La revista gastronòmica del Maresme

Melmelades artesanals al Maresme Protagonistes clàssiques d’esmorzars i berenars distingits; però també de salses, farcits i acompanyaments creatius, les melmelades són una de les preparacions més antigues que es coneixen en el món de la cuina.

Melmelades artesanals al Maresme

Fotografia: Melmelària

Protagonistes clàssiques d’esmorzars i berenars distingits; però també de salses, farcits i acompanyaments creatius, les melmelades són una de les preparacions més antigues que es coneixen en el món de la cuina. Una confitura tradicional que, tot i haver conegut l’imperi de la gastronomia industrial, ha estat capaç de resistir i reservar una part del seu mercat a aquelles empreses que encara aposten pels mètodes artesanals d’elaboració.

Protagonistes clàssiques d’esmorzars i berenars distingits; però també de salses, farcits i acompanyaments creatius, les melmelades són una de les preparacions més antigues que es coneixen en el món de la cuina

Els seus orígens

· Tot i que no podem citar una data exacta de la seva creació, es considera que la melmelada és originària de l’època romana. De fet, els primers textos l’esmenten com una conserva de fruites preparada amb mel, xarop o most que va anar evolucionant fins a la seva consolidació a l’Edat Mitjana. Moment en què, per primera vegada, apareixen tractats de confiteria on s’explica un mètode per a la seva preparació.
  
· Cal remarcar que, en un principi i a causa de l’elevat cost del sucre, la melmelada era un producte pràcticament de luxe i que no va ser fins al segle XIX quan, gràcies a l’aparició de la remolatxa sucrera, se’n va poder popularitzar el seu consum.


Fotografia: amarlamesa.blogspot.com.es

Melmelades, Gelees i Chutneys

Podem diferenciar tres tipus de confitures en el món de les melmelades:
 
Melmelades (pròpiament dites): Amb una textura propera a la mel espessa. S’elaboren amb polpa de fruita triturada i es couen amb almívar. Tot i que la imatge clàssica és associar-les a l’esmorzar, la seva gran varietat de gustos les ha convertit en un ingredient indispensable per entendre la cuina moderna.
  
Gelees: La seva textura és una combinació entre una base sòlida i una altra part líquida. Es preparen per evaporació, i s’utilitzen gelatines de gust neutre per tal de donar-los textura. Gràcies a les seves possibilitats – es poden trobar gelees de llimona, flors o te – presenten un gran ventall de propostes a la cuina.
  
Chutneys: Originaris de l’Índia, es tracta d’unes confitures agredolces. Preparades amb fruites i verdures i cuites amb vinagres, espècies i sucre. Són ideals per combinar amb plats de caça i formatges intensos.


Fotografia: @sophialapinou

Melmelades Km.0

Tres són les melmelades artesanes produïdes a la comarca censades per la Xarxa de Productes de la Terra:

Agrogust – Laris (Calella)

Es tracta d’una empresa familiar especialitzada en la producció de tomàquets de proximitat. Les seves melmelades, elaborades d’una manera completament manual, es focalitzen en confitures d’aquesta deliciosa fruita.

Melmelades Calada (Sant Pol de Mar)

Familiar i molt conscienciada amb els productes de proximitat, Melmelades Calada és una de les empreses amb més varietat de productes al mercat. El seu projecte va néixer gràcies a l’afició dels seus fundadors a les cireres d’arboç, i avui produeix 41 confitures diferents.

Melmelària (Tiana)

Nascuda a partir d’unes maduixes plantades al seu propi hort, Melmelària és una altra gran productora de melmelades naturals de proximitat -en produeix fins a 80 varietats-. Destaquem especialment la seva selecció de “chutneys”, pura poesia gastronòmica.

Guia de restaurants gourmet