Publicat: 2023
El programa belga “On n’est pas des pigeons” (“no som ximples”) ha realitzat un experiment sorprenent per posar a prova els experts en vi. Es volia comprovar si eren capaços de distingir entre un vi de supermercat i un vi de renom, tot i les diferències de preu i reputació. Els resultats han estat sorprenents i reveladors.
El sorprenent experiment
El programa de televisió va decidir introduir un vi de supermercat, de preu més econòmic, en un dels concursos internacionals de vi més prestigiosos del món. El vi, que costava poc més de dos euros, va ser presentat al concurs amb un canvi de nom, etiqueta i logotip, tot i mantenir la seva qualitat original.
Tot el món esperava que el vi de supermercat quedés relegat als últims llocs de la competició, però els resultats van deixar a tothom sorprès. El vi de preu econòmic va guanyar la medalla d’or, demostrant que els experts en vi no van ser capaços de distingir-lo dels vins més cars i reconeguts.
La crítica als concursos de vins
Aquest experiment ha posat de manifest els problemes que envolten alguns concursos de vins. El sommelier Eric Boschman, responsable de la idea, ha compartit a través de les seves xarxes socials les preocupacions que té sobre aquests concursos. Segons ell, hi ha competicions que busquen principalment benefici econòmic, amb quotes d’inscripció i despeses de transport excessives per aconseguir medalles que no sempre són representatives de la veritable qualitat del vi.
Malgrat això, el programa de televisió de la RTBF no dubta en citar el Concurs Internacional de Brussel·les com una referència fiable a l’hora de seleccionar un vi premiat. En aquest cas concret, van optar per inscriure el vi al concurs Gilbert et Gaillard, pagant només 50 euros de quota d’inscripció i obtenint els resultats de l’anàlisi de graduació i contingut de sucre.
Finalment, per donar-li una imatge més atractiva i acorde amb el programa, les etiquetes del vi de supermercat van ser substituïdes per altres més estètiques, amb els colors característics del programa, i el vi va passar a ser conegut com “Le Château Colombier”. Aquest canvi de presentació no va alterar la decisió dels experts, que van continuar premiant el vi com a millor de la competició.
Aquest experiment posa en qüestió la validesa i la subjectivitat de la valoració dels experts en vi. Sembla que el preu i la reputació no són factors determinants per determinar la qualitat i el plaer que pot proporcionar una copa de vi. Potser, en l’àmbit del vi, l’important és saber apreciar-lo sense prejudicis, i gaudir de les seves característiques úniques.