Surten a la venda 6 passatges per fer una cata de grans vins francesos a 25 quilòmetres d’altura
A bord d’una cabina luxosa que s’eleva lligada a un globus estratosfèric desenvolupat per l’agència espacial de França
Publicat: 2023
Des d’un aeroport ubicat a França, el 2025 sortirà el primer vol de Celeste, un globus d’heli d’última generació que elevarà fins a l’estratosfera una cabina luxosa on es realitzarà el que probablement serà la cata de vins francesos més exclusiva de la història. Els tiquets del seu vol inaugural van sortir en pre-venda aquest passat mes d’abril pel mòdic preu de 130.000€.
La nau Celeste, que té capacitat per a 2 tripulants i 6 passatgers, ha estat desenvolupada per una companyia francesa anomenada Zephalto conjuntament amb científics del Centre Nacional d’Estudis Espacials de França (CNES), institució que compta amb dècades en el desenvolupament de globus estratosfèrics.
Cada un dels passatges dóna dret a un viatge de 6 hores durant el qual Celeste s’elevarà fins a l’estratosfera, més concretament fins a prop de 25 quilòmetres d’altura, on un sommelier de renom conduirà la degustació. Cal tenir en compte que a aquesta altura encara no s’experimenta l’efecte de falta de gravetat, cosa que evita que el vi s’escapi de les copes… Tot i això, “aquesta altura és suficient per admirar la corba de la Terra, el seu halo blau i les estrelles – destaquen des de Zephalto-. En observar la corba de la Terra des de l’espai, viuràs una experiència commovedora que transcendeix a la humanitat i que permet descobrir una nova perspectiva de l’univers”.
Experiència de luxe
Els participants tindran un total de 3 hores per gaudir de la degustació de vins i de les ja mencionades “vistes increïbles”, a les quals es calcula que només han tingut accés uns 600 astronautes fins al dia d’avui. Com era d’esperar, la cabina és de luxe: construïda amb fibres compostes que garanteixen el seu baix pes i excepcional resistència, el seu interior va ser dissenyat per l’arquitecte i dissenyador d’interiors parisenc Joseph Dirand, que ha treballat per a cases com Balenciaga.
“La nostra càpsula pressuritzada en si mateixa és un objecte d’última generació que ofereix les millors condicions de comoditat i seguretat”, van comentar des de Zephalto, una companyia fundada el 2016 pel pilot francès Vincent Fart d’Astiés. A fora de la càpsula, a 25 quilòmetres d’altura, la temperatura és de 55 graus sota zero.
Abans del vol, els passatgers gaudiran a terra d’un àpat elaborat per destacats xefs francesos. Segons va informar Zephalto, l’ascens durarà al voltant d’una hora i mitja, i serà a una velocitat d’aproximadament 14 quilòmetres per hora (el que equival a elevar-se 4 metres per segon), permetent gaudir de la vista, igual que durant el descens, que també durarà una altra hora i mitja. Aquest serà el primer d’uns 60 viatges que la companyia francesa planeja realitzar.
Cata a mitges
Tanmateix, pel que fa estrictament a la cata de vi, és probable que l’experiència no sigui la desitjada… Diversos estudis duts a terme per experts tastadors en avions adverteixen que la pressurització de la cabina afecta la percepció del que es menja i es beu a bord.
La sequedat de l’aire de la cabina afecta les fosses nasals i fa que sigui més difícil apreciar els aromes i sabors d’un vi, especialment d’un de complex i ple de subtilitats com els que es beuran a bord de Celeste. En una cabina pressuritzada, la fruita i la dolçor del vi tendeixen a ser suprimits i la seva acidesa queda exagerada.
Enoturisme al Maresme: experiències imprescindibles