La revista gastronòmica del Maresme

El Xiringuitu (Mataró) Visca les guinguetes gastronòmiques!

El Xiringuitu (Mataró)

Rei absolut de la platja de Sant Simó de Mataró (la més propera a Sant Andreu de Llavaneres), el Xiringuitu és una d’aquelles guinguetes gastronòmiques nascudes per menjar-se l’estiu. Un far ple de vida, pensat per il·luminar els paladars més sibarites.
 
Els seus secrets són varis. D’una banda, una brasa d’última generació. De l’altra, una terrassa-menjador absolutament exquisida. I per rematar-ho, una pau i un ambient totalment mediterranis. Com resa el seu eslògan, el Xiringuitu és un espai per reunir gent maca, per reunir el que ells mateixos etiqueten com #gentelxiringuitu.

Josper. Aquesta és la paraula que millor defineix la cuina del Xiringuitu. Un forn d’alzina nascut de l’alta cuina, a mig camí entre la graella i la brasa tradicional, capaç de dotar a carns i peixos d’una textura i uns matisos completament exquisits.

El local

Lleugerament apartat de la munió de guinguetes que omplen la platja de Mataró, el Xiringuitu és aquell restaurant de temporada pel qual val la pena fer un esforç per visitar. I ho és, en gran mesura perquè en trobar-se en un espai natural tancat al trànsit, conserva aquella essència pura i transparent tan característica de les càlides nits maresmenques. Un esperit que s’omple de sentit gràcies a la força i el saber fer d’un decorador completament enamorat del mar Mediterrani.
 
A efectes pràctics, per tant, us recomanem que deixeu el cotxe al llarg del passeig del Callao de Mataró, on trobareu diferents aparcaments habilitats. D’altra banda, si no teniu ganes de rumiar gaire i us ve de gust una bona passejada vora el mar, sempre es pot optar pel gran aparcament que engloba el port de la ciutat.

Exterior del Xiringuitu de Mataró
Fotografia: @fxavier.gs

La seva cuina

Josper. Aquesta és la paraula que millor defineix la cuina del Xiringuitu. Un forn d’alzina nascut de l’alta cuina, a mig camí entre la graella i la brasa tradicional, capaç de dotar a carns i peixos d’una textura i uns matisos completament exquisits.
 
Així, de la seva carta gastronòmica volem destacar els seus espectaculars musclos a la brasa; les seves imprescindibles sardines – un clàssic en tot bon xiringuitu-, o qualsevol dels seus plats principals, com podria ser el seu llobarro a la brasa o la seva Picanya de vedella. Sense deixar de destacar un altre imprescindible de la cuina a peu de platja, com és la paella marinera.
 
Senyalar finalment que el preu per comensal ronda els 25€ (també disposen de menús de grup). I que, a més de la carta purament de “guingueta-restaurant”, disposen d’una secció d’esmorzars i una altra de cocteleria i gintònics.

Carta del Xiringuitu de Mataró
Fotografia: @carmengrandes

Sardines del Xiringuitu de Mataró
Fotografia: @elxiringuitu

Una copa del Xiringuitu de Mataró
Fotografia: @elxiringuitu

Guia de restaurants gourmet