manera de treballar que trenca amb les categories tradicionals del sector, deixant enrere conceptes clàssics com cervesa torrada o rossa, per passar a parlar de gustos i maridatges. Una artesana singular, treballada amb un enfocament creatiu, natural i molt experiencial.

Cervesa Balate
Fotografia: Balate.me

La Montnegre (Canet de Mar)

La Montnegre neix en una botiga de Calella, especialitzada amb cerveses. El seu embrió va ser una cervesa d’encàrrec feta a mida per a un restaurant, que va donar les forces i la idea als seus tres socis, en Santi, en Pere i l’Adrià, per tirar la marca endavant. Molt compromesos amb el territori, van decidir batejar-la com a Montnegre, símbol d’un espai que els unia i que omplia de sentit la seva filosofia. El resultat ha estat un producte fet amb dedicació, solidari i, per sobre de tot, arrelat al seu entorn.

Cervesa Montnegre
Fotografia: Cervesa Montnegre

Guia de restaurants gourmet